lostyazilim
tr.link

Weblog Nedir? Weblog Servisleri ve Weblog Nasıl Açılır?

Weblog Nedir? Weblog Servisleri ve Weblog Nasıl Açılır?

Weblog veya kısa ismiyle Blog, içerisinde yazı, resim ve diğer objeleri barındıran, kronolojik bir sıraya sahip güncelleme sıklığı yüksek olan internet günlükleri/siteleridir. İlk Webloglar 1998 yılında internet dünyası üzerinde görülmeye başlanmıştır. Geçen yıllarla birlikte internetin reklamcılık açısından büyük bir pazar haline gelmesiyle birlikte bloglardan elde edilen gelirler arttı. Gelirlerin artmasıyla birlikte de birçok farklı konuya yönelen değişik temalı internet blogları meydana geldi.

Bloglar genellikle sabit bir konu ve çevre üzerinde durur ve bu konuyla ilgili olarak kullanıcılara faydalı olabilecek içerikler sunar. Bazı bloglar sadece hayat üzerine yoğunlaşırken bazıları da tamamen bilim dünyasına yönünü çevirebilir. Tüm bloglar istedikleri konuyu işlemekte özgürdürler.  Bir blog sadece tek bir kişi tarafından yazılabilirken gelişmiş bloglarda yoğun şekilde çalışan kadrolar da yer almaktadır.

Weblog Servisleri

Kendinize bir blog oluşturmak istiyorsanız artık sıfırdan bir blogu programlama diliyle yazmak yerine çok daha kolay bir yol olan hazır bloglama sistemlerine yönelebilirsiniz. Bugün popüler olarak tüm dünyada kullanılan başlıca blog servisleri; WordPress, Blogger, Manila, Movable Type, LiveJournal, Typepad ve Tumblr'dır.

TypePad Nedir?
İlginizi Çekebilir!

TypePad Nedir?

TypePad, tüm üyelerinin özgür şekilde kendi bloglarını oluşturup, diledikleri gibi düşüncelerini paylaşabileceği bir bloglama servisidir. Önceleri SAY Media isimli medya şirketinin altında bulunan servis günümüz itibariyle Enduranc...

Weblog Nasıl Açılır?

1-Blogunuzun Temelini Atın

Bir internet blogu meydana getirmeniz için öncelikle blogunuzun ne üzerine olması gerektiği konusunda düşünüp bir karara varmanız gerekiyor. Blogculuk tamamen özel ve özgür bir mecradır. Yazdıklarınızın insanlara gerçekten faydalı olması gerektiğini mi düşünüyorsunuz yoksa sadece öylesine yazmak mı? İnsanları güldürmek mi istiyorsunuz yoksa en son haberleri sunmak mı? Hepsi size kalmış. Hangi konular sizin bilginiz dahilinde ve ne hakkında hiç durmadan aylarca içerik üretebilirsiniz? Bu tür sorularla kendinizi sorgulayıp hangi blog türüne daha yatkın olabileceğinizin cevabına ulaşın.

Ardından insanların ve blog açacağınız alandaki okuyucuların tam olarak içeriğe ne şekilde sahip olmak istediğine yoğunlaşın.  Tabi bu sırada mutlaka beğendiğiniz ve takip ettiğiniz bloglardan da faydalanmayı unutmayın. Sevdiğiniz bloglardan mutlaka feyiz alın fakat birebir kopyalamaktan ve yapılmış bir şeyin tekrarını sunarak insanlara kopya bloglar sunmaktan kaçının. Ne konusunda yazacak olursanız olun. İnternet çok büyük bir dünya, sadece yapacağınızın en iyisini yapın ve en yoğun ilgi alanınızı seçin.

2-Blogunuza Bir İsim Seçin

Blogunuza seçeceğiniz isimin hem kaliteli hem de çarpıcı olması sizi oyuna bir sıfır önde başlatacaktır. Tabii bu sırada mutlaka blogunuzun ne hakkında bir blog olduğuna dair de kullanıcıya ipucu sunan bir isim olması gerektiğini de unutmayın. Konseptinizi yansıtabilecek ve içeriğiniz hakkında kullanıcıya bilgi verebilecek her türlü isim uygundur. Yine de blog dünyası bir özgürlüktür, her konuda olduğu gibi isim konusunda da tamamen özgürsünüz demektir.

