Web Alanı (Disk Alanı), Web Hosting barındırma paketleriyle birlikte kullanıcıya sunulan sunucu üzerindeki dosya barındırma alanıdır. Web alanını tıpkı bilgisayarınız veya akıllı cihazlarınızın depolama hafızası gibi düşünebilirsiniz. Hosting sağlayıcısı da ödediğiniz tutar karşılığında size bir kota belirler ve bu kota kadar dosyayı barındırma alanınızda tutmanıza müsade eder.
Web alanını internet sitenizi meydana getiren temel ögeler kaplar. Sitenizdeki tüm yazılar, görsel dosyalar, kod dosyaları, veritabanları, mail adresi ve diğer uzantı yada türlere sahip dosyalar bu web alanı üzerinde depolanırlar.
Web alanları kullanıcılarına iki temel gayeyle hizmet ederler. Bunların ilki, kullanıcılar tarafından görülmesini istediğiniz dosyaların barındırılmasıdır. HTML dosyaları, görsel dosyalar vb. Dosyaları bu sınıfa dahil edebiliriz. Bu dosyalar tümüyle World Wide Web yani dünya çapında internete açık olarak yayınlanacak olanlardır.
İkinci olaraksa, web alanı size internet sitesinin kullanıcıları tarafından görüntülenemeyecek dosyaları depolama ve bu dosyaları sitenizi fonksiyonel hale getirmek için çalıştırma şansı sunacaktır. Örneğin sitenizde kullanacağınız PHP, ASP tarzı programlama diliyle hazırlanan dosyalar, veritabanları ve CGI program dosyaları sadece sizin tarafınızdan görüntülenebilecek olsa dahi web alanının üzerinde barınırlar.
Web sunucuları da tıpkı bizim bilgisayarlarımızda olduğu gibi depolama disklerine sahiptir. Bu nedenle hosting ve diğer barındırma seçenekleri bilgisayar depolama birimi ölçüleriyle ölçülendirilirler. Web alanlarını ölçülendirmek için; KB > MB > GB > TB terimleri küçükten büyüğe göre kullanılır.
Sınırsız Web Alanı
Bazı Hosting sağlayıcılarının sitelerinde sundukları paketlerde sınırsız web alanı veya limitsiz web alanı gibi ifadeler görebilirsiniz. Bu ifadelerin anlamı, sitenize ait dosyaların tümünü dilediğiniz gibi herhangi bir sınırlama yapılmaksızın barındırabileceğinizdir. Yine de dikkat, çünkü bunu söylemek sınırsız web alanını istediğiniz gibi değerlendirebilirsiniz demek değildir.
Örneğin sınırsız web alanı sunan firmalar bu hosting paketlerinin upload siteleri tarafından kullanılmasına izin veremeyeceklerini açıkça satış politikalarında belirtirler. Benzer şekilde birçok firma sınırsız web alanı sunarken bu kullanım hakkını şartlandırır. Sınırsız web alanı gibi bir ibarenin bu kadar uygun fiyatlı olmasının nedeni de budur.
Sınırsız web alanı aslında Hosting sağlayıcıları için büyük bir kayıp değildir. Zira her Hosting hesabının bir de trafik limiti bulunuyor. Web alanınız sınırsız da olsa trafiğiniz bittiği anda sınırsız web alanı hiçbir işe yaramayacaktır. Yada sınırsız olarak depoladığınız dosyalarınıza aynı anda çok sayıda kullanıcı erişmeye çalışırsa CPU oranını aştığınız için hesabınız askıya alınacak ve yenine sınırsız web alanı bir işe yaramayacaktır.
Tüm bu sahneleri yaşamanın önüne önceden geçebilmek namına, mutlaka bir hosting paketi satın almadan önce gerekli detayları inceleyin ve sınırsız disk kullanımı hakkının hangi şartlar altında sunulduğunu anlamaya çalışın.
Veritabanı Nedir? Veritabanı Dersleri ve Veritabanı Oluşturma
Veritabanı, birbiriyle bağlantısı olan bilgilerin toplu olarak barındırıldığı alandır. Bilgisayar teknolojilerinin hayatın vazgeçilmesi haline gelmesiyle birlikte kağıt üzerinde yer alan veriler de internet ortamı üzerine geçiş ya...
Web Alanı Ne Kadar Olmalı?
Sorunsuz bir Web Hosting kullanımı için web alanının doğru belirlenmesi daha sonradan üst pakete geçiş yapmanız için cebinizden ekstradan para çıkmasını ve sitenizin yayın hayatının sekteye uğramasını engeller. Doğru tahminde bulunarak ihtiyacınız kadarlık bir web hosting paketi satın almak, kullanmayacağınız alan için ödeme yapmanızın da önüne geçmek demetir. Tabii, web siteniz için ideal web alanı yani disk alanını hesaplamanız için göz önünde bulundurmanız gereken birçok kriter var.
- Sitenizin kullanacağı altyapıyı belirleyin. Örneğin WordPress kullanacaksanız, kullanacağınız WordPress sürümünün ne kadar disk alanına ihtiyaç duyacağını hesaplayın.
- Sitenize eklenecek olan görseller ve varsa diğer benzeri dosyaların boyutlarını gözden geçirin. Bunları da göz önünde bulundurarak basit matematik işlemiyle bir yıl içinde ne kadar web alanına ihtiyacınız olabileceğini düşünün.
- Web sitenizin geleceğine ilişkin hesaplamalar yaparak ekstrem durumlarda harcayabileceğiniz web alnını da hesaplamanın üzerine ekleyin.
- Yukarıdaki maddelerle birlikte sitenizin kullanabileceği veritabanı alanını ve maillerin alabileceği veri hesabını da üzerine ekleyerek tekrardan hesaplama işlemi yapın.
- Sonuç olarak elde ettiğiniz veri alanının en az bir sene boyunca tükenmeyeceğinden emin olun. Hepsi bu kadar.