DOS (Disk Operating System), Microsoft'un geliştirmiş olduğu MS-DOS işletim sistemi ve Windows komut satırını tanımlamak için kullanılan bir kısaltmadır.
DOS İşletim Sistemi
DOS işletim sistemi veya tam adıyla Microsoft Disk Operating System (MS-DOS), Microsoft tarafından geliştirilen ve yenice üretilen kişisel bilgisayarların içerisinde kullanılan grafik arayüzünden mahrum komut tabanlı işletim sistemidir.
DOS işletim sistemi ilk defa IBM'in üretmiş olduğu bilgisayarlar düşünülerek tasarlanmıştır. Microsoft'un sattığı ilk resmi ürünü olan bu işletim sistemi Tim Paterson'dan satın alınmış ve Microsoft markası altında IBM'e satılmıştır. 1981 Yılında ilk defa kişisel bilgisayarların içerisinde görünmeye başlanan MS-DOS işletim sistemi 1994 yılına kadar varlığını devam ettirmiş ve aynı yıl içerisinde MS-DOS 6.22 sürümü yayınlanarak rafa kaldırılmıştır.
DOS işletim sistemi komutlarla çalışan bir işletim sistemiydi, dolayısıyla bugün kullandığımız işletim sistemlerinden farklı olarak bu bilgisayarla çalışmak için DOS komutlarına hakim olmanız ve bu komutların hepsini ezbere bilmeniz gerekiyordu.
Kullanıcı itibariyle düşünecek olursak DOS işletim sistemi hem son kullanıcılar için pek uygun olmayan bir işletim sistemiydi hem de bu işletim sistemini kullanmayı öğrenmek zaman alıyordu. Bu da MS-DOS'un her yaştan kullanıcıya hitap eden bir işletim sistemi olmasının önünde yer alan en önemli engellerden biriydi.
Kişisel bilgisayarların gelişmesi ve güçlenmesinin akabinde Microsoft da bu ince detayın farkına vardı ve DOS'u yalnızca taban olarak kullanan ancak kullanıcıya grafik arayüzüyle işlemleri yaptıran yeni nesil Windows işletim sistemini meydana getirdi. DOS işletim sistemi için destek kesildiği için ve günümüz itibariyle ilkel olarak kabul edilen işletim sistemlerinden biri olduğu için artık DOS işletim sistemini kullanan birilerini görmemiz pek mümkün değil. Yine de DOS ile aynı olan birçok komut Windows işletim sistemlerinin komut istemcisinde çalışmakta ve bazı super user kullanıcılar istedikleri ileri seviyeli işlemleri meydana getirmek için bu komutlardan faydalanmaktadır.
DA Nedir? Domain Authority Yükseltme ve Domain Authority Sorgulama
DA (Domain Authority), dünyaca ünlü SEO şirketi Moz tarafından geliştirilen ve internet sitelerinin SERP sayfasında birbirine karşı muhtemel üstünlüklerini tahmin etmeye yardımcı olan SEO skorudur. 0 ile 100 arasında derecelendirmeyle ...
DOS Komutları
DOS işletim sistemi bugün artık kullanılabilir bir işletim sistemi olmayışına karşın, DOS komutlarının büyük bir kısmı yeni nesil Windows işletim sistemlerinde kullanılabiliyor. Ayrıca Windows komutları Unix tabanı nedeniyle de birçok bilgisayar kullanıcısı tarafından öğrenilmek istenen komutların arasında yer alıyor.
DOS ile ilgili tüm komutların öğrenilmesi elbette çok uzun zaman alacaktır. Çünkü hem DOS içerisinde kullanılan komutların sayısı oldukça fazla hemde bu komutların kullanacağınız yerlere karar vermek bir bilinç meselesidir. Yine de DOS komutlarını öğrenme konusunda kesin kararlıysanız buradan ulaşabileceğiniz Wikipedia'nın MS-DOS sayfasından “MS-DOS Komutları” başlığını inceleyerek temel DOS komutlarını öğrenebilirsiniz.