lostyazilim
tr.link

cPanel Nedir? cPanel Kurulumu ve cPanel Kullanımı

cPanel Nedir? cPanel Kurulumu ve cPanel Kullanımı

cPanel, Linux tabanlı sunucuların içerisinde kullanılan grafik ara yüzlü bir web barındırma yönetimi otomasyonudur. Cpanel sayesinde hem sunucunun ana kontrolünde yer alan yöneticiler, hem reseller satıcıları hem de en alt seviye kullanıcılar için farklı fonksiyonlarla web barındırma hizmetini kontrol etmek kolaylaştırılır.

 Böylece karmaşık Linux komutlarının hiçbirini bilmeye gerek kalmadan üst seviye yöneticilerden en alt seviyedeki kullanıcılara kadar herkes rahatlıkla barındırma hizmeti üzerinde işlemleri gerçekleştirebilme fırsatına sahip olur. Cpanel tamamen bir web ara yüzüyle kullanıcıların karşısına çıkar ve içerisinde barındırdığı Apache, PHP, MYSQL, PostgreSQL, Perl ve BIND'in yanı sıra birçok e-mail protokolünde de hizmet verir. Cpanel ayrıca hem görsel olarak hem de eklentiler sayesinde özelleştirilebilme ve geliştirilebilme özelliklerine sahiptir.

cPanel Kurulumu

cPanel kurulumu esasında çok zor bir işlem olmamasına karşın temel seviyenin daha üstünde sunucu yönetim bilgisine ihtiyaç duymaktadır. İlk önce cPanel'iniz için kullanacağınız bir lisans anahtarı satın almanız gerekiyor. Fakat tüm işlemlere başlamadan önce https://documentation.cpanel.net/display/ALD/Installation+Guide+-+System+Requirements linkini ziyaret ederek sunucunuzun cPanel kurulumu için gerekli minimum sistem gereksinimlerini karşıladığından emin olun.

Sistem gereksinimleri konusunda herhangi bir sıkıntı olmadığını düşünüyorsanız, sunucunuzun mutlaka formatlanması ve tamamen taze bir işletim sisteminin kurulması gerekiyor. Bu madde özellikle cPanel'in dokümanları arasında daha optimal bir kullanım için önemle vurgulanmaktadır. Kurulum işlemini tamamladıktan sonra artık sunucunuzun içerisinden;

cd /home && curl -o latest -L https://securedownloads.cpanel.net/latest && sh latest

komutunu sorunsuz şekilde çalıştırmanız gerekiyor. Bu komut sayesinde cPanel'in kurulum işlemi için gerekli olan her türlü dosya sunucunuzun içerisine gelecek ve kurulum ekranını karşınıza getirecektir.

Kurulum esnasında sizi bir ara yüz karşılayacak ve kurulum işleminin başından sonuna kadar size yardımcı olacaktır. Kurulumla ilgili herhangi bir sorunla karşılaştığınızda ilk adımda https://documentation.cpanel.net/display/ALD/Installation+Guide+-+Troubleshoot+Your+Installation linkine tıklayarak çözüm önerilerini ve çözümleri detaylı bir şekilde bulabilirsiniz. Sık sorulan sorular sayfası içinse https://documentation.cpanel.net/display/ALD/Installation+FAQ adresini ziyaret edere cPanel hakkında merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

E-Mail Nedir? E-Mail Açma ve E-Mail Giriş
İlginizi Çekebilir!

E-Mail Nedir? E-Mail Açma ve E-Mail Giriş

Electronic Mail yani Elektronik Posta anlamına gelen E-Mail, internet aracılığıyla ses, metin, görüntü ya da muhtelif dosya aktarımına yarayan bir iletişim türüdür. İletişimin çok hızlı olarak yapılmasına imkân sağlayan bu tekn...

Cpanel Kullanımı

Cpanel'in kurulum işlemini gerçekleştirdikten sonra siteadresi.com/cpanel veya siteadresi.com:2082 gibi bir giriş yolunu takip ederek cPanel içerisine giriş yapabilirsiniz. Türkçe dil desteği bulunan cPanel'in ayrıca içerisinde ekstradan videolu olarak cPanel kullanımını nasıl yapacağınıza dair bir rehber araç ilk kullanımda göstermeye başlıyor. Buradaki adımları takip ederek cPanel'i kullanmanın ilk adımını atabilirsiniz.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 IT
    Nasip Meraba.Teknolijiyi ve getirilerini severim bilgisayar oynamayi severim ama nasil yapildigi gelistiri... IT
  • 2 DRM
    ihsan drm li kitabı nasıl kindle den okuyabilirim... DRM
  • 3 BDSM
    Muhammed Askeri Yılmaz Bdsm de erkek ler Şub olabilir mi... BDSM
  • 4 HTTPS
    isa Https ile bazi sitelere ersim sagliyamiyorum ünlem isareti cikiyor ve https yazan kisim karalanmis c... HTTPS
  • 5 ASCII
    Serpil Çetin Yön işaretlerinin Ascıı kodu nedir?... ASCII
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al