3-Altyapınızı seçin ve Blogunuzu Kurun

Bu başlık altında bizler ülkemizdeki kullanıcılar tarafından sıklıkla benimsendiği için sadece üç farklı bloglama altyapısına değineceğiz. Yine de bunların dışında da fazlasıyla seçeneğiniz olduğunu unutmayın.

Blogger, Google'ın sahibi olduğu hem kurulumu hem de kullanımı kolay bir bloglama alt yapısıdır. Yalnızca saniyeler içerisinde bir Blogger blog kurulabilir ve dakikalar sonra yayına hazır hale getirilebilir. Blogger'dan blog sahibi olmak için bir Google hesabınızın olması yeterlidir. Üstelik dilerseniz 10$ karşılığında blogadi.blogspot.com.tr yerine blogadi.com gibi popüler bir alan adına da sahip olabilirsiniz.

Blogger'da Blog Nasıl Açılır?

Blogger.com internet adresine giriş yaptıktan sonra yapmanız gereken ilk şey Google hesabınızla Blogger'a giriş yapmak olacaktır. Eğer hiç Google hesabı sahibi değilseniz o halde kayıt ol seçeneğinden kendinize Blogger ve Google'ın tüm servislerinde kullanabileceğiniz bir Google hesabı edinebilirsiniz.

Blogger'a giriş yaptıktan sonra sol üst köşede yer alan Yeni Blog butonuna tıklayın. Ardından blogunuza bir başlık ve bir isim belirleyin. Daha sonra şimdilik kullanacağınız bir temayı belirledikten sonra Blog Oluştur butonuna basarak blogunuzu kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.

WordPress, çok daha fazla öne çıkan özelliği ve sahip olduğu muhteşem özellikleriyle şuan dünyanın en çok kullanılan blog altyapısıdır. WordPress'e ister tamamen ücretsiz blogadi.wordpress.com şeklinde sahip olabileceğiniz gibi isterseniz de yıllık 50 TL gibi bir maliyetle kendi alan adınız ve satın alacağınız bir hosting hizmeti üzerine kurabilirsiniz. WordPress daha çok profesyonel bloglamayı düşünen kullanıcıların tercihidir.

WordPress'de Blog Nasıl Açılır?

Wordpress'de blog açmak için wordpress.com internet sitesini ziyaret edin ve daha sonra Web Sitesi Oluştur butonuna tıklayın. Daha sonra istediğiniz herhangi bir temayı seçin ve bir sonraki adımda blogunuz için bir isim belirleyin. Dilerseniz yıllık 18 Dolar ödeyerek de kendinize .com uzantısında bir alan adı alabilirsiniz. İsminizi de belirledikten sonra artık üyelik için mail adresi ve diğer bilgileri tamamlama aşamasına geldiniz demektir. Bu sayfayı doğruladıktan sonra mail adresinize gönderilen linke tıklayarak hesabınızı doğrulayın. Evet, blogunuz artık kullanılmaya hazır demektir.

Tumblr, diğer blog çeşitlerinin aksine çok daha kolay ve kullanışlı olduğu gibi tüm dünyada kullanılan yaygın bir micro-blogging sistemidir. Size oldukça kolay ve kullanıcı dostu bir arayüz sunar ve blogunuza yerleştirdiğiniz reklamlarınızla gelir elde etmenize yardımcı olur.

Tumblr Blog Nasıl Açılır?

Tumblr'da blog açmak için ilk adım Tumblr.com'u ziyaret edin ve kendinize bir üyelik oluşturun. Üyelik aşamasında sizden istenen bilgileri tamamen eksiksiz doldurun ve e-posta adresinize gönderilen aktivasyon onayını vererek üyeliğinizi oluşturun. Üyelik oluşturduktan sonra temanızı güncelleyin ve hemen blogunuz için ilk yayınınızı yayınlayın.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 Plaintext
    ömer aria yapay zeka bana bir html yazıyor. bunu nasıl görsel olarak görebilirim? teşekkürler... Plaintext
  • 2 Zenmate
    Adnan Özkayak zenmate kullanılırken bilgisayar veya cep telefonu devlet tarafından tesbit edilebilir mi?.Edilebili... Zenmate
  • 3 Warez
    SADULKUR Warez'in insanlara ne gibi faydaları var... Warez
  • 4 IT
    Nasip Meraba.Teknolijiyi ve getirilerini severim bilgisayar oynamayi severim ama nasil yapildigi gelistiri... IT
  • 5 DRM
    ihsan drm li kitabı nasıl kindle den okuyabilirim... DRM
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al