Bit oranı, verilerin aktarım hızını ölçmek için kullanılan dijital bir ölçü birimi oranıdır. Ağ ve donanım üreticileri gibi birçok sağlayıcı, bit oranı değerini kullanarak, kullanıcıların ürünlerinden ne kadar hız ve verim alacaklarını hesaplamalarına yardımcı olur. Net hız yerine oranlı hız kullanmak hem üreticiler hem de tüketicilerin faydasınadır. Zira, bu sayede yüzdelik ve bindelik bit rakamlarını telafuz etmek yerine, diğer ölçü birimlerinde olduğu gibi sadece sonuna gelen ekleri değiştirmemiz yeterlidir. Örneğin, yüzlerce bit’i tanımlamak için “kilo”, milyonlarca biti tanımlamak için “mega”, milyarlarca biti tanımlamak için ise “giga” birimleri / oranları kullanılır.
Bit oranlarının en küçük değeri bit birimidir. Bit ile sadece yüzdelik bitler tanımlanır. Bit’ler binlik, yüz binlik, milyonluk ve milyarlık seviyelere ulaştığında, bit değerlerini kolayca ifade etmek için bit oranlarından faydalanırız. Aşağıdaki örnek bit tablosu, bit oranının mantığını anlamanıza yardımcı olacaktır:
- 1 Kbps = Saniye başına 1,000 bit aktarımı demektir. Kbps değeri bazen “Kb/sec” veya “Kb/s” olarak yazılabilir. Hepsinin kullanımı doğrudur ve aynı anlama gelir.
- 1 Mbps = Saniyede başına 1000 kbps veya 1 milyon bit aktarımı demektir. Megabit; “Mb/sec” veya “Mb/s” olarak adlandırılabilir.
- 1 Gbps = Saniye başına 1.000 Mbps aktarımı veya 1 milyon Kbps ya da 1 milyar bps (bit per second) demektir. Gbps de aynı şekilde “Gb/sec” veya “Gb/s” olarak kısaltılabilir.
Bit ve Byte’ın Arasındaki Farklar Nelerdir?
Geçmişteki yaygın kullanım alışkanlıkları nedeniyle ağ aygıtları dışındaki bazı veri oranları bytes per second / saniye başına byte” oranında kullanılır. İki birimi birbirinden kolayca ayırt etmek için birimlerin yazılışındaki “B” harfinin büyük küçük uyumuna dikkat etmeniz gerekir. Bit anlamında oran sunulduğunda büyük “B” kullanılırken, byte anlamında kullanıldığında küçük “b” harfi kullanılır.
Tabii iki birim arasındaki tek fark bundan ibaret değildir. Bir byte, sekiz bit’e denk gelir. Yani, bu oranlar arasında bir dönüştürme yapacak olursak, şöyle bir tablo açığa çıkacaktır;
1 KBps = 8 kbps
1 MBps = 8 Mbps
1 GBps = 8 Gbps
İki oran arasındaki karışıklığın önlenmesi amacıyla ağ uzmanları, ağ bağlantısının hızlarını belirtmek için küçük harfle kullanılan “bps” değerini tercih ederler.
Program Nedir?
Program, bilgisayar ve bilgisayar mantıklı cihazlar içerisinde özel fonksiyonlar ve taslakları meydana getiren kodlar bütünüdür. Örneğin Microsoft Word bir kelime işlemci programıdır ve bu program kullanıcılara istedikleri dokü...
Gbps’den Sonra Ne Gelir?
1000 Gbps, “1 terabit per second / saniye başına terabit” değerine eşittir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan üst limit Gbps olmasına rağmen, Tbps hızında işlem gerçekleştiren internet ağları da var. Oldukça maliyetli olması ve Tbps’nin herkes tarafından kullanılmaya uygun olmaması nedeniyle, şimdilik sadece üst düzey şirketlerin Tbps hızında faydalanmaktadır.
Bitrate Ne İşe Yarar?
Bitrate veya Bit Oranı, farklı aygıtların performansı ve veri işleme hızını belirtmek amacıyla kullanılır. Nasıl ki, bir otomobil satın aldığınızda, otomobilin erişebileceği maksimum sürat önemliyse, bit oranı da dijital aygıtlar için önemlidir. Bitrate bize her zaman aynı şeyi ifade etmeyebilir ancak genel kanıdan yola çıkarak; daha yüksek bit oranının daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Bit oranının başlıca kullanıldığı bazı önemli alanlara şöyle bir göz atmanız, bit oranı mantığını kavramanıza yardımcı olabilir.
- İnternet: İnternet bağlantısı ve ağ aygıtlarında daha yüksek bit oranına sahip olmak daha yüksek internet bağlantısına sahip olmak anlamına gelir. Yüksek bit oranına sahip donanımlar ve internet bağlantısı sayesinde; sayfaların daha hızlı açılmasını sağlayabilir, düşük lag ile multiplayer oyunlar oynayabilir ve yüksek boyutlu dosyaları yalnızca birkaç dakika içinde indirebilirsiniz. İnternet bağlantınızın bit oranını öğrenmek için www.hiztesti.com.tr sitesini kullanabilirsiniz. Elde ettiğiniz bit oranı sonucu internet indirme ve yükleme hızınızın ne durumda olduğunu gösterecektir.
- Ses ve Videolar: Ses ve videolar için kullanılan bit oranları, oynatılan medyanın her saniyesinde ne kadar verinin yer aldığını belirtir. Daha yüksek bit oranına sahip ses ve video dosyaları daha kalitelidir. Örneğin 128 kbps ile 320 kbps değerine sahip iki MP3 dosyasını karşılaştırdığımızda, ikisi de aynı kaynaktan derlenmiş olmasına rağmen 320 Kbps değerine sahip dosya daha yüksek ses kalitesi sunacaktır.
- Hard Disk ve SSD: Bit oranı sıklıkla depolama birimi olarak kullanılan sabit ve taşınabilir disklerde karşınıza çıkabilirler. Daha yüksek bit oranına sahip diskler, daha yüksek yazma ve okuma kapasitesine sahiptirler. Yüksek okuma yazma hızı; dosyalarınızı daha kolay taşımanıza yardımcı olacağı gibi, işletim sistemi ve bilgisayarınızdaki tüm yazılımların (oyunlar dahil) daha hızlı çalışmasına yardımcı olacaktır.
MP3 Bitrate Nedir?
MP3 dosyaları indirirken, çeşitli araçların size ses kalitesi adı altında bazı değerler sunduğuna tanıklık etmişsinizdir. Bu bit oranı değerleri, MP3 dosyasının işlenme süresini ifade eder. Daha yüksek bit oranına sahip MP3 dosyaları yüksek ses kalitesi sunarken, düşük bit değerine sahip olanlar düşük ses kalitesi sunar.
MP3 bitrate’i veya MP3 bit oranı, ses verisinin işlendiği zamanla alakalıdır. Örneğin 128 kbps değerine sahip bir MP3 dosyası oynatılırken, her bir saniyede 128.000 bit dosyası işlemden geçer. Ses dosyaları açısından daha yüksek bit oranı avantajlıdır ancak bu disk boyutunda dezavantaja dönüşebilir. Kullandığınız depolama alanı sınırlıysa, 320 kbps MP3 dosyalarını saklamanız 128 kbps ile kıyaslandığınızdan daha fazla disk alanı kaplayacaktır. Bir ses CD’si olarak satışa sunulan medyalarda bit oranı genelde 1.411 Kbps’dir. Bu kalite, internet ortamında indirdiğimiz en iyi kalite kabul edilen 320 Kbps’den kat kat daha yüksektir.
Mp3’de En İyi Ses Kalitesi Kaç Kbps’dir?
En iyi ses kalitesinin Kbps değerini belirtmek çok spesifik bir cevap olacaktır. Biz onun yerine, sıradan bir dinleyicinin MP3’de bit hızı üzerine bilmesi gerektiği kadarına ışık tutmaya çalışalım. Genellikle dijital aygıtlarınızdan dinlemek için tercih edebileceğiniz en iyi ses kalitesi 320 kbps’dir. Ancak bu bit oranının bir alt basamağı olarak kabul edilen 256 kbps ile 320 kbps’in arasındaki farkın anlaşılması oldukça güçtür.
Kullandığınız kulaklıklar basit bir telefon kulaklığıysa veya premium kabul edebileceğimiz kadar pahalı kulaklıklardan biri değilse, 320 kbps ile 256 kbps arasındaki farkı hissetmeniz imkansıza yakındır. Çok kaliteli bir kulaklığınız olduğunda bile bu farkı hissedeceğiniz garanti edilemez. Yüksek kbps değerine sahip ses dosyaları, sıradan son kullanıcılardan ziyade endüstriyel anlamda ses dünyasının içinde olan gerçek profesyoneller için önemlidir. Bu milyonluk ekipmanları kullanmadığınız sürece, 320 kbps ile 256 kbps arasındaki fark oldukça minimal kalacaktır.
Ayrıca 320 kbps değerine sahip MP3 dosyalarını edinmek çoğu zaman 256 kbps MP3’lere ulaşmaktan daha zordur. Peki, elimizdeki 256 kbps bir MP3 dosyasını MP3 mbps dönüştürücü kullanarak yükseltebilir miyiz? Maalesef hayır. Bu dosyaların kaynağıyla ve oluşturulmasıyla alakalıdır. Nasıl ki mobil cihazınızdan çektiğiniz bir fotoğrafın, bir program aracılığıyla videoya dönüştürülmesini bekleyemiyorsak, 256 kbps bir MP3 dosyasının da 320 kbps olmasını bekleyemezsiniz. Bu tür yazılımlar MP3 dosyasının diskte kaplayacağı alanı arttırsa bile ses kalitesinde hissedilir kalite artışı yakalayamayacaklardır.