lostyazilim
tr.link

CTA Nedir? CTA Açılımı ve CTA Örnekleri

CTA Nedir? CTA Açılımı ve CTA Örnekleri

CTA (Call to Aciton), pazarlamada bir okuru, dinleyici veya izleyici bir sonraki adıma geçirmek için oluşturulan eylem düğmeleri veya talimatlarıdır. CTA Türkçeye Harekete Geçirici Mesaj veya Eyleme Geçirme Çağrısı gibi farklı sözcüklerle tercüme edilir.

CTA birçok webmasterın farkında olmasa da bildiği ve internet pazarlamasında sıkça kullandığı yöntemdir. CTA’lar bir pazarlama içeriğini kullanıcıya ulaştırdıktan hemen sonra kullanıcının harekete geçmesini sağlamak için kullanılırlar. CTA’nın şekli tamamen içeriğe göre şekillendirilebilir. Bir internet sayfasının landing page’inde farklı şekilde kullanan CTA bir YouTube kanalında daha farklı kullanılabilir. Basit bir örnek vermek gerekirse bir internet sayfasının altına yerleştirilen sosyal medyada beğenme ve paylaşma düğmeleri bile birer CTA olarak kabul edilebilir. Bir blogda gördüğünüz ürün incelemesinin hemen altına o ürünü satın almak için öne çıkan bir linkin yerleştirilmesi de pekala bir CTA olarak kabul edilebilir.

CTA’lar çoğu zaman internet içeriklerinin meydana getirilmesinin ana sebeplerinden biridir. Tıpkı diğer iletişim araçlarında olduğu gibi internet de pazarlamak için en etkili kanallardan biri olma vazifesini üstlenir. Bir servis sağlayıcı internet sitesinde servislerine dair içeriklere yer verdikten hemen sonra ziyaretçilerin bu hizmetlerden birini satın alması için bir buton iliştirip, sunduğu mesaj sonrasında kullanıcıyı harekete geçirmek isteyecektir.

Daha yaygın bir örnekten bahsetmemiz gerekirse reklamlar üzerinden gelir elde eden internet siteleri için aynı durumdan söz edebiliriz. Bir internet sitesinde yer alan reklamlar dolaylı olarak ziyaretçiyi eyleme geçirmek için kullanılan birer harekete geçirici mesaj niteliğindedir.

CTA Açılımı

CTA’nın açılımı Call to Action’dur. Yabancı bir kavram olması nedeniyle Türkçe dilinde CTA’nın tam bir karşılığı bulunmuyor. Yine sözcük yakınlıklarını da göz önünde bulundurarak Harekete Geçiren Mesaj veya Eylem Çağrısı gibi yakın anlamlı sözcükleri CTA’nın tercümesi için kullanabiliriz. 

DA Nedir? Domain Authority Yükseltme ve Domain Authority Sorgulama
İlginizi Çekebilir!

DA Nedir? Domain Authority Yükseltme ve Domain Authority Sorgulama

DA (Domain Authority), dünyaca ünlü SEO şirketi Moz tarafından geliştirilen ve internet sitelerinin SERP sayfasında birbirine karşı muhtemel üstünlüklerini tahmin etmeye yardımcı olan SEO skorudur. 0 ile 100 arasında derecelendirmeyle ...

CTA Örnekleri

CTA’nın tanımı ve açılımını öğrenmiş olsanız bile bu kavramın örneklerini görmediğinizde CTA’yı tam olarak kafanızda canlandıramayabilirsiniz. Yazının başında değindiğimiz gibi aslında CTA’yı farkında olmadan bir çoğumuz kullanıyoruz ama bu kavramın anlamını ve tam olarak hangi amaca hizmet etmesi gerektiği konusunda kafamızda doldurulmayı bekleyen boşluklar olabilir.

İnternet ziyaretçilerine içerik pazarlarken, içeriklerin karşı tarafa doğrudan pazarlama olarak beklemesini geçmek oldukça durağan bir yöntemdir. Oysa kullanıcıları pazarlanan olmaya ikna etmek adına uygulayabileceğimiz CTA gibi bazı teknikler vardır. CTA yöntemini kullanarak kitleye bir şey pazarlamak için ilk ışığı yakıp onlardan sizin için bir şeyi yapmasını yani pazarlanan olmasını isteyebilirsiniz.

Aşağıdaki örnek CTA’ları incelemek umuyoruz ki CTA tekniğini tümüyle kavramanıza ve yazımızın kafanızda bıraktığı son soru işareti boşluklarını doldurmaya yardımcı olacaktır.

  • İnternetten kazanç sırları hakkında oluşturduğunuz bir blogunuz var ve bu içeriğin sonunda bir elektronik kitaba yer veriyorsunuz, içerik sonuna ekleyeceğiniz bir “Satın Al” butonu ile kitlenin dikkatini çekip onlara kitabınızı satmak bir CTA örneğidir.
  • Sürekli olarak güncel yayınları sunduğunuz bir blogunuz var. Ziyaretçilerinize içeriklerinizin sonunda e-posta bülteninize abone olması için bir form oluşturuyor ve bu form için onları ikna etmeye çalışıyorsunuz. Bu da bir CTA örneğidir.
  • SEO servisi sunan bir işletmeniz var. İnsanlara içeriklerinin SERP sayfasında nasıl daha iyi sonuçlar alabileceğini açıklıyor ve sidebar’a bir “Teklif Al” butonu yerleştiriyorsunuz. İçeriklerinizle kullanıcılarınızı bu butona yönelttiğinizde bunun da dolaylı bir CTA örneği olduğunu savunabiliriz.

Tüm bunların dışında internette gördüğümüz “Beğen”, “Takip Et”, “Abone ol”, “İndir”, “Buraya tıkla” gibi emir kipiyle ziyaretçiyi yönlendiren butonların tümü yaygın olarak kullanılan birer Call to Action örneğidir.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 IT
    Nasip Meraba.Teknolijiyi ve getirilerini severim bilgisayar oynamayi severim ama nasil yapildigi gelistiri... IT
  • 2 DRM
    ihsan drm li kitabı nasıl kindle den okuyabilirim... DRM
  • 3 BDSM
    Muhammed Askeri Yılmaz Bdsm de erkek ler Şub olabilir mi... BDSM
  • 4 HTTPS
    isa Https ile bazi sitelere ersim sagliyamiyorum ünlem isareti cikiyor ve https yazan kisim karalanmis c... HTTPS
  • 5 ASCII
    Serpil Çetin Yön işaretlerinin Ascıı kodu nedir?... ASCII
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al