Spyware, bilgisayar kullanıcısının izni olmaksızın bilgisayar üzerinde yer alan verileri farklı bir kişiye veya kişilere aktaran zararlı yazılımlardır. Spyware virüsler çoğunlukla reklam amacıyla kullanılır ve indirilen bir yazılımın içerisine saklanarak kullanıcının farkında olmaksızın sisteme sızar.
Spyware Virüsü
Diğer virüs tiplerinin aksine Spyware yazılımlar casus virüsler sınıfına girer. Dolayısıyla bir Spyware virüsü sizin bilgisayarınıza zarar vermeyi hedef almaz. Spyware virüslerin asıl hedefi bilgisayarınızdan ele geçirilecek olan bilgilerdir. Yaygın olarak Spyware virüsler ücretsiz olarak indirilen yazılımların içerisine saklanır ve kolayca sisteme gizli şekilde adapte olması sağlanır. Böylece kullanıcının bilgisi olmaksızın bilgisayardaki veriler farklı amaçlarla kullanmak için ele geçirilebilir. Ücretsiz olan yazılımla birlikte sisteme enjekte edilen Spyware arka planda bir yerlerde ve çoğu zaman kamufle edilmiş şekilde saklanır.
Spyware’ler ile istenen tek şey yalnızca reklam kampanyalarında kullanmak için gerekli olan bilgiler olmayabilir. Kötü niyetli kişiler bu yazılımlar aracılığıyla bilgisayarınızdaki e-posta ve sosyal medya hesaplarınızı, dahası kredi kartı gibi önemli bilgilerinizi veya yazışmalarınızı ele geçirebilir. Spyware yazılımlar tıpkı bir Trojan’a benzerler, Trojan’dan Spyware’i ayıran en önemli nokta Trojen’in doğrudan sisteme girer ve çoğunlukla hedef bellidir. Spyware ise rastgele hedefleri avlamak mantığıyla P2P ve dosya değişimi gibi sistemlerde dahi uygulanmaktadır.
Tüm muhtemel zararları bir kenara bırakacak ve doğrudan zararına değinecek olursak Spyware bilgisayarınızdan kaynak çalar. Bu virüsler kişisel bilgilerinizi ele geçirmeyecek olsa dahi sürekli arka planda çalışacağı için hem bilgisayarınızın RAM’ini hem de işlemci gücünüzü tüketecektir. Elbette Spyware uzaktaki bir sunucuya topladıklarını ileteceği için buna bir de harcanan trafik miktarını ekleyebiliriz.
Yazılım nedir? Yazılım Dilleri ve Yazılım Dersleri
Yazılım, elektronik aygıtların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen genel isimdir. Yazılımlar farklı görevler yapma amacıyla tasarlanmış elektronik makinelerin birbirileri ile haberleşebilmelerini ve uyumu...
Spyware Temizleme
Sisteminizde bir Spyware virüsünün yer aldığını düşünüyorsanız en kestirme çözüm bilgisayarınıza bir an önce bir Spyware koruma ve tarama özelliklerine sahip olan güvenlik yazılım yükleyerek bilgisayarınızı taratmak olmalıdır. Ayrıca bilgisayarınızın işletim sistemini en güncel sürüme güncelledikten sonra Windows Defender’ı aktif hale getirmeyi unutmayın. Tüm bunların çare olmaması ve kafanızdaki soru işaretlerinin devam etmesi halinde işletim sisteminizi silerek yeni bir işletim sistemi kurmak ve eski dosyaların yer almadığından emin olmak da kesin çözüm sağlayacaktır.
Spyware’i silmekten daha kolay olanı doğru adımlar atarak Spyware yazılımlardan uzak durmaktır. Spyware virüsleriyle karşılaşmamak için;
- İşletim sisteminizi ve güvenlik yazılımlarınızı en güncel sürümleriyle kullanın.
- Sisteminiz açıldığı anda antivirüs yazılımınızın sisteminizi taramasını sağlayın.
- Virüs içermediğinden kesinlikle emin olduğunuz prestijli sitelerden dosya indirin.
- Güvenilir olmayan harici diskleri kesinlikle bilgisayarınıza bağlamayın ve tarama işlemi gerçekleştirmeden kullanmayın.
- Tanımadığınız kişilerden gelen mailleri açmayın ve ne işe yaramadığını bildiğiniz “.exe” uzantılı dosyaları bilgisayarınızda çalıştırmayın.