wmaraci reklam

ARM İşlemci Nedir?

ARM İşlemci Nedir?

ARM İşlemci, Advanced RISC Machines (ARM) tarafından geliştirilen RISC (azaltılmış komut seti bilgisayarı) mimarisine dayanan bir CPU ailesinden biridir.

ARM, 32 bit ve 64 bit RISC çok çekirdekli işlemcileri yapar. RISC işlemcileri daha az sayıda bilgisayar yönergesini gerçekleştirmek için tasarlanmıştır, böylece daha yüksek hızda çalışabilirler ve saniyede milyonlarca daha fazla işlem gerçekleştirebilirler (MIPS). Gereksiz talimatları ortadan kaldırarak ve yolları optimize ederek, RISC işlemcileri CISC (karmaşık komut seti hesaplama) cihazlarının güç ihtiyacının bir kısmında üstün performans sağlar.

RM işlemcileri akıllı telefonlar, tabletler, multimedya oynatıcılar gibi tüketici elektronik cihazlarında ve giyilebilir cihazlar gibi diğer mobil cihazlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Azaltılmış komut setlerinden dolayı, daha az transistöre ihtiyaç duyarlar, bu da entegre devre (IC) için daha küçük bir kalıp boyutu sağlar. ARM işlemcinin daha küçük boyutu, azaltılmış karmaşıklığı ve daha düşük güç tüketimi, giderek daha fazla minyatür cihazlar için uygun hale getirir.

ARM işlemci özellikleri şunları içerir:

  • Mimariyi yükle / depola.
  • Ortogonal bir komut seti.
  • Çoğunlukla tek döngülü yürütme.
  • Gelişmiş güç tasarrufu tasarımı.
  • Ölçeklenebilir yüksek performans için 64 ve 32 bit yürütme durumları.
  • Donanım sanallaştırma desteği.

ARM işlemcilerin basitleştirilmiş tasarımı, daha verimli çok çekirdekli işleme ve geliştiriciler için daha kolay kodlama sağlar. X86 pazar lideri Intel'in ürünleri ile aynı ham bilgi işlem hacmine sahip olmasa da, ARM işlemcileri bazen her iki mimaride var olan uygulamalar için Intel işlemcilerin performansını aşmaktadır.

Satıcılar arasındaki başa baş rekabet, ARM tam boyutlu dizüstü bilgisayarlara yöneldiği için artıyor. Microsoft, örneğin, Yüzey bilgisayarların ARM tabanlı sürümlerini sunar. Windows RT'ye karşı x86 sürümlerinin daha temiz kod altyapısı da kısmen sorumlu olabilir; Windows RT, daha fazla sayıda eski donanımları desteklemesi gerekmediğinden daha da kolaylaştırılmıştır.

ARM aynı zamanda sunucu pazarına doğru ilerliyor, bu da büyük bir değişiklik olan ve ham bilgi işlem gücünde watt başına performans üzerindeki bahislerin korunmasını temsil eden bir hareket. AMD, Opteron serisi işlemciler için ARM işlemcilerin 8 çekirdekli versiyonlarını sunuyor. ARM sunucuları, sunucu tabanlı bilgisayarlarda önemli bir değişikliği temsil eder. 12, 16, 24 veya daha fazla çekirdeğe sahip geleneksel x86 sınıfı bir sunucu, her işlemcinin hızını ve karmaşıklığını artırarak, zorlu hesaplama iş yüklerini ele almak için kaba kuvvet hızı ve gücü kullanarak performansı artırır.

Karşılaştırma yapmak gerekirse, bir ARM sunucusu, işlem görevlerini sadece birkaç yüksek kapasiteli işlemcinin yerine bu büyük sayı arasında paylaşan yüzlerce daha küçük, daha az gelişmiş, düşük güçlü işlemci kullanıyor. Bu yaklaşım bazen x86 tabanlı sunucuların “ölçeklendirilmesi” nin aksine “ölçekleme” olarak adlandırılır.

ARM mimarisi, orijinal olarak 1980'lerde Acorn Computers tarafından geliştirilmiştir.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 HTS Kaydı
    Abdullah İnstagram konuşmaları hts Ye yansırmı... HTS Kaydı
  • 2 Xing
    Zeynep Almanya'da hemşire olarak çalışmak için ilan vermek istiyorum... Xing
  • 3 YS Belgesi
    Mehmet Sami Merhaba, Kendi sunucum yok bir hosting firması bünyesinde barınmakta olan bir blog sitem var bunun i... YS Belgesi
  • 4 Home Ofis
    shahram montazeri dear sir, information was so clear and to the point thank you for that. opening the company is... Home Ofis
  • 5 Home Ofis
    HASAN Ben bir emekli teknik elemanım mesleğimi devam ettirmek için evimde faaliyatimi sürdürmek istiyorum.... Home Ofis
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al