Desktop Environment (Masaüstü Ortamı), işletim sisteminin grafik kullanıcı arayüzü ve işletim sistemiyle birlikte gelen yazılımlar koleksiyonu bütünüdür.
Desktop Environment kullanıcıların işletim sistemi üzerinde gördüğü ve göremediği birçok şeyi kapsamaktadır. En önemlileriyse bir kullanıcı olarak elbette kullanıcının görebileceği ögelerdir. Sistemin görünüş yapısı, kullanım şeklinde sunulan özellikler, ekranda görünen efektler, özelleştirebilme seçenekleri, ikonlar ve simgelerin görünümü gibi bir bilgisayarın temeline dair birçok şeyi Desktop Environment’ın içerisine katabiliriz.
Görünüm dışında Desktop Environment’ın kullandığı varsayılan yazılımlar da oldukça önemlidir. Desktop Environment’lar kendilerine özel yazılım paketleri kullanabileceği gibi en popüler yazılımlardan bir araya gelen koleksiyonlarla da kullanıcılara ulaşabilir. Windows ve Mac gibi işletim sistemleri de Desktop Environment’a sahiptir ancak bu masaüstü ortamı işletim sisteminin kendisine aittir ve kullanıcının Desktop Environment’ı değiştirme gibi bir şansı yoktur.
Bazı işletim sistemlerindeyse kullanıcıların kendisi Desktop Environment’a karar verme şansına sahiptir. Özellikle Linux tabanlı işletim sistemlerinde XFCE, KDE, Cinnamon, Gnome ve Unity gibi farklı özelliklere sahip olan masaüstü ortamları arasında kolayca seçim yapılabilmekte hatta kullanıcı isterse birden fazla Desktop Environment’ı tek bir işletim sistemi üzerinde kullanabilmektedir.
En iyi Desktop Environment Hangisidir?
Desktop Environment yani Masaüstü ortamları konusunda tercih yapma hakkı tamamen kullanıcıdadır. Örneğin LXDE hafifliğiyle bilinen bir Desktop Environment’dır ve sistemi kasmamayı en sade şekilde kullanıcıya bilgisayarı kullandırmayı hedeflemektedir. Oysa Unity tamamen görselliği ön planda tutma kaygısı güden masaüstü ortamıdır.