Yazma İzni (Read Permission), dosya veya dizin üzerinde değişiklik yapma hakkıdır. Sistem yöneticisi tarafından tanınan yazma izni sayesinde bir dosya veya klasörün üzerinde düzenlemeler yapılabilir.
Yazma İzni
Sistemlerin güvenliği ve dosyalarla dizinlerin mevcut düzeninde çalışmasını devam ettirebilmek amacıyla sistem izinlerinden biri olarak yazma izni düşünülmüştür. Örneğin bazen herkese açık olan FTP’lere giriş yapıp yalnız istediğimiz dosyaları indiririz. Zira bu dosyalar için sadece okuma izni verilmiş olup, yazma izinleri sadece sistem yöneticisine aittir. Bu sayede dosyalar FTP gibi kritik protokoller üzerinden dahi kolaylıkla güvenlik riski olmaksızın dağıtılabilmektedir.
Yazma izni yalnızca sunucu ve kullandığımız barındırma seçeneklerinin içerisinde yoktur. Aynı zamanda bir bilgisayarda dahi istediğimiz yazılımları çalıştırmak için yazma izni tanımamız (Yönetici olarak çalıştır) gerekir.
Sunucu Nedir? Sunucu Kiralama ve Sunucu Satın Alma
Sunucu, fiziksel görünüm olarak masaüstü bir bilgisayarın kasasına benzeyen, donanım olarak CPU, RAM ve Harddisk gibi parçaları üzerinde barındıran fakat kişisel kullanımdan ziyade internet sitelerini, yazılımları veya mobil uygulam...
Yazma İzni Nasıl Verilir?
Yazma izinleri tanımlamak her işletim sistemi ve sisteme göre farklılık gösterir. Örneğin Windows bilgisayarlarda istediğiniz dosya yada dizine sağ tıklayıp, Özellikler sekmesine giriş yaparak izinler bölümünden dosyaya yazma okuma gibi izinleri verebilirsiniz. Aynı şekilde sunucularda ve Linux işletim sistemlerinde terminal üzerinden CHMOD komutlarıyla veya FTP üzerinden yazma izinleri düzenleyebilirsiniz. Filezilla benzeri bir FTP yazılımıyla istediğiniz dosya veya klasöre sağ tıklayıp, izinler sekmesinden istediğiniz izinleri düzenleyebilirsiniz.