DRM (Digital Rights Management), Türkçesiyle Dijital Haklar Yönetimi; lisans yasalarıyla korunan materyalleri daha güvenli hale getirebilmek ve kopyalanabilmesinin önüne geçilmesi amacıyla geliştirilmiş bir koruma yöntemidir. DRM sayesinde korunan materyale belli sınırlamalar getirilecek ve bu sınırlamalar sonucunda materyal yalnızca lisans hakkını ödeyen kullanıcılarla paylaşılacak ve ürünün kopyalanarak internet üzerinden dağıtılmasının önüne geçilecektir.
DRM Lisansı
DRM Lisansı; müzikler, filmler, oyunlar ve yazılımlar olmak üzere bilgisayar ve diğer teknolojik cihazlar için hazırlanan her türlü dijital materyali koruma amacıyla geliştirilmiştir. Tüm bunlara karşın DRM hiçbir zaman tam anlamıyla kullanıcılar tarafından sevilen ve kabul gören bir lisans olmayı başaramamıştır. Nitekim, DRM lisansıyla satın alınan bir ögenin kullanılabilmesi için kullanıcının bilgisayarında bu dosyayı çalıştırmak için gerekli olan çözücülere sahip olması gerekir.
Örneğin bir elektronik kitap satın aldınız ancak DRM korumalı olarak bu kitap size sunulduğu için bu kitabı yalnızca internetten okumanız veya size sunulan program vasıtasıyla okumanız gerekebilir. Bu durumun sonucunda kullanıcılar DRM lisansı nedeniyle sürekli bilgisayarlara bağlı kalıyorlar ve özellikle dijital diğer cihazları arasında satın aldıkları ögeleri kullanırken zorluk çekiyorlar. Aynı şekilde satın alınan müzik dosyalarını da kullanıcı DRM lisansı nedeniyle bir iPod’a aktaramıyor ve satın aldığı ögeler yalnızca bilgisayarı veya satın aldığı cihaz içerisinde yer alıp çalıştırılabiliyor. Bu nedenle DRM lisansıyla korunan materyallerin tümüne kullanıcılar son derece dikkatli yaklaşıyor.
DRM Lisanslı ögeleri sunmalarıyla bilinen bazı popüler servisler şunlardır; Amazon PDF and LIT ebooks, Microsoft Zune, Msn Music, Yahoo! Music Store, Walmart, CyberRead ebook Store, Demand Windows Media Merkezi, Zune Marketplace, BBC iplayer, Xbox Live Store, Amazon Video, CinemaNow, Blockbuster ve Netflix. DRM Lisansıyla satılan ögeleriyle bilinen öne çıkan popüler Türkiye servislerden biri de TTNET Müzik servisidir.
Microsoft Nedir? Microsoft Anlamı ve Microsoft Hesabı
Microsoft, resmi olarak 4 Nisan 1975 tarihinde kurulmuştur. İlk başta sadece bir bilgisayar firması olarak yayın hayatına başlayan Microsoft kısa süre içerisinde büyük bir bilişim firmasına dönüşmüş ve dünyanın en değerli şirke...
DRM Kaldırma
Satın alınan DRM korumalı ögelerin yamalı veya yasadışı yazılımlarla DRM korumasını kaldırma işlemine DRM kaldırma diyoruz. DRM her ne kadar ilk aşamada başarılı bir lisans koruma programı gibi görünse de içerisine girdikçe iç yüzü değişiyor. DRM için hazırlanan özel kırıcı yazılımlar kullanıldığında DRM korumalı materyallerin zor da olsa korumaları kaldırıp, kopyalanabilir hale getirilebiliyor. DRM korumasıyla satın alınan bir materyalin korumasını kaldırarak kullanma işlemi halindeyse her ne kadar kullanıcısı materyali parasıyla satın almış olsa dahi yasa dışı işlem gerçekleştirmiş olarak kabul ediliyor.