wmaraci reklam
tr.link

Gizli Dosya Nedir? Gizli Dosya ve Klasörler Nasıl Görünür Yapılır?

Gizli Dosya Nedir? Gizli Dosya ve Klasörler Nasıl Görünür Yapılır?

Gizli Dosya veya Gizli Klasör, varsayılan olarak dosya yöneticisinin içerisinde görüntülenmeyen ancak klasör içerisinde yer almaya devam eden klasör veya dosyalardır. Gizli dosya ve klasörler sıklıkla kullanıcıların tercihlerini veya bir işlem dosyasını içerisinde barındırır. Kullanıcının bu dosyaları yanlışlıkla silmesi ve olası veri kaybının önüne geçilmesi gibi amaçlarla işletim sistemlerinde gizli klasör ve dosyalar kullanılır. 

Gizli dosya veya gizli klasör oluşturmak zor bir işlem değildir ancak bu yöntem tam olarak kullanıcıların kullanması amacıyla geliştirilmiş bir güvenlik yöntemi değildir. Zira bilgisayarın başına geçen herhangi bir kullanıcı gizli klasör ve dosyaları görünür hale getirerek bu dosya ve klasörlere erişim sağlayabilir. Dosya izinleri açısından bir avantaja sahip olmamasından dolayı gizli dosya veya klasörler kesinlikle bir güvenlik metodu olarak kullanılmamalıdır.

Gizli dosya ve klasörler sadece Windows işletim sistemlerinin içerisinde kullanılmaz. Unix ve Unix türevi tüm işletim sistemleri gizli dosya ve gizli klasör mantıklı çalışmaktadır. Genel olarak Unix türevi işletim sistemlerinin büyük çoğunluğunda dosyalar veya klasörler gizli hale getirmek için dosya isimlerinin başına bir nokta işareti konur. Örneğin /home/user/.config dizin yolunda .config gizli klasördür.

Gizli dosya ve klasörler Unix türevi işletim sistemlerinde ls komutuyla da doğrudan görüntülenemezler. Örneğin Linux işletim sisteminde ls komutunu uyguladığınızda o dizin içerisinde gizli klasörleri ve dosyaları göremeyebilirsiniz. Gizli dosya ve klasörleri terminal üzerinden görmek için ls -a komutunun koşturulması gerekir. 

Gizli Dosya ve Klasörler Nasıl Görünür Yapılır?

Gizli dosya ve klasörleri görünür hale getirmek için her işletim sisteminde takip etmeniz gereken adımlar farklılık gösterebilir. Aşağıdaki adımlar sayesinde birçok popüler işletim sisteminde gizli dosya ve klasörleri nasıl görünür hale getirebileceğinizi öğrenebilirsiniz;

Linux Nedir? Linux Kurulumu ve Linux İndir
İlginizi Çekebilir!

Linux Nedir? Linux Kurulumu ve Linux İndir

Linux, Unix'e karşılık olarak meydana getirilmiş olan hem ücretsiz hem açık kaynak kodlu hem de tamamen ücretsiz olan bir işletim sistemi çekirdeğidir. Linux'un çekirdeğinin kaynak kodları GNU lisansı kapsamı altında özgürce dağı...

1- Windows’da Gizli Dosya ve Klasörleri Görünür Yapmak

  • Bilgisayarınızın Başlat menüsüne tıklayıp, arama bölümüne “Klasör Seçenekleri” yazıp, Klasör Seçenekleri’ne girin. (Denetim masası aracılığıyla da erişebilirsiniz.)
  • Klasör Seçenekleri’nin üst bölmesinden “Görünüm” sekmesine geçiş yapın ve “Gizli dosya, klasör ve sürücüleri göster” maddesine tik attıktan sonra alt sağ köşedeki “Uygula” butonuna tıklayın. 
  • İşlemi tersine çevirmek için “Gizli dosya, klasör ve sürücüleri gösterme” seçeneğini işaretleyip, “Uygula” butonuna basabilirsiniz.

2- Linux işletim Sistemlerinde Gizli Dosya ve Klasörleri Görünür Yapmak

  • Ubuntu veya Debian tabanlı Linux dağıtımları başta olmak üzere birçok işletim sistemi dağıtımında dosya yöneticisine giriş yaptıktan sonra CTRL + H kısayolu ile gizli dosya ve klasörleri görünür hale getirebilirsiniz.
  • Eğer GUI kullanarak gizli dosya ve klasörleri görünür hale getirmek istemiyorsanız, Terminal ile istediğiniz dizin giriş yaptıktan sonra ls yerine ls -a komutunu kullanın.

3- OS X ve MacOS Sistemlerinde Gizli Dosya ve Klasörleri Görünür Yapmak

  • Spotlight ekranı üzerinden Terminal’i çalıştırın.
  • Gizli dosya ve klasörleri görünür hale getirmek için defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles -bool YES komutunu yapıştırıp Enter’a basın ve Finder’ı tekrardan başlatmak için Killall Finder yazıp Enter’a basın.
  • İşlemi tersine çevirmek için defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles -bool NO komutunu Terminal’e yapıştırdıktan sonra Enter’a basın ve Kilall Finder komutunu çalıştırın.
Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 Yandex
    Edab Yandex kelime işlemci programı mı... Yandex
  • 2 Kelime İşlemci
    yağmur kelime işlemci programı hangi amaçla kullanırlır... Kelime İşlemci
  • 3 SIM Kilidi
    Azerbaycan Merhaba iphone 12 pro max markalı telefonum hiçbir simkartı desteklemiyor ve operatöre kilitli uyarı... SIM Kilidi
  • 4 Plaintext
    ömer aria yapay zeka bana bir html yazıyor. bunu nasıl görsel olarak görebilirim? teşekkürler... Plaintext
  • 5 Zenmate
    Adnan Özkayak zenmate kullanılırken bilgisayar veya cep telefonu devlet tarafından tesbit edilebilir mi?.Edilebili... Zenmate
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al