ASP.NET, (ASP+) Microsoft tarafından geliştirilen ve veritabanı yardımıyla dinamik internet siteleri oluşturulmak için kullanılan bir programlama çatısıdır. IIS üzerinde çalışan ASP.NET bir programlama dili değil yazılım çatısıdır. ASP.NET ile internet sitesi geliştirmek isteyen yazılımcılar Visual Basic, C++, C# ve Perl gibi programlama dillerini kullanarak dinamik web siteleri ve yazılımlar geliştirebilirler.
ASP.NET birçok programlama diliyle internet sitesi geliştirmeye imkan tanıması, sunucu kontrolünü sağlaması ve sayfaları WYSIWYG editör kolaylığıyla düzenleme gibi pratik avantajlara sahiptir. ASP.NET, Microsoft’un önceki ASP sürümleriyle uyumlu olmayışına rağmen ASP yazılımlarıyla yan yana çalıştırılabilmektedir. ASP.NET dosyaları .aspx dosya uzantısı yardımıyla kolayca tanınabilirler.
ASP.NET programlamaya yeni başlayanların düştüğü yanlış algının aksine ASP.NET yeni sunulan bir yazılım çatısı değildir. ASP.NET’in ilk sürümü 1992 yılında Microsoft çalışanları olan Mark Anders ve Scott Guthrie tarafından geliştirilmiştir. ASP.NET’in geliştirilmesinin amacı dağıtımlı web uygulamalarını ve nesne yönelimli kodlamayı daha kolay hale getirmek, temiz kod mantığını geliştiricilere aşılamaktır. ASP.NET dinamik sayfaları oluştururken Model-View-Controller adı verilen mimariyi kullanır.
Tıpkı ASP dilinde olduğu gibi ASP.NET de Microsoft’un kullanıcının içerik talebine yanıt oluşturmak için kullanılan IIS’den faydalanır. İşleme sırasında ASP.NET tüm .NET sınıflarını, özel bileşenlerini ve veritabanlarını masaüstü yazılımlarda olduğu gibi kullanır.
ASP ve ASP.NET Farkları
ASP ve ASP.NET arasındaki farkların en büyüğü yapılarında başlıyor. ASP bir programlama diliyken, ASP.NET bir yazılım çatısıdır. ASP.NET’in bu özelliği bize kısaca ASP ve ASP.NET’in apayrı dünyalar olduğunu açıklıyor. ASP ve ASP.NET arasındaki en büyük farklılıkları ise şöyle sıralayabiliriz;
- ASP.NET’de compile edilmiş (derlenmiş) kodlar kullanılır. ASP’de ise bir yorumlayıcı yardımıyla yazılan kodlar yorumlanır.
- Klasik ASP dili, veritabanı bağlantısı kurmak ve çalışmak için ADO adı verilen teknolojiden faydalanır. ASP.NET ise ADO.NET teknolojisini kullanır.
- ASP dili HTML ile birleşik kodlama mantığına sahipken ASP.NET, HTML ve kod bölümler olarak dosyaların arkasındaki kodlara ayrılmıştır.
- ASP.NET tamamen nesne yönelimliyken, ASP kısmen nesne yönelimlidir.
- ASP yerleşik biçimde XML desteğine sahip değildir. Oysa ASP.NET kolayca veri değişimi için tam XML desteğine sahiptir.
- Teknik olarak ASP doğrudan ISS üzerinde çalışır. ASPX ise .NET Framework’ü üzerinden çalışır.
- ASP kodlama dili olarak VBScript kullanır. ASP.NET başta C#, VB.NET olmak üzere birçok dilde kodlama yapma imkanı sunar.
- ASP; sınıflar ve kütüphaneler konusunda geniş kontrol şansına sahip değilken ASP.NET sahiptir.
- Klasik ASP sayfalarında debugging (hata ayıklama süreci) oldukça sorunlu bir süreçtir. ASP.NET’de ise sınıfların içinde oluşturulmuş sayfalar kolayca debugging edilebilir ve çeşitli debugging araçları yardımıyla kolayca hataların ayıklanması sağlanabilir.
Kod Nedir? Kod Yazma ve Kod Öğrenme
Kod, yazılım dilinde belli durumları içerisinde barındıran tümcelere verilen addır. Bu tümceler hangi durum karşısında nasıl bir tepki verileceğini, hangi ögelerin çağırılacağına hangi anlarda hangi durumların oluşacağı gibi ...
ASP.NET Kodları
ASP.NET üzerinde proje geliştirmek istediğinizde ASP.NET kodları ve sorun çözümlerine ilişkin çeşitli kaynaklara ihtiyacınız olacaktır. WM Aracı forumlarındaki ASP.NET kategorisini ziyaret ederek çeşitli ASP.NET kodlarına erişebilirsiniz. WM Aracı forumunun ASP.NET kategorisi yardımıyla projelerinizi geliştirirken karşılaştığınız sorunların çözümüne ulaşabilir, ulaşamadığınız çözümler hakkında diğer geliştiricilerin size yardımcı olması veya fikir vermesi için konu açabilirsiniz;