wmaraci reklam

Operating System Nedir? Operating System Kurulumu ve Operating System Yazmak

Operating System Nedir? Operating System Kurulumu ve Operating System Yazmak

Operating System, bilgisayar ve bilgisayar özellikli makinelerin içerisinde çalışan, bilgisayarın donanımlarını ve gerçekleştirilecek olan işlemleri yerine getirmeye yardımcı olan ana yazılımdır. Türkçe karşılığı işletim sistemidir. İşletim sistemleri her bilgisayar için olmazsa olmazdır. Bilgisayarların içerisinde Operating System olmadığı takdirde hem bilgisayarlar hem de yazılımlar tamamen işlevsiz hale gelirler. İşletim sistemleri lisans karşılığı satın alınabilen ürünler olabildiği gibi geliştirilmeye açık ve ücretsiz olarak da dağıtılabilirler.

İşletim sistemleri kendi aralarında farklı tipler içerisinde sınıflandırılmaktadır;

1-GUI; Açılımıyla Graphical User Interface yani Grafik arayüzlü işletim sistemleri, bilgisayar kullanıcılarının işlemlerini ikonlar ve grafiklerle desteklenmiş bir ana ekran üzerinden gerçekleştirdikleri işletim sistemleridir. Bu Operating System türünde kullanıcılar fare kullanarak istedikleri tıklamaları gerçekleştirirler. Böylece komut yazmak zorunda kalmadan daha kolay şekilde Operating Systemni kullanabilirler. GUI kategorisine verebileceğimiz en popüler örnek System 7.X, Windows 98 ve Windows CE sürümleridir.

2-Multi-user; Multi-user, yani çok kullanıcılı Operating System bir bilgisayar içerisinde birden fazla kullanıcının yer aldığı işletim sistemleri olarak tanımlanır. Bu işletim sistemlerine de yine Linux, Unix ve Windows 2000'i örnek olarak göstermek mümkündür.

3-Multiprocessing; Türkçesiyle çoklu işlevli işletim sistemleri aynı anda birden fazla işlemciyi tanıyabilen ve bunları yönetme kapasitesine sahip olan işletim sistemleridir. Linux, Unix ve Windows XP gibi işletim sistemlerini bu kategoride örnek olarak verebiliriz.

4-Multitasking; Yani çok işlemli işletim sistemleridir. Bu işletim sistemleri aynı anda birden fazla işlemi gerçekleştirme konusunda verimlidir. Bu Operating System türüne ise Linux, Unix ve Windows 8'i örnek olarak verebiliriz.

Operating System Kurulumu

Yeni bir bilgisayar veya kullandığınız bir bilgisayara Operating System kurmak istiyorsanız ilk etapta hangi Operating Systemni kullanmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Şuan için Mac dışındaki bilgisayarlarda aktif olarak Windows sürümleri ve Linux'un farklı dağıtımları kullanılmaktadır. Şayet bir Windows Operating System kullanmak istiyorsanız kullanmak istediğiniz Operating Systemni Windows'un resmi web sitesi veya satış ofisleri aracılığıyla satın alabilirsiniz. Satın aldığınızda size verilen kurulum medyasını bilgisayarınızı başlattığınız aşamada çalıştırarak (Bilgisayarınız kurulum medyasını görmüyorsa BIOS içerisinde Boot ayarını değiştirerek birincil cihazı kurulum medyanız olacak şekilde ayarlamanız gerekebilir.) kurulum aşamasına geçiş yapabilir ve grafik arayüzü ile ekranda yer alan yönergeler sayesinde kurulum işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Eğer bir Linux dağıtımı kullanacaksanız (Önerimiz; Ubuntu) dağıtımın kendi web sitesini ziyaret ederek kurulum dosyasını indirmeniz ve daha sonradan bu kurulum medyasını bir DVD veya USB'ye yazdırmanız gerekir. Aynı şekilde bilgisayarınızı bu medyadan başlattıktan sonra Ubuntu'nun grafik destekli kurulum aşamasına geçiş yaparak kurulumunuzu tamamlayabilirsiniz.

Operating System Yazmak

Operating System yazmak veya Operating System meydana getirmek ilk bakışta gerçekten muhteşem zor gibi görünebilir. Yine de içerisinde milyonlarca kod satırını barındıran bu dev ana yazılımı gerekli şartları sağladığınızda düşündüğünüzden daha kolay şekilde meydana getirebilirsiniz.

Operating System yazmak için;

  1. Başta C ve C++ olmak üzere Operating System yapma konusunda size yardımcı olacak olan programlama dillerini çok iyi öğrenmekle işe başlamalısınız.
  2. Operating Systemnizin hangi yolla kurulacağına karar verin ve çalışmalarınızı bu yönde devam ettirin.
  3. Operating Systemnizin hedefinin ne olacağını düşünün. Operating Systemniz insanlara ne sunacak? Bunu bulduktan sonra şimdi güvenlik, disk yönetimi, kullanım kolaylığı ve ara yüz tasarımı gibi konular üzerine düşmeniz gerekecek.
  4. Operating Systemnizin hangi işlemci tipinde çalışacağını belirleyin. Zira bu Operating Systemnizi oluştururken ilk atmanız adımlardan biri olacaktır.
  5. Operating Systemnin tamamını meydana mı getirmek istiyorsunuz, yoksa işin bir kısmını yüklenerek kendi Operating Systemnizi meydana getirseniz de olur mu? Eğer olur diyorsanız Linux gibi hazır kaynak kodları kullanarak işin büyük bir kısmını geride bırakabilirsiniz.

Bu temel işlemlerden sonra sizin de büyük oranda kendi Operating Systemniz hazır hale gelmiş demektir. Evet, bir Operating Systemni meydana getirmek için aylarca ve hatta belki de yıllarca çalışmanız gerekebilir. Bu nedenle işletim sistemleri tek bir kişi yerine farklı departmanlara ayrılan grup ve ekipler tarafından meydana getirilir. Şimdiden boş şans!

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 HTS Kaydı
    Abdullah İnstagram konuşmaları hts Ye yansırmı... HTS Kaydı
  • 2 Xing
    Zeynep Almanya'da hemşire olarak çalışmak için ilan vermek istiyorum... Xing
  • 3 YS Belgesi
    Mehmet Sami Merhaba, Kendi sunucum yok bir hosting firması bünyesinde barınmakta olan bir blog sitem var bunun i... YS Belgesi
  • 4 Home Ofis
    shahram montazeri dear sir, information was so clear and to the point thank you for that. opening the company is... Home Ofis
  • 5 Home Ofis
    HASAN Ben bir emekli teknik elemanım mesleğimi devam ettirmek için evimde faaliyatimi sürdürmek istiyorum.... Home Ofis
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al