x86, Intel 8086 mimari modeline dayanan platform ve mikroişlemci mimarisidir. x86 rakamı bilgisayar kullanıcılarının indireceği yazılım veya işletim sistemlerinin 32-bit’lik sürüm olduğunu belirtmek amacıyla da kullanılır. X86 mimarisinin yerini günümüzde daha uygun ve daha hızlı bir platform olan 64-bit’lik mimariler yani x64 veya x86_64 almış durumdadır.
Program Files X86 Nedir?
Eğer bilgisayarınızda Microsoft Windows’un 64-bit’lik sürümünü çalıştırıyorsanız yerel diskinize girdiğinizde iki tane Program Files klasörünün yer aldığını göreceksinizdir. Bu klasörlerin birinde 64-bit mimarisi üzerinde çalışan yazılımlar yer alırken, bir diğerinde de x86 yani 32-bit’lik yazılımlar yer alır. İki mimarinin arasında uyumluluk ve sürüm farkı olması nedeniyle bu klasörler Windows’un yeni sürümlerinde kullanıcılara iki klasör olarak gösterilir.
Örneğin; bilgisayarınız 64-bit işlemcisine sahip ve bilgisayarınızda Windows’un 64-bit sürümünü kullanıyorsunuz. Buna rağmen 32-bit platformları üzerinde çalışan bir yazılıma ihtiyaç duydunuz. Bu durumda Windows otomatik olarak 32-bit’lik yazılımı Program Files (x86) klasörüne kuracak ve bünyesinde barındırdığı 32-bit canlandırma yazılımları sayesinde yazılımın 64-bit üzerinde sorunsuz olarak çalıştırılması sağlanacaktır.
Eğer bilgisayarınıza yüklediğiniz herhangi bir programı Program Files klasörü içerisinde bulamıyorsanız, yüklediğiniz program muhtemelen 32-bit’lik bir sürümdür ve bu programın dosyalarına Program Files (x86) klasörü üzerinden ulaşabilirsiniz.
Klasör Nedir?
Klasör, grafik arayüzü kullanan Windows ve Macintosh benzeri işletim sistemlerinde içerisine çok sayıda dosya koyabildiğiniz ve dosyalarınızı düzenli tutmaya yardımcı olan objelerdir. Klasörler sayesinde bilgisayar kullanıcıları bi...
x86 Kaç Bit?
Yeni bir program veya işletim sistemi indirecek olan kullanıcıların kafası x86 ve x64 gibi kavramlarla bazen karışabilir ve çok fazla indirme seçeneğinin sunulması durumunda hangisinin kendi bilgisayarına uygun olduğunun mukayeseni yapmakta zorlanabilir.
x86 olarak belirtilen kurulum paketlerinin tümü 32-bit işlemci mimarileri için geliştirilmiş olan sürümler demektir. Muhtemelen 32-bit’in neden x32 değil de x86 olarak yazıldığını merak edeceksinizdir... 32 bit’in x86 olarak yazılmasının asıl nedeni x86’nın doğuş noktasının Intel 8086 isimli işlemci olmasıdır.
64-bit’de aslında birçok kaynakta x86_64 olarak yazılabilmektedir. Bu da aynı şekilde x86 kavramında olduğu gibi işlemci mimarilerinin eski ve ilk yapılandırılması zamanından kalan alışılagelmişlikle alakalıdır.