NetBSD, BSD adıyla da bilinen UNIX işletim sistemi ailesinin yaygın olarak kullanılan dağıtımlarından biri yani, Unix tabanlı bir işletim sistemidir. BSD lisansı kullanılarak dağıtılan bu işletim sisteminin diğer işletim sistemlerine oranla adının çok daha az duyulmasının nedeni; işletim sisteminin hem açık kaynak kodlu olması hem de ticari bir kaygı gütmüyor olmasıdır. Türkiye'den ise NetBSD'nin çok küçük bir kullanıcı kitlesinin olmasının en büyük sebebi henüz NetBSD için maalesef Türkçe dil desteğinin bulunmuyor olmasıdır.
NetBSD, BSD işletim sistemi ailesi dağıtımları arasında en çok kullanılan işletim sistemidir. Bunun nedeni hem NetBSD'nin çok az sistem kaynağına gereksinim duyuyor olması ve 57 farklı platform içerisinde kullanılabilen bir işletim sistemi olmasıdır. NetBSD felsefesi gereği çalışan kod değil, doğru yazılmış olan kodlar doğru çalışır. Bu nedenle NetBSD diğer BSD yazılımlarıyla da kıyasladığımızda kuşkusuz en düzgün kod yapısına sahip olan işletim sistemidir.
NetBSD Ä°ndir
NetBSD'yi indirmek için işletim sisteminin kendi resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz. https://www.netbsd.org/ internet adresini ziyaret ettikten sonra sitenin sol üst kısmında yer alan Get NetBSD başlığının altındaki linke tıklayarak indirme alanına geçiş yapabilirsiniz. NetBSD'yi edinmenizin iki farklı yolu bulunuyor. Dilerseniz bağış mahiyetinde NetBSD'nin CD'sini satın alarak adresinize gönderilmesini sağlayabiliyorsunuz. Eğer kuruluma hemen ihtiyaç duyuyorsanız da FTP sunucuları üzerinden ISO dosyasını indirebilirsiniz.
ISO dosyasını indirmek için FTP adreslerinden herhangi birine giriş yapmalı ve kendi platformunuza uygun mimariye giriş yaparak ISO dosyasını indirmeniz gerekiyor. Coğrafi konum olarak Türkiye'ye daha yakın olan FTP sunucusunu tercih ederseniz daha kısa sürede ve daha yüksek hızda indirme işlemini tamamlayabilirsiniz.
Unix Nedir? Unix İşletim Sistemi ve Unix Komutları
Unix, Brain Kernighan tarafından icat edilen ve MULTICS ekibinin üyleri tarafından Bell Labrotuvarlarında 1960'lı yılların sonuna doÄŸru geliÅŸtirilmiÅŸ bir iÅŸletim sistemi (OS)'dir. Meydana getirilmesinde C yazılım dili kullanılan Unix iÅ...
NetBSD Kurulumu
NetBSD için gerekli olan kurulum medyasını indirdikten sonra bu dosyayı Rufus veya UNetBootin benzeri ücretsiz yazılımları kullanarak istediğiniz bir USB veya CD/DVD meydası içerisine boot edilebilir şekilde yazdırabilirsiniz.
NetBSD işletim sistemiyle birlikte eğer farklı bir işletim sistemi daha kullanmak isterseniz tek yapmanız gereken NetBSD'nin kurulabilmesi için Harddisk üzerinden yeteri kadar alan açmanız olacaktır. Minimum 1 GB depolama alanına ihtiyaç duyan NetBSD'yi kullanım sıklığınıza ve ihtiyacınıza göre şekillendirdiğiniz küçük alanların içerisine kurabilirsiniz. Ayrıca harici bir diske de NetBSD yazılımının kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.
NetBSD işletim sistemini kurmadan önce her ihtimale karşı farklı bir işletim sistemi kullanıyorsanız bu işletim sistemi ve önemli dosyalarınızı yedeklemeyi unutmayın. Tüm bu bilgilerden sonra artık bilgisayarınızı kurulum medyası öncelikli (boot) şekilde çalıştırarak NetBSD kurulumuna başlayabilirsiniz.
İlk adımda kurulum sizden kurulum dilini belirlemenizi isteyecektir. Bu aşamada İngilizce veya bildiğiniz diğer bir dili seçebilirsiniz. Daha sonra kurulum ve işletim sistemi için hangi klavye dizilimini kullanacağınızı seçmeniz gerekecek. NetBSD Türkçe dilini desteklemediği için takip edebileceğiniz iki farklı yol bulunuyor. Ya tamamen İngilizce bir klavye edinecek yada mevcut klavyenizi İngilizce dizilimine göre kullanmaya alışacaksınız. Klavye için dizilim seçeneğimizi belirledikten sonra interaktif ekran karşımıza gelecektir. Bu kısımda A seçeneği içerisinde yer alan Install NetBSD to Harddisk seçeneğine gelip, Enter tuşuna basacağız.
Şimdi, NetBSD bize kullandığımız disk üzerinde yeni bölümler meydana getirip getirmek istemediğimizi soracaktır. Eğer bu aşamayı kullanarak yeni bölümler oluşturursanız bu bölümler içerisinde yer alan verilerin kaybolacağını unutmayın. Özellikle bu kısımda ikinci bir işletim sistemi yer alıyorsa ve bu işletim sistemini NetBSD ile birlikte (Dual Boot) kullanacaksanız kurulumu iptal edip, diski bölümlemek için gerekli işlemleri gerçekleştirin. Disk bölümlemelerinizi zaten hazırladıysanız veya bilgisayar içerisinde yalnızca NetBSD kullanılacaksa bu bölümü Enter ile geçip kuruluma devam edebiliriz.
NetBSD kurulumu bir sonraki aşamada bize diskimizi seçmemiz için iki seçenek çıkartacaktır. Bu kısımdan hangi disk bölümüne kurulum yapmak istiyorsanız o bölümü seçin. Son olarak Full, Minimal ve özel kurulum seçeneklerinden istediğiniz kurulum biçimini seçin.