Vektör, bilgisayar üzerinde tasarlanan grafiklerin çözünürlükten bağımsız olarak matematiksel ifadelerle meydana getirilmesi ve farklı bir boyuta ölçeklendirilmesi durumunda bozulmaların meydana gelmediği grafiklerdir. Vektörel grafikler piksel yerine gerçek dünyadaki ölçüler yardımıyla tasarlanır bu nedenle yakınlaştığınızda veya yeniden boyutlandırdığınızda pikselleşme sorunuyla karşılaşmazsınız.
Vektörel veya vektör grafikler piksel değerleriyle sınırlı olmadığı için bir çok grafik ve çizim aşamasında tercih edilirler. Örneğin profesyonel bir logoyu piksel tabanlı olarak oluşturduğunuzu var sayalım. Bu logoyu daha sonradan bir tabelaya basmanız gerektiğinde görseli büyüttüğünüz anda pikselleşme sorunu meydana gelecek ve grafik tüm kalitesini yitirecektir.
Oysa vektör grafikler zaten piksellerden bağımsız olarak tasarlanan grafikler olduğu için tekrardan daha büyük veya daha küçük fark etmeksizin istenilen şekilde ölçeklendirilebilmektedir.Tüm bu özelliklerini göz önüne alırsak vektörel grafikler yalnızca bilgisayar ortamı için değil aynı zamanda gerçek dünya için de son derece kullanışlı grafiklerdir.
Vektör Grafikler Nasıl Yapılır?
Vektör temelli grafikler üretmek için vektörel çizim ve tasarlamaya olanak tanıyan tasarım programlarını kullanmanız gerekir. Günümüz tasarımcılarının oldukça büyük bir kısmı vektör grafiklerini tasarlarken Adobe Illustrator ve Corel Draw isimli ticari yazılımlardan destek almaktadır. Her ne kadar Illustrator ve Corel Draw ikilisi kadar başarılı olmasa dahi ücretsiz olarak da kullanıcıların vektörel grafikler tasarlayabileceği Adobe Fireworks başta olmak üzere birçok yazlımın olduğunu da hatırlatalım.
Vektör grafik üretmek için yapılan birçok program mevcut. Bunların arasında en çok bilinen vektörel çizim yeteneğine sahip olan Macromedia(Adobe) Fireworks‘dan da bahsedebiliriz.
Adobe Nedir? Adobe Nasıl Güncellenir ve Adobe Programları
Adobe System olarak da bilinen Adobe ÅŸirketi ABD merkezli, dünyanın en büyük 10 grafik ve medya yazılımı üreticisi olan ÅŸirketten biridir. 2005 yılında yapmış olduÄŸu satın almayla MacroMedia'yı da bünyesine dâhil eden Adobe bu satÄ...
Vektör Grafik Dosya Uzantıları
Vektör olarak tasarlanan birçok grafik benzer uzantılara sahiptir ve bu uzantıların bir çoğu bir başka vektörel tabanlı grafik yazılımında da çalışabilir. Yine de vektör grafik dosyaların uzantılarını öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki uzantılara göz atabilirsiniz.
- Ai: Adobe Illustrator dosya uzantısı
- Svg: Ölçeklendirilebilir vektör grafik dosyası
- Cdr: Corel Draw için vektör dosya uzantısı
- Wmf: Windows Meta File, Microsoft’un vektörel grafik yazılımı için tasarlanan dosya uzantısı
- Eps: En çok bilinen ve kullanılan vektör dosya uzantılarından biri
Vektör Grafiklerin Özellikleri Nelerdir?
Vektör tabanlı grafiklerin elbette piksel tabanlı grafiklere oranla birçok farkı vardır. Bu özelliklerin bir kısmına aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.
- Boyut veya renkleri sorun deÄŸildir.
- Tekrardan ölçeklendirilebilir, istenilen boyuta kayıpsız olarak dönüştürülebilirler.
- İstediğimiz kısmını yeniden renklendirebilir veya tekrardan tasarlayabiliriz.
- Dosya boyutu olarak diskte daha az yer kaplarlar.