lostyazilim
tr.link

Caldera Linux Nedir? Caldera Linux Kurulumu ve Caldera Linux İndir

Caldera Linux Nedir? Caldera Linux Kurulumu ve Caldera Linux İndir

Caldera Linux veya bilinen diğer adıyla Caldera OpenLinux, Caldera System (Şimdilerde SCO Group) tarafından 1997 yılında “İş için Linux!” sloganıyla geliştirilmiş Linux çekirdeği kullanan bir işletim sistemidir. Caldera OpenLinux temelde iş dünyası kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılamak ideası üzerine hazırlandı. Diğer birçok Linux dağıtımından farkı ise Caldera Linux ücretsiz olarak değil, lisans karşılığı satılan bir linux işletim sistemiydi.

Hem iş dünyası kullanıcılarını hedef kitlesi kabul eden hem de ücretli olan Caldera bu nedenle içerisinde kurulumla birlikte iş dünyası kullanıcıların faydalanabileceği bazı ücretli ve ücretsiz yazılımlara yer verildi.  Caldera eski bir işletim sistemi olmasına karşın hala günümüzde kullanılabilir sürümleri de yok değil. Yine de artık zamanındaki kadar popüler olmadığını söyleyebiliriz.

Caldera Linux Kurulumu

Caldera Linux'un kurulumu oldukça basittir. Öncelikle ya bir Caldera Linux kurulum CD'si satın almalı yada aşağıda yer alan linkler üzerinden ücretsiz ve ticari kullanım amacı olmayan bir ISO kalıp dosyası indirmeniz gerekiyor. İndirmiş olduğunuz ISO dosyasını Rufus benzeri bir yazılım ile bir USB belleğe yazdırabilirsiniz.

Bilgisayarınızı kurulum medyasından boot ettiğiniz anda Caldera'nın kurulum süreci boyunca size yardımcı olacak olan grafik arayüzü karşınıza geliyor. Caldera'nın kurulum ekranında ilginçtir ki birçok işletim sisteminin aksine bir konsept takip ediliyor. Ekranın arka planında dans eden insanları görecek ve muhtemelen şaşıracaksınızdır. Sembolik olarak bunun anlamı Caldera'nın ne kadar kolay kurulabilen bir işletim sistemi olduğunun vurgulanmak istenmesiymiş. Bu nedenle mutlu insanlar tablosu çizmek için böyle bir girişimde bulunulmuş. Kurulum ekranı tam olarak açıldığında Caldera size sorular sorarak kurulum işleminin gerçekleştirilmesine yardım ediyor. Hadi başlayalım;

İlk soru elbette kurulum dili ve OS dili ile alakalı olan dil seçeneği oluyor. Dil seçenekleri arasında İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca gibi öne çıkan popüler diller yer alıyor. Türkçe dil seçeneğiyse maalesef bulunmuyor.  Dil seçeneklerimizi tamamladıktan sonra faremizin ayarlarını kontrol etmemiz için karşımıza farklı bir ekran çıkıyor. Eğer farenizin ayarları yerindeyse bu kısma dokunmayın, yok değilse o halde basit ayarlar yardımıyla farenizi istediğiniz ayara getirebilirsiniz.

Bir sonraki aşamamız kurulum için disk alanı biçimlendirmek oluyor. Şayet diskiniz üzerinde sadece Caldera Linux'a yer vereceksiniz bir sorun yok. Eğer bilgisayarınızı Dual boot olarak kullanmak istiyorsanız o halde bu ekranla biraz uğraşmanız ve disk ayırma işlemini gerçekleştirmeniz gerekecek.

Disklerinizi hazırladığınızda Caldera'nın hangi sürümünün kurulacağı ile ilgili ekran karşınıza gelecek. Burada seçeneklerin yanında basit açıklamalara yer veriliyor. Şayet İngilizceniz bunları anlamayacak düzeydeyse o halde internetten araştırma yaparak hangi sürümün hangi sürüme oranla avantajı olduğunu öğrenebilirsiniz.

Monitör ekranı algılama ekranından monitörünüzü seçmeniz ve ardından ekran çözünürlüğü için ideal değerleri ayarlamanız gerekiyor. Size en uygun çözünürlüğü ve kullandığınız ekranı seçtikten sonra bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

Son aşamadaysa işletim sistemi için Root kullanıcı bilgilerini giriyor ve kendi profilimizi oluşturuyoruz. Bu işlemi de tamamladıktan sonra artık zaten kurulumu tamamlamış sayılırız. Şimdi kurulum gerekli işlemleri bitirecek ve bilgisayarımızın yeniden başlatılması sağlanacak. Ardından Caldera'yı kullanmaya başlayabilirsiniz.

ISO Nedir? ISO Dosyası Yapma ve ISO Yazdırma
İlginizi Çekebilir!

ISO Nedir? ISO Dosyası Yapma ve ISO Yazdırma

ISO, bir CD veya DVD'nin içerindeki tüm dosyaların kalıbı olan dosya uzantısıdır. Herhangi bir CD veya DVD dosyanın içerisinde yer alan dosyaların tümü kolaylıkla bir. ISO dosyasına çevrilerek başka medya araçlarına da aktarmak iç...

Caldera Linux İndir

Caldera eski bir işletim sistemi olmasının yanı sıra ücretle satılan bir işletim sistemiydi. Ücretle satılan sürümünü internetten bulmak artık çok zor olsa da imkansız değil. Eğer ticari değil, kişisel bir bilgisayar içerisinde kullanacaksanız DistroWatch üzerinden Caldera'yı indirebilirsiniz.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 Plaintext
    ömer aria yapay zeka bana bir html yazıyor. bunu nasıl görsel olarak görebilirim? teşekkürler... Plaintext
  • 2 Zenmate
    Adnan Özkayak zenmate kullanılırken bilgisayar veya cep telefonu devlet tarafından tesbit edilebilir mi?.Edilebili... Zenmate
  • 3 Warez
    SADULKUR Warez'in insanlara ne gibi faydaları var... Warez
  • 4 IT
    Nasip Meraba.Teknolijiyi ve getirilerini severim bilgisayar oynamayi severim ama nasil yapildigi gelistiri... IT
  • 5 DRM
    ihsan drm li kitabı nasıl kindle den okuyabilirim... DRM
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al