UI (User Interface), bir yazılım veya donanım üzerinde kullanıcı tarafından görünen ve erişilebilen her şeyin bütünüdür. Örneğin kullandığımız işletim sistemlerinde görmüş olduğumuz hemen her şey, kullanıcı arayüzünün bir parçasıdır. Grafiklerle bütünleştirilmiş olarak geliştirilmiş bir işletim sisteminde gördüğümüz ve eriştiğimiz her şey UI ve dolayısıyla GUI’nin de bir parçası kabul edilir.
UI Anlamı
UI veya açılımıyla User Interface, Türkçesiyle “Kullanıcı Arayüzü” dür. Kullanıcı arayüzü ve UI kavramıyla, bir bilgisayar kullanıcısı internet dünyasında hemen her yerde karşılaşabilir. Örneğin, bir yazılımı indirmek için okuyacağınız açıklamaların arasında yazılımın grafik arayüzünden bahsedilirken bolca kullanıcı arayüzü kavramıyla karşılaşabilirsiniz. Zira, kullanıcı arayüzü bir işletim sistemi, yazılım veya donanım için çoğu zaman en önemli şeylerin başında yer alır.
Özellikle son kullanıcılar çerçevesinden konuya yaklaşacak olursak UI’nin sade ve bir o kadar da kullanışlı olması beklenir. Bu sadeliğin sağlanması aşamasındaysa aynı zamanda görselliğin de yeteri kadar sağlanabilmesi son derece önemlidir. Apple’ın Mac OS işletim sistemlerinin bu kadar çok beğeniliyor olmasının da en önemli nedeni UI ve UX aşamasında sunulan kaliteli deneyimdir.
Grafik Nedir? Grafik Tasarım ve Grafik Örnekleri
Grafik, en genel kavramıyla bilgisayar ekranı üzerinde gördüğümüz tasarım ve görsel dosyaların tümüdür. Grafikler bazen eğlence bazen markaları temsil etme bazende bilgilendirme gibi birçok çeşitli amaç için kullanılabilmektedir...
UI Tasarımı
UI tasarımı, çoğunlukla Front-End Developer dediğimiz geliştiriciler tarafından tasarlanır. Yazılımın iç dizaynı, yani yazılımsal kısmı Back-end Developer tarafından işlevsellik üzerine temellendirilirken, Front-End yani yazılımın kullanıcı tarafından görülecek görsel yüzüyse Front-End Developer tarafından tasarlanır.
UI Tasarımı; bir yazılım veya donanımın kullanıcılar tarafından kabul edilmesi ve işlevsel kabul edilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle hazırlanan donanım veya yazılımın UI tasarımı yapılmadan önce yazılım veya donanım için hedef kitle belirlenmeli, hedef kitlenin ihtiyaçları göz önüne alınarak bir tasarım ortaya koyulmalıdır.
Örneğin; bir yazılım üst seviye ve profesyonel bilgisayar kullanıcıları için hazırlanıyorsa bu yazılımın oldukça detaylı bir görünüme sahip olması o kitleyi memnun edebilir. Lakin amatör kesim için komplike UI tasarımına sahip bir yazılım başarısız ve kullanışsız kabul edilir.
Yazılımlarda olduğu kadar çeşitli donanım ve cihazlarda da UI son derece önemli kabul edilir. Örneğin; bir yazıcı da üzerinde sahip olduğu kontrol düğmeleri açısından kaliteli bir UI temellendirilerek hazırlanmalıdır.