AMP (Accelerated Mobile Pages) veya Hızlandırılmış Mobil Sayfalar, Google tarafından açık kaynaklı olarak geliştirilen ve internet sayfalarını içeriği kullanıcıya daha hızlı ulaştırmasını sağlayan bir altyapı çalışmasıdır. İlk olarak webmasterların karşısına bir Github projesi olarak çıkan AMP, kısa sürede Google tarafından benimsenerek Webmaster Tools’a yerleştirildi ve ardından webmasterların yaygın olarak kullandığı bir framework haline geldi.
Şimdilik AMP Framework’ünün tüm gücünü Google elinde tutuyor gibi görünse de zamanla bu kervana diğer markaların katılacağı ve AMP adını önümüzdeki yıllarda sıkça duyacağımız kesin diyebiliriz. Peki, Google neden ücretsiz ve açık kaynaklı olarak AMP adında bir framework’ü internet dünyasına sunuyor dersiniz?
2013 ile 2017 yılları arasındaki internet kullanım verileri göz önüne alındığında mobil internet kullanımı kendini defalarca kez katlamayı başardı. Dağın zirvesinden bir kartopu olarak salınan mobil veri kullanımı, modern dünyanın masaüstü internet kullanımını sağda sollamayı başardı. Dahası büyüyen kartopunun kendini katlayarak devam edeceğine başta Google olmak üzere birçok şirketin inancı tam.
Tüm mobil cihazların internet hızını arttırmak ne yazık ki Google’ın başarabileceği bir şey değildi. Google da madem cihazların internet hızını arttıramıyor, kullanılan teknolojiyi geliştirerek düşük hızda bile yüksek performans sunulması fikri üzerine hareket etti. Bu düşüncenin bir sonucu olarak ise mobil sayfalardaki erişim hızını ciddi oranda arttıran AMP HTML ortaya çıktı.
AMP ile temellendirlen sayfaların sıradan bir HTML sayfasına oranla bazı farklılıkları var;
- 3. Parti olarak kullanılan HTML isteklerine ve kodlarına yer verilmiyor.
- Sayfa içinde yer alan görsel dosyalar sadece sayfa aşağıya indirilirse yükleniyor.
- Biçimlendirme açısından önem taşıyan CSS kodlarının çeşitliliği AMP ile ciddi oranda kısıtlanıyor.
Tüm bu şartlar altında doğal olarak hem hızlı hem de ortaya maksimum kullanıcı deneyimi sunan internet siteleri çıkmış oluyor.
Elbette Google’ın bir sayfayı AMP olarak değerlendirmesi için bazı HTML prensiplerinin rel kodlarının ve yapının sayfaya yerleştirilmesi oluyor. Anlayacağınız AMP ile biçimlendirilen sayfa diğer sayfalardan tümüyle farklı bir yapıya sahip olmak zorunda. Üstelik AMP kullanan sayfalarınız haricinde de masaüstü kullanıcılara yayın sunan normal HTML sürümü sayfalarınızın olması gerekiyor.
Google, AMP ile güçlendirilen sayfaları arama sonuçlarında öne çıkan haberler kutusunda değerlendiriyor. Yani AMP kullanan internet siteleri kullandığı bu Framework’ün ve çektiği çilelerin mükafatını SERP sayfasında yemiş oluyor. Sıradan bir internet sitesi için AMP’ye geçiş yapmak belki pek bir şey ifade etmiyor olabilir ama söz konusu haber ve güncel içeriklerinizin onlarca rakibinizin arasından sıyrılıvermesiyse AMP öyle veya böyle kullanmak zorunda olduğunuz bir teknoloji.
AMP Haber Nedir?
AMP haber kavramıyla karşı karşıya kalmanız için illa bir webmaster olmanıza gerek yok. Mobil cihazlarınızdan bir Google araması gerçekleştirdiğinizde çıkan sonuç sayfalarının hemen alt bölümünde içeriğin AMP kullandığına dair bir ibareyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
AMP Nedir başlığı altında AMP’nin ne olduğunu internetin kurtlarının anlayacağı şekilde anlatmıştık. Bu bölümdeyse sıradan bir son kullanıcı için AMP’i tanımlayacağız. AMP’nin sizin için en uygun tanımı; Google tarafından haber ve güncel içeriklere daha hızlı ulaşmanız için geliştirilen bir teknoloji olmasıdır.
AMP sayesinde internet sayfaları daha az kod çalıştırıyor ve anlık yüklenme sürelerine sahip oluyor. Böylece siz bir inceleme, haber ya da farklı bir AMP içeriği çalıştırmak istediğinizde sayfadaki ögelerin yüklenmesini beklemeden -sinirlerinize dokunan yükleniyor yazısı dahil- içerik hemen karşınızda ve tüketilmeye hazır olarak sizi bekliyor.
Sayfanın içerisinde milyonlarca görsel dosya olsa bile siz tarayıcınızla herhangi bir görselin yer aldığı bölüme inmedikçe mobil cihazınız bu görsel dosyaları yüklemiyor. AMP ile hem hız hem yüksek kullanıcı deneyimi hem de veri paketi tasarrufu yapılıyor. Bir taşla üç kuş.
Şu an için AMP teknolojisini sadece Google ve bu teknolojinin bir benzeri olan Facebook Instant Articles’ı Facebook üzerinde görebilirsiniz. Eğer AMP’nin yayılımının bu hızla artaracağını ön görecek olursak AMP ile hazırlanan içerikleri yakın gelecekte daha birçok kullandığınız gündelik serviste kullanma şansına sahip olacaksınız.
HTML Nedir? HTML Kodları ve HTML Dersleri
HTML (Hyper Text Markup Language), web üzerinde yayın yapabilecek sayfalar oluşturmak üzere kullanılabilen, Türkçe’ye ise zengin metin biçimlendirme dili olarak çevirilebilecek bir betik dilidir. HTML ile hazırlanan dosyalar *.html veya *...
AMP WordPress
AMP’nin sayfalara uygulanabilmesi için internet sitesi sahiplerinin yani webmasterların bazı düzenlemeler yapması gerekiyor. Eğer özel sistemle temellendirilmiş bir sisteminiz varsa buraya tıklayarak Google’ın AMP hakkında sunduğu bilgilerden faydalanarak sitenize AMP’yi uygulayabilirsiniz.
Kullandığınız sisteminiz WordPress altyapısına kullanıyorsa AMP’ye geçiş sürecinizin daha sancısız ve hızlı olacağını söyleyebiliriz. WordPress ve Akismet gibi popüler eklentilerin oluşturucusu Automattic firması, Google’ın AMP’yi değer verdiğini biliyor ve dolayısıyla WordPress kullanıcılarının AMP'ye geçiş için kollarını sıvayacağının farkındaydı.
O yüzden siz yorulmayın diye tüm geçiş sürecinin daha sıkıntısız bir sürece dönüştüren AMP WordPress eklentisini yayınlandı. AMP adındaki eklentiye buraya tıklayarak erişebilir, eklentiyi sisteminize kurup gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra sitenizi Google Webmaster Tools’u da kullanarak AMP teknolojisiyle tanıştırabilirsiniz.