Database (Veritabanı) veya alternatif yazılışıyla DB, içerisinde çok fazla satırla birlikte dijital verileri saklayabilme kapasitesine sahip depolama aracıdır. Veritabanı içerisinde yer alan veriler taranabilir, değiştirilebilir, silinebilir ve birleştirilebilirdir. Bu nedenle çok kısa bir süre içerisinde yüzlerce veriye çok kısa sürelerde erişilebilir ve veriler yenileriyle değiştirilebilir veya kaldırılabilir.
Veritabanları dijital dünyanın ayrılmaz parçalarından biridir. Bugün, internet üzerinde yaptığımız her bir hareket servislerin veritabanı içerisinde yer alır. Böylece bizlere her zaman aynı veriler sunulabilir. Örneğin, blogumuz içerisinde yer alan yazılara dair bilgiler veya banka hesaplarımızdaki bilgilerin tümü dijital birer veritabanı içerisinde saklanmaktadır. İhtiyacımız olduğu zamanlarda da yazılımlar aracılığıyla bu bilgiler bizlere tekrardan sunulmaktadır.
Database Oluşturma
Bir yazılım oluştururken veya basit bir CMS sistemi kurulumu yapmanız gerektiği anda verilerin depolanabileceği bir Database yani veritabanı oluşturmanız gerekir. Çoğunlukla bir veritabanı oluşturmak için aracı yazılımlar veya arayüzler kullanılır. Örneğin WordPress kurmak için Cpanel yardımıyla SQL Database oluştururken, bir yazılım için veritabanı oluşturacağınız da daha farklı bir yolu takip etmeniz gerekecektir.
Bir sunucu içerisinde veya masaüstü ortamı içerisinde veritabanı oluşturabilmek için ise Database programlarını kullanabilir alternatifler. Bu yazılımlar sayesinde grafik kullanıcı arabirimiyle kodlama yapmanıza gerek kalmaksızın istediğiniz özelliklerdeki veri tabanını oluşturabilirsiniz.
Veritabanı Nedir? Veritabanı Dersleri ve Veritabanı Oluşturma
Veritabanı, birbiriyle bağlantısı olan bilgilerin toplu olarak barındırıldığı alandır. Bilgisayar teknolojilerinin hayatın vazgeçilmesi haline gelmesiyle birlikte kağıt üzerinde yer alan veriler de internet ortamı üzerine geçiş ya...
Database Programları
Database programları ile kast edilen şey kullanıcıların veri tabanı oluşturabilmeleri veya veritabanı içerisindeki bilgileri kolayca yönetebilmeleri amacıyla geliştirilmiş olan yazılımlardır. Database programlarıyla bazen DBMS Database Management System (Veritabanı sistemi yönetimi) yazılımları da kast edilebilir.
Veritabanı programları birçok farklı nedenden dolayı ve amaç için kullanılabilir. Örneğin bir işletme, gelir ve giderlerini kayıt altında tutmak, işlemlerini kaydetmek gibi farklı amaçlarla bir veritabanına sahip olmak için ihtiyaç duyabilir.
Database programı olarak ücretli ve ücretsiz sunulan binlerce yazılım var. Tüm bu yazılımların arasından ise Oracle veya Microsoft Access gibi seçenekler diğerlerine oranla birer adım daha ön planda yer alıyor. Ayrıca File Maker Pro, MySQL, Microsoft SQL gibi seçenekleri de sıkça değerlendirilen seçeneklerdendir.