wmaraci reklam

Dijital Göçebe Nedir? Nasıl Çalışırlar ve Nasıl Olunur?

Dijital Göçebe Nedir? Nasıl Çalışırlar ve Nasıl Olunur?

Dijital Göçebe (Digital Nomad), sıradan mesai kavramının bulunduğu işlerin aksine, kişinin işini internet ve teknoloji üzerinden yürütmesi ve buna bağlı olarak mesai saatleri ve ofis ortamına bağımlı kalmamasıdır. Dijital göçebeler çoğu zaman işlerini kendi ülkelerinin dışında başka bir yerde, kafelerde, kütüphanelerde, co-working çalışma alanlarında ve çalışma ortamına sahip olacakları herhangi bir yerden sürdürebilirler. Dijital göçebe olarak yaşadığınızda en önemli öncelikleriniz, işinizi idame ettirmenize yardımcı olacak bilgisayarınız, akıllı telefonunuz ve sürekli olması gereken internet bağlantınızdır. Bunlar yanınızda olduğu sürece mekan ve zaman bağımsız olarak herhangi bir yerde çalışarak işinizin devamlılığını sağlayabilir, isterseniz çalışırken aynı anda dünyayı gezmeye vakit ayırabilirsiniz.

İnternet ve dijital dünyanın sınırlarının doruk noktasına ulaşması farklı iş kollarının yanı sıra yeni çalışma şekilleri ortaya çıktı. Freelancer ve Dijital Göçebe gibi kavramlar, ekosistemde yenice ortaya çıkan fakat asırlar boyunca duymaya devam edeceğimiz çalışma şekillerinden en popülerleri olarak tanınıyor. Artık insanlar mesailerini kapalı bir ofis ortamında geçirmek yerine dijital olarak sürdürebildiğinden mekan bağımsız çalışma şansına sahip. Bu da kaçınılmaz şekilde yeni çalışma şekillerin doğmasına yol açıyor.

Dijital Göçebeler Nasıl Çalışırlar?

Dijital göçebelerin çalışması için sabit bir ev veya ofis adresine ihtiyaçları yoktur. İşlerinin hayatlarına yön vermesini izlemek yerine bu kişiler, hayatlarını kendi istedikleri gibi şekillendirir ve işlerini de peşlerinden sürüklerler. Dijital göçebeliğin birçok farklı türü var ve siz dahil herkes bu türe yeni bir tür ekleme konusunda özgürdür.

Genel hatlarıyla dijital göçebelerin türlerinden bahsetmemiz gerekirse:

  • Freelancer olarak kod yazan, içerik editörleri ve metin yazarları, sosyal medya yöneticileri ve müşterilerine online kaynaklar sunan iş modelleri.
  • Online veya uzaktan servis olarak yasal yardım, muhasebe ve danışmanlık gibi servisler sunulan iş modelleri.
  • Takımlarını dijital olarak kontrol etmeyi başaran girişimciler.
  • Bir veya birden fazla müşterisi ya da şirketle uzaktan çalışma modeliyle çalışan kişiler.
  • Kendi dijital ürünlerini oluşturan ve satan kişiler. Bu, sürekli reklam geliri elde edebileceğiniz bir blog, bir yazılım, elektronik kitap, online abonelikli servisler vb. olabilir.
  • Bazen ise yukarıdakilerin bir veya daha fazlasının bir kombinasyonu…
İnternet Nedir? İnternet Hız Testi ve İnternet Paketleri
İlginizi Çekebilir!

İnternet Nedir? İnternet Hız Testi ve İnternet Paketleri

İnternet, ABD hükûmeti tarafından geliştirilen bir projenin sonucunda 1990 yılında ortaya çıkmış ve uluslararası bir platform haline gelmiştir. İnternet bugün dünya genelindeki tüm bilgisayar ağlarını düzenli bir sistem sayesinde...

Dijital göçebe olmanın avantajları nelerdir?

  • Şüphesiz daha fazla özgürlük hissi. İşlerini yaparken hayatlarını istedikleri şekilde idame ettirebilir ve diledikleri gibi yaşayabilirler.
  • İşe yetişmek için harcanan tüm o mahmur çabadan uzaktadırlar. Rahatsız kıyafetler giyip, rengarenk kravatlar takmak zorunda olmadıkları gibi şehrin keşmekeş trafiğini çekmek zorunda değildirler.
  • Bir freelancer olarak çalıştıklarından, kendi çalışma rutinlerini kendileri belirleyebilirler. Birçok dijital göçebe veya digital nomad, 9’da 5’e mesaisini kendi istediği gibi şekillendirebilir.
  • Sabit bir yer ve sabit harcamalar olmadığından ödenecek daha az fatura söz konusudur. Otomobil sürekli seyahat eden biri için belki bir gereklilik olabilir ancak her ay kirası ödenen bir evin dijital göçebeler için bir lüks olacağı aşikar.
  • Yenilikleri keşfetme konusunda daha şanslılar. Kendilerine bir tatil planı oluşturup, bir yandan tatil yaparken diğer yandan işlerini sürdürebilirler. Daima yeni yerler görüp, yeni insanlar tanıma ve ilginç anılar biriktirme şansları vardır.
  • Dijital göçebelerin para biriktirme şansı, sabit rutinlere bağlı bir yaşam süren birinden katbekat fazladır. Sürekli ve sabit giderleri olmadığından ekstra alınan ve binbir taksite bölünerek, hayatınızdan feragat edip kendisini ödemenizi bekleyen eşyalara ihtiyacınız yoktur.

Dijital göçebe olmanın dezavantajları nelerdir?

  • Dijital göçebe olmak sürekli çalışmadan tatil yapmakla karıştırılmamalıdır. Dijital göçebelerin kendi memleketlerinden uzakta vakit geçirdiği ve aktif bir yaşam biçimi idame ettirdikleri doğru. Ancak bunu seyahatçi ve keşifçilerle kıyasladığımızda yavaşça yaparlar. Bir gezgin sadece bir haftada tüm ülkeyi devri alem ederken, dijital göçebelerin böylesine büyük bir seyahati tamamlaması birkaç aydan uzun sürebilir.
  • Aktif bir yaşam tarzı herkese göre olmayabilir. Yalnızca işinizi değil, işinizin dışında kalan her şeyi uzaktan idame ettirmeniz gerekir. Buna sizden fersahlarca uzaktaki aileniz, kız/erkek arkadaşınız (eşiniz) ve arkadaşlarınız da dahildir.
  • Kumsalda çalışmak her zaman göründüğü kadar havalı olmayabilir. Doğrudan bilgisayarınızın ekranına vuran güneş ekranı görmenizi imkansız kılabilir. Şarjınız akşama kadar sahilde çalışmak adına yeterli olmayabilir, bilgisayarınızın içine ve klavyesine kumlar dolabilir. İnternet bağlantınız her zaman beklediğiniz kadar iyi olmayabilir. Dahası, belki bulunduğunuz ortam çalışmak için biçilmiş kaftan değildir. Etrafınızdaki insanlar tatil yaparken oturup, bir yandan işlerinizi tamamlamaya çalışmak ciddi bir motivasyon gerektirir.
  • Ünlü dijital göçebelerin röportajlarında söylediği üzere, dijital göçebeliğin en büyük dezavantajı yalnız olmanızdır. Hangi sahilde veya tarihi mekanda olursanız olun, bu hayat tarzınızı devam ettirdiğinizde (istisnalar dışında) yalnız olmak zorundasınız. Bu yalnızlık bazen hoşunuza giderken, bazen canınızı sıkan zehirli bir hastalığa dönüşebilir.

Dijital Göçebe Nasıl Olunur?

Dijital göçebe olarak çalışmanın herkese göre olmadığı su götürmez bir gerçek. Rutin hayatınızın sınırlarını değiştirmek ve bu hayat tarzını kendinizce benimsemek istiyorsanız ve “Nasıl dijital göçebe olunur?” sorusu zihninizin tenhalarında yankılanıyorsa, aşağıdaki mini liste fazlasıyla işinizi görecektir.

01 - Bir yeteneğiniz olmalı

Digital Nomad olarak hayatınızı idame ettirmek istiyorsanız, sektörde geçerliliği olan bir işinizin olması lazım. Ve bu işin aynı oranda dijital olması ve dijital sürdürülebilirliğinin olması gerekiyor. Bir marangozun dijital kaşif olarak hayatını sürdürmesi imkansızdır.

Dijital göçebe hayatınıza başlamak için içerik yazarlığı, makale yazarlığı, sosyal medya pazarlaması, grafik tasarım, email pazarlaması, kodlama, SEO danışmanlığı, blogging, muhasebe, zaman yönetimi vb. yeteneklerinden biri veya birkaçına sahip olmanız gerekir. Dijital göçebelerin en önemli meziyetleri sayılan alanların herhangi birinde başarılı olmanız, size dijital göçebe olma fırsatını altın tepside sunacaktır.

02 - İşlevsel bir laptop ve akıllı telefon

İşinizi sürdürürken sabit durmayacağınızı düşünürsek, her ihtiyacınıza yanıt veren bir laptop (daha doğrusu ultrabook) ve bilgisayarınız yanında olmadığında bile dümeni tutmanıza yardımcı olacak işlevsel bir akıllı telefonunuzun olması gerekiyor. İşinizi sürdürmek için temel demirbaşlar olan bu ürünleri kendi standardınızda ve ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde satın almalısınız. Unutmadan, bolca seyahat etmek istediğinizi hesaba katarsak; yeni bir pasaport için kollarınızı sıvamak isteyebilirsiniz.

03 - İnternet bağlantısı

İster dünyanın etrafında dönün, ister birkaç mahalle arasında turlayın… İşinizi sürekli devam ettirebilmek adına internet bağlantınızı garantiye almanız gerekiyor. Telefonunuz için iyi bir internet paketi satın alıp, bunu dijital cihazlarınıza Hotspot olarak paylaştırabileceğiniz gibi zor zamanlarınızda işinizi büyük oranda mobil cihazınızdan idame ettirmek için de kullanabilirsiniz. Seyahat edeceğiniz yerler ve özellikle konaklama alanlarınızı internetin elverişli olduğu topraklardan seçmeyi unutmamalı, bunu kendinize bir kural olarak kabul ettirmelisiniz.

04 - Coworking Space

Sürekli otelden veya kiraladığınız odadan çalışmak bir süre sonra kabak tadı verebilir. Dijital göçebelerin buna çözümüyse Coworking space adı verilen ortak paylaşımlı çalışma alanlarıdır. Coworking Space’leri kullanarak sizin gibi çalışan insanların arasında oturup, sessiz ve çalışmaya elverişli ortamlarda işlerinizi halledebilirsiniz. Ortak paylaşımlı çalışma alanlarını ülkemizde sadece büyük şehirlerde bulurken, tüm dünyada 33 binin üzerinde Coworking space’in olduğunu unutmayın.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 HTS Kaydı
    Abdullah İnstagram konuşmaları hts Ye yansırmı... HTS Kaydı
  • 2 Xing
    Zeynep Almanya'da hemşire olarak çalışmak için ilan vermek istiyorum... Xing
  • 3 YS Belgesi
    Mehmet Sami Merhaba, Kendi sunucum yok bir hosting firması bünyesinde barınmakta olan bir blog sitem var bunun i... YS Belgesi
  • 4 Home Ofis
    shahram montazeri dear sir, information was so clear and to the point thank you for that. opening the company is... Home Ofis
  • 5 Home Ofis
    HASAN Ben bir emekli teknik elemanım mesleğimi devam ettirmek için evimde faaliyatimi sürdürmek istiyorum.... Home Ofis
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al