Render, bilgisayar yardımıyla çizilen veya geliştirilen bir modelin programlar aracılığıyla işlenmesi ve bu modelin resim ya da video haline aktarılarak dışarıya çıkartılmasıdır. Render işlemini gerçekleştirmek için çeşitli bilgisayar programları gerekir. Bu işlemi yapan yazılımların tümüne Renderer adı verilir.
Render çoğunlukla bilgisayar destekli üretim yazılımlarında, mimarlıkta, bilgisayar oyunlarında, simülatörlerde, sinema ve televizyon gibi sektörlerde kullanılır. Bunların haricinde bilgisayarla çizim ve tasarım yapılan tüm alanlarda Render işlemi gerçekleştirilir.
Render işlemi bilgisayarlar için bile oldukça zor ve zaman alıcı bir işlemdir. Kullanılan bilgisayar ve bilgisayarın donanımı ne kadar iyiyse Render işleminin süresi de o kadar kısa olacaktır. Render işlemleri genelde CPU’lar yardımıyla gerçekleştirilir fakat bu alanda çok daha başarılı olması ve Render işleminin süresini kısaltması nedeniyle Nvidia, CUDA, AMD ve OpenGL teknolojilerinden faydalanılır.
Render işlemi bazı bilgisayar yazılımları sayesinde ortak bilgisayarla bölünebilir ve bu sayede Render işleminin daha hızlı şekilde gerçekleşmesi sağlanabilir.
Render Programları
Render işlemleri için tercih edilen programlar genellikle yazılımın kendisinden bağımsız değildir. Örneğin Photoshop ile derlediğiniz bir görseli Render ederken Photoshop’un kendi içerisinde bulunan Render yazılımını kullanacaksınızdır. Ya da bir video hazırlamak için kullandığınız Windows Movie Maker yazılımı Render aşamasını kendi içerisinde tamamlayıp, videoyu işleyerek size verebilecektir.
Tabii, bazı durumlarda ekstradan Render yazılımlarına ihtiyaç duyulabilir. Örneğin kuyumculuk ve bilgisayar destekli üretim aşamasında kullanılan bazı yazılımlar sadece tasarım kısmında size yardımcı olur ve bu grafiğin Render edilmesi için ekstradan bir yazılım ister. Bu yazılımları Render programları olarak adlandırmamız daha doğru olacaktır.
AMD Nedir?
AMD (Advanced Micro Devices), kişisel bilgisayar işlemcileri konusunda Intel’den sonra dünyanın en büyük ikinci üreticisidir. Bir bilgisayar şirketi olarak kabul edilen AMD, kişisel bilgisayarlar için hazırlamış olduğu mikro işlemcil...
Render Nasıl Yapılır?
Render, kullandığınız yazılımın size bu çizim veya tasarımı dışarıya başka bir şeye dönüştürülmüş şekilde vermesi işlemidir. Örneğin bir grafik yazılımında tasarım yapıyoruz ve bu tasarımı JPEG uzantısıyla dışarıya bir görsel olarak almak istiyoruz. Yazılımın Render özelliği işte bu aşamada devreye girer. Siz çalışmanızı JPEG olarak istediğinizde yazılım sizin için Render işlemini gerçekleştirir ve size JPEG olarak çıktı verir.
Render işlemi bu şekilde gerçekleşiyor olsa dahi her zaman her yazılımda aynı şekilde Render yapamayabilirsiniz. Bu nedenle kullanacağınız yazılımı, yazılımın Render imkanlarını ve diğer detayları en iyi şekilde bilmeniz gerekir.