İngilizce ismiyle server, Türkçe ismiyle sunucu olarak tanımlanan cihazlar, tüm internet dünyamızın bizlere ulaşmasına yardımcı olan en temel ağ araçlarıdır. İnternet üzerinde yer alan tüm veriler sunucu yani Server adını verdiğimiz bu cihazların içerisindeki belleklere depolanır. Daha sonradan ise bir ağ yardımıyla herkese veya Server üzerinden izin verilen kısıtlı kişilere yönelik olarak paylaşıma açılır.
Bugün gündelik yaşantımız içerisinde aktif olarak kullandığımız sosyal ağ siteleri, bloglar, online oyunlar ve hatta mobil uygulamalar gibi tüm internet yazılımlarının bizlere ulaşması için bir server’a ihtiyaç duyulur. Server’lar tek bir tipe sahip değildir ve kullanıcıların karşısına farklı tip, boyut ve özelliklerde çıkabilir. (VPS ve VDS gibi). Server’ların farklı çeşitlerde olmasının nedeni her sunucu ihtiyacının aynı ihtiyaçları karşılayamayacak olması ve alanına göre çoğunun farklı ihtiyaçlara cevap veriyor olmasıdır.
Server Fiyatları
Server fiyatları her web barındırma hizmeti sunan firmaya göre farklılık gösterebilir. Bir server’ın fiyatını belirleyen asıl ve en önemli unsur ise bu sunucunun hangi özelliklere sahip olacağıdır. Yüksek trafik hacmine, işlemci ve RAM belleği kapasitesine sahip olan sunucular için daha yüksek fiyatlar talep edilecekken düşük sistem özelliklerine sahip olan server’lar için çok daha fiyatlar talep edilebilir.
Birçok kullanıcının web sitesini meydana getirmek için kullanmış olduğu Web Hosting hizmeti dahi herhangi bir server’ın kullanım için belli özelliklerle sınırlandırılmış olarak hazırlanmış en ufak parçasıdır.
İnternet Nedir? İnternet Hız Testi ve İnternet Paketleri
İnternet, ABD hükûmeti tarafından geliştirilen bir projenin sonucunda 1990 yılında ortaya çıkmış ve uluslararası bir platform haline gelmiştir. İnternet bugün dünya genelindeki tüm bilgisayar ağlarını düzenli bir sistem sayesinde...
Server Kiralama
Server kiralama işlemi iki şekilde gerçekleşebilir. Bunlardan biri co-location olarak isimlendirilen yarı barındırma hizmetidir. Bu hizmeti sağlayan firmalara sizler kendi server cihazınızı koyar ve bu cihazın sürekli olarak açık tutulması için belli bir ücret ödersiniz. Uzaktan erişim sayesinde sunucunun tüm hakimiyetine sahip olabileceğiniz gibi aynı zamanda server ile ilgili fiziki sorunlar meydana geldiğinde de anlaşmış olduğunuz firmadan yardım alarak sunucunuzun ve sunucu içerisindeki işlemlerin 7 gün 24 saat internet kullanıcılarına ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Diğer bir server kiralama hizmeti ise barındırıcı firmaların kendilerinin hazırladıkları belli sistem özelliklerine sahip olan serverları kiralama şeklinde gerçekleşir. Bu tip kiralama işleminde siz fiziksel bir sunucu teslimi gerçekleştirmezsiniz ve sunucunun yalnızca kiralama masrafını karşılarsınız.
Server fiyatları ve server kiralama hakkında daha fazla bilgiye aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz: