OpenBSD, NetBSD'den ayrılan Theo de Raadt tarafından 1996 yılında başlatılan ve bugün hala gelişimine devam edilen açık kaynak kodlu bir işletim sistemi projesidir. Tabanında her ne kadar NetBSD kullanıyor olsa dahi gerekli kaynakların yetersizliği ve sistem gelişiminin sadece bağış ve satılan CD'ler ile elde edilmesi sonucunda meydana geliyor olması donanım desteği konusunda OpenBSD'yi kısmen daha zayıf hale getirmektedir. OpenBSD'nin kullanıcılara en büyük vaadi daha güvenli, daha stabil ve sorunsuz bir işletim sistemi sunmaktır. Kod yapısında NetBSD'ye oranla meydana getirilen değişikler onu NetBSD'den daha güvenli kılacak özellikleri içerisinde barındırmaktadır.
OpenBSD İndir
OpenBSD'yi bilgisayarınıza kurmak istiyorsanız öncelikle www.openbsd.org internet sitesini ziyaret etmeniz gerekiyor. Şuan için OpenBSD'nin yayınlanmış olan son sürümü 5.8 sürümüdür. OpenBSD son sürümden kullanıcıları haberdar etmek için daima ana sayfa içerisinde son sürüm numarasını göstermektedir. Daha güncel bir kurulum için bu sürüm numarasını kontrol edin. Sürüm numarası kontrolü sonrasında sol kısımda yer alan Download sayfasına geçiş yapın.
Bu sayfada aralarında Türkiye seçeneğinin de yer aldığı OpenBSD'i indirmek için FTP kaynaklarının yer aldığını göreceksiniz. Türkiye FTP'sini tercih etmeniz sizin için daha büyük bir avantaj olacaktır.
FTP içerisine giriş yaptığınızda tüm işlemci mimarileri için gerekli kategorileri klasör olarak göreceksiniz. Sadece i386 mimarisi içerisinde 3 farklı kurulum medyası yer almaktadır. Kurulum için kullanacağınız kurulum imaj dosyasının adı floppy38 şeklindedir. Diğerlerindeyse iso dosyası olan “install57.iso” dosyasını kullanacağız.
DA Nedir? Domain Authority Yükseltme ve Domain Authority Sorgulama
DA (Domain Authority), dünyaca ünlü SEO şirketi Moz tarafından geliştirilen ve internet sitelerinin SERP sayfasında birbirine karşı muhtemel üstünlüklerini tahmin etmeye yardımcı olan SEO skorudur. 0 ile 100 arasında derecelendirmeyle ...
OpenBSD Kurulumu
OpenBSD için gerekli imaj dosyasını hazırladıysanız artık kuruluma işlemine hazırsınız demektir. Eğer OpenBSD'nin kurulum imajını hazırlamakta güçlük çekiyorsanız full olarak hazır hale getirilmiş güncel sürüm ISO dosyalarına internetteki diğer kaynaklardan da ulaşabilirsiniz.
ISO dosyamızı boot edilebilir şekilde bir USB veya CD'ye yazdıktan sonra sistemimizi bu kaynak ile birincil Boot ederek çalıştırıyoruz. Daha sonra karşımıza üzerinde mavi ve siyah ekranların yer aldığı bir komut penceresi karşılayacaktır. Bu kout penceresi içerisinde kurulum için “i” harfine basmamızı söyleyen bir bildirge olacaktır.
I'ya basarak kurulumun ilk adımına geçebiliriz. Şimdi ise karşımıza klavye şekli seçeneğini belirleme ekranı gelecektir. Bu ekranda görünen klavyelerden birini kullanmayacaksanız soru işaretine bakarak Türkçe kullandığınız klavyeye uygun dizilişi seçip girişini gerçekleştirebilirsiniz.
Bir sonraki adımdaysa sizden System için bir Hostname belirtmeniz istenecektir. Bundan sonra OpenBSD bizden kurulum için root şifresi ve ayrıca kurulumun hangi alana gerçekleştirileceğine dair detayları isteyecektir. Bu detayları interaktif ve yönergeleri takip ederek kolayca girebilirsiniz. Sonuç olarak OpenBSD kurulum işlemi başlayacak ve sonlanacaktır.