WLAN (Wireless Local Area Network), bir veya daha fazla cihaza yüksek radyo frekansı dalgaları yardımıyla ulaştırılan erişim noktası veya internet ağıdır. Türkçede Kablosuz Yerel Alan Ağı olarak adlandırılan WLAN bağlantısı, kullanıcılara ev veya küçük ofis gibi alanlarda kablosuz ağ bağlantısı imkanı sunar.
90’ların başında WLAN bağlantıları oldukça pahalı bağlantı alternatifleriydi. Bu nedenle yalnızca kablolu bağlantıların stratejik olarak kullanımının imkansız olduğu alanlarda kullanılıyordu. 90’ların sonuna geldiğimizde ise IEEE 802.11 standartlarının çeşitli sürümlerinin yayılmasıyla birlikte (“a” sürümünden “n” sürümüne kadar) WLAN’ların maliyeti her eve girebilecek kadar düştü. Bugün WLAN bağlantılarının tüm dünyada 700 milyondan fazla insan tarafından kullanıldığı ve toplamda 750 binden fazla Hotspot bağlantı noktasının olduğu düşünülüyor.
WLAN bağlantıları çeşitli aygıtlar tarafından ve farklı ağ protokolleriyle kullanılabilmesine rağmen bunların en yaygın olanı Wi-Fi veya Bluetooth bağlantılarıdır. WLAN’ların yardımıyla kullanıcılar kablolu aktarımlarla uğraşmalarına gerek kalmadan bir ortamda her yerden dahil olabilecekleri ağ bağlantılarına sahip olabilirler.
WLAN Aygıtları Nelerdir?
Bir WLAN bağlantısına sadece birkaç cihaz dahil olabileceği gibi aynı anda yüzlerce cihaz dahil olabilir. Bu esneklik, çok sayıda cihazın ağa katılmasının zaruri olduğu durumlarda muhteşem bir avantajdır.
WLAN bağlantısına birçok cihaz bağlanabilir. Genel olarak WLAN bağlantısına bağlanan cihazlar şunlardır:
- Mobil cihazlar
- Laptop veya tablet bilgisayarlar
- İnternet ses sistemleri
- Oyun konsolları
- Otomobiller
- İnternet bağlantısına ihtiyaç duyan akıllı teknoloji veya diğer ev aletleri
Local Nedir?
Local (Yerel), çalışma alanınız içerisinde bulunan dosyalar, aygıtlar ve kaynakları açıklamak için kullanılan bir kelimedir. Bilgisayarınız içerisinde bulunan her şey sizin local dosyalarınız olmuş oluyor. Zira bunlara ulaşmak iç...
WLAN Nasıl Çalışır?
WLAN bağlantıları cihazların içindeki radyo sinyali alıcı ve vericileri yardımıyla çalışır. Kablosuz ağları kullanmak için kablo yardımına ihtiyaç yoktur. Radyo sinyal alıcı ve vericileri çoğunlukla cihazın görünmeyen iç tasarımında yer alır. WLAN bağlantılarının iki türü vardır. Bunlar ad-hoc veya AP olarak adlandırılır.
Wi-Fi Ad-hoc; P2P aktarım yöntemiyle gerçekleşen bağlantılardır. Bu tipteki bağlantı modelleri için harici donanım aygıtına ihtiyaç duyulmaz. Mobil cihazımızdan mobil cihazımıza Wi-Fi, bluetooth veya kızılötesi gibi kablosuz standartlara yaptığımız aktarımları Ad-hoc’a örnek olarak gösterebiliriz. Ad-hoc az sayıda cihaz için harika bir bağlantı seçeneğiyken çok sayıda cihaz için verimsizdir.
Wi-Fi AP; AP (Access Point), yani Erişim Noktası yöntemiyle bir aracı donanımın bağlantıya eşlik etmesidir. Tüm ev ağları bir Router yardımıyla Erişim Noktası sağlar ve tüm cihazlar tek bir nokta üzerinden sunulan bağlantıdan faydalanırlar. AP modeliyle kullanılan Wi-Fi noktaları günümüzde daha yaygın kullanılmaktadır. AP’ler