SSID (Service Set Identifier), kablosuz ev ağları veya bağlantı noktalarının (Hotspot) kimliğini tanımaya ve giriş yapmaya yardımcı olan isimlerdir. SSID bir diğer değişle “Wi-Fi ağının adı” dır. Wi-Fi bağlantılarının bolca olduğu bir yerde daha önce mutlaka Wi-Fi bağlantınızı açmışsınızdır. Wi-Fi bağlantınızı açtığınızda cihazınızda beliren ağların isimlerinin tamamı birer SSID’dir ve o ağın kimliğini belirlemeye yardımcı olurlar.
Kullanıcılar olarak bizler sadece bağlanabileceğimiz ağların SSID’lerini görebiliriz. Eğer bir Wi-Fi ağı çekim kapasitemizin dışındaysa bu ağa dair SSID değerini göremeyebiliriz. SSID değerleri Wi-Fi veya Router sağlayıcısına tanımlanır. Ancak bu ağın yöneticisi konumunda olan kişiler, SSID değerini istedikleri gibi değiştirebilirler. Router’ların sunduğu bu SSID’ler yardımıyla ağa katılacak olan kişiler kolayca katılmak istedikleri kablosuz bağlantılara erişebilirler.
SSID değeri büyük küçük harfe karşı duyarlıdır. Kablosuz bir ağ için SSID ataması yaparken bunu göz önünde bulundurmalı ve en fazla 32 karakter uzunluğunda bir SSID değeri kullanmalısınız. Modeminiz internet sağlayıcınız tarafından verilmişse ağınızın adı; Linksys, TP-Link, Zyxel veya D-Link gibi bir SSID değerine sahip olabilir. Modeminizin arayüzünü ziyaret ederek SSID Değiştirme bölümünden kablosuz ağınızın adını her zaman değiştirebileceğinizi unutmayın.
Cihazlar SSID’yi Nasıl Kullanılır?
Akıllı cihaz ve bilgisayarlarımız gibi Wi-Fi özelliğine sahip olan aygıtlarda Wi-Fi özelliğini çalıştırdığımızda, cihazlarımız etrafımızdaki katılabileceğimiz ağları tarar. Aslında ağların her birinin karmaşık bir cihaz kimliği adresi vardır ancak bu kafa karıştırıcı olacağından dolayı SSID değerlerini algılamaya çalışır. Çıkan SSID isimlerinin yanında kilit olan ağlar bağlanmak için parolaya ihtiyacınız olan ağlardır.
SSID’nin yanında bir kilit işareti yoksa bu ağlar herkesin bağlanabileceği türden umuma açık ağlar olabilir. Bazı umuma açık SSID’lere katılmanız interneti kullanabileceğinizi garanti etmez. Zira bu ağlara katıldıktan sonra sizi ayrı bir kimlik doğrulama protokolü bekliyor olabilir. Örneğin bir üniversitedeki ağda şifre olmayabilir ancak bu ağa bağlandığınızda okul numaranız ve TC kimlik numaranızı girerek internet bağlantısına erişebilirisiniz.
Birçok cihaz SSID’leri kendi hafızasında tutar. Bir Wi-Fi ağına bağlandığınızda cihazınız o ağın SSID değeriyle birlikte parolasını da hafızasında tutar. Cihazınız, tekrardan bu ağın yanına geldiğinizi algıladığında kaydedilen SSID ve parolayı kullanarak sizi yormadan ağa bağlanabilir. Lakin, bir bölgede aynı isme (SSID) sahip 2 Wi-Fi ağı varsa veya şifresi ve SSID’si bilinen bir başka ağ varsa cihazınızın daima öncelikli olarak sinyal alanı daha yüksek olana bağlanmaya çalışacağını unutmayın.
Ağ Nedir? Ağ Bağlantısı ve Ağ Topolojileri
Bilgisayarların birbirlerine bağlanması sonucunda ortaya çıkan ortama ağ denir. Günlük ve kişisel yaşam içerisinde nasıl ki bir dosyanın transferine veya değiştirilmesine ihtiyaç duyuyorsak, kurumlar da verilerin değiştirilmesi ve t...
SSID Gizle Nedir?
SSID’nin en basit tanımıyla kablosuz ağ bağlantılarımzın adı olduğunu açıklamıştık. Modemlerin birçoğu SSID’yi, yani modem adınızı gizleme imkanı sunar. Modeminizin SSID’sini gizlediğinizde modeminiz Wi-Fi taraması yapan hiç kimse tarafından görülmez. Yalnızca SSID değerini bilen kullanıcılar bu ağa görüntüleyip ağa katılma isteği gönderebilir.
Kişisel kullanıcıların ve umuma açık Wi-Fi bağlantılarının SSID’lerini gizlemelerine ihtiyaç yoktur. SSID gizlemesinden ancak güvenlikten şüphe duyulması veya ağın sadece SSID değerini bilen kullanıcılara özel bırakılması istendiğinde faydalanılması gereken bir özelliktir.
SSID’si gizlenmiş olan Wi-Fi ağları normal ağlar gibi Wi-Fi şifresine sahip olabilirler. Bu durumda SSID gizlenmiş bir Wi-Fi ağına katılmak isteyen kullanıcıların bir nevi iki tane parola bilmeleri gerekir. İlki SSID değerinin adı (kablosuz ağın gizlenmiş adı) diğeriyse kablosuz ağınız için atamış olduğunuz parola.
SSID Nasıl Gizlenir?
SSID değerinizi gizlemek istiyorsanız modeminizin arayüzüne (yönetim paneline) giriş yapmalı ve Router ayarlarınızdan “SSID Broadcast” veya “Kablosuz Ağ” bölümlerinden “SSID Gizle” seçeneğini aktif hale getirmeniz gerekir.
Dİlerseniz doğrudan kullandığınız Router markasının geliştiricisinin internet sitesini ziyaret ederek SSID’nizi nasıl gizleyebileceğinizi öğrenebilirsiniz. Ayrıca Router’ınızın kurulum ve kullanım kılavuzu da size takip etmeniz gereken adımlar hakkında bilgi sunabilir.
SSID Ağına Ne Yazılır?
Bir yere SSID ağının adını yazmanız gerekiyorsa birkaç farklı durumda olabilirsiniz. Biz hepsinin olabilme ihtimalini düşünerek alt alta sıraladık. İçinde bulunduğunuz duruma göre uygun açıklamadan faydalanabilirsiniz;
- Modem kurulumu yaparken - SSID adı ve SSID ağı olarak karşınıza çıkacak olan bu değer kurulumunu yaptığınız kablosuz ağın adının ne olacağıdır. Bu konuda daha fazla bilgi için içeriğimizin en üst bölümündeki SSID Nedir? başlığına göz atabilirsiniz.
- Gizli bir Wi-Fi ağına bağlanırken - Eğer gizli bir Wi-Fi ağına bağlanmak istiyorsanız o ağın adı olan SSID değerini küçük büyük harf uyumuna dikkat ederek girmeniz gerekir.
- Hotspot Oluştururken - Mobil cihazınız veya bilgisayarınızı kullanarak diğer kullanıcıların erişebileceği bir ağ yayını oluştururken karşınıza çıkan SSID değeri, Hotspot’unuzun adıdır. Buraya yazacağınız SSID Hotspot noktanızın adı olacaktır.