WebP, Google tarafından geliştirilen ve internet dünyası üzerindeki diğer görsel dosya formatlarının yerini alacağı düşünülen tıpkı JPEG benzeri kayıplı sıkıştırma tipindeki görsel dosya formatıdır. Google yıllar önce WebM video teknolojisiyle birlikte yeni bir görsel uzantısı olan WebP’yi de geliştirmişt, 2012 itibariyle de kullanıma sunmuştur. WebP’nin özelliği tıpkı JPEG gibi sıkıştırma yapıyor olması ancak WebP, JPEG’den farklı olarak görsel üzerindeki önemsiz detayları tıraşlarken dosya boyutu olarak da JPEG’e oranla %40 depolama alanı tasarrufu sağlıyor.
Yani, WebP ile görsel dosyalar hem orijinal sürümüne en yakın şekilde sıkıştırılarak sadece detayların ortadan kaybolmasına izin veriliyor hem de depolama alanı açısından başta JPEG ve diğer dosya formatları olmak üzere minimum %40 oranında daha az yer kaplıyor.
WebP uzantısı sayesinde hem sunucuların üzerine çok daha az yük biniyor hem de kullanıcıların cihazları tarafından görsel dosyalar diğer dosyalara oranla %40 daha hızlı açılıyor. Özellikle artık internet dünyasının rengarenk olduğu gerçeğini de göz önünde bulunduracak olursak WebP dosya formatı hem kullanıcılar hem de webmasterlar için gerçekten oldukça önemli.
WebP formatı birçok büyük internet sağlayıcısı tarafından kullanılıyor ancak küçük geliştiriciler ve dünyanın büyük bir kısmı kendini hala WebP’ye adapte edebilmiş değil. Bunun öncül nedeni de WebP’nin sonradan geliştirilen bir dosya formatı olması ve popüler görüntü araçları yada internet tarayıcıları tarafından hala tanınmıyor olmasıdır.
WebP Dosyası Açma
WebP, internetin ve internette kullanılan görsel dosya formatlarının yaşını düşünecek olursak henüz oldukça yeni bir dosya formatı. Bu nedenle birçok işletim sistemi, görüntü aracı ve hatta internet tarayıcısı tarafından çalıştırılamıyor. Elbette bilgisayarınızdaki bir WebP uzantısı görseli açmak için kullanabileceğiniz programlar yok değil. Aşağıdaki programlar şuan için WebP’yi açabilen en popüler programlar;
- Pixelmator
- ImageMagick
- Leptonica
- XnConvert
- GIMP
Eğer bilgisayarınıza harici bir program yükleyerek WebP dosyalarını görüntülemek istemiyorsanız, işletim sisteminize yükleyeceğiniz bir paket yardımıyla bilgisayarınız tarafından varsayılan olarak WebP dosyalarının tanınmasını sağlayabilirsiniz. Yine de kullanacağınız yazılım WebP dosya uzantısını desteklememesi durumunda bu pek bir işe yaramayacaktır.
Windows kullanıcıları buradan WebP uzantısı için yüklemesi gereken Codec kurulumuna sahip olabilirler. Oldukça basit bir kurulumu var ancak elbette yardıma ihtiyaç duyacak olursanız buradaki resimli anlatımda yer verilen kurulum talimatlarını takip ederek kurulumu kolayca tamamlayabilirsiniz.
WebP dosya uzantısı sandığınız kadar da desteklenmeyen bir uzantı değil. Öyle ki, en popüler grafik yazılımı olan Adobe Photoshop bu dosya formatı için çeşitli yamalar yayınladı. Ne yazık ki yayınlanan yamalar şuan için için sadece 64-bit mimarisini destekliyor. Photoshop’a WebP desteği kazandırmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz;
- Windows 32-bit (desteklenmiyor)
- Windows 64bit – CS4/CS5/CS6
- Mac OS X – CS2/CS3/CS4
- Mac OS X – CS4/CS6
Yukarıdaki paketleri indirdikten sonra Adobe Photoshop’un kurulu olduğu dizinde File Formats klasörünün içine atarak PS tarafından WebP uzantısının desteklenmesini sağlayabilirsiniz.
Sıkıştırma Nedir? Sıkıştırma Programı ve Sıkıştırma Oranı
Bir veya birden fazla dosyayı kullanılan algoritmayla birlikte daha küçük boyuta indirgeme işlemine sıkıştırma denir. Sıkıştırma sayesinde dosyaların disk üzerinde kapladığı boyutu düşürülür. Olduğundan daha küçük boyuta i...
WebP JPG Dönüştürmek
WebP uzantısını JPG’e dönüştürmek için tercih edebileceğiniz birçok yol var. Biz bu başlık altında en pratik ve uğraşsız iki yönteme değineceğiz ancak ihtiyacınız doğrultusunda en uygun olan yöntemi seçmeniz önerilirdir.
Eğer birden fazla ve çok sayıda (20-30 gibi) zaman alacak WebP dosyasını JPG’e çevirmek zorundaysanız bu durumda kullanacağınız online çeviri araçlarının hiç biri ücretsiz olarak istediğiniz performansı vermeyecektir. Bu nedenle tavsiyemiz, XnConvert programını indirmeniz ve bu dosya yardımıyla toplu olarak dosyalarınızı JPG veya istediğiniz herhangi bir uzantıya çevirmeniz yönünde olacaktır.
Eğer tek seferde çok fazla WebP dosyası indirmeyecekseniz, o halde buradan online çeviri aracına erişin. Bu araç yardımıyla WebP dosyalarını çevirmek için;
- Birinci adımda “Choose Files..” butonuna tıklayarak WebP dosyasını seçin.
- “Convert Files To” bölümünden dosyayı hangi formata dönüştürmek istediğinizi seçin. (JPG formatını desteklemektedir.)
- Son adımdaysa, “Convert” butonuna basın ve format dönüştürme işleminin başlamasını sağlayın. Dönüştürme işlemi sona erdikten sonra WebP dosyasını istediğiniz formatta indirebilirsiniz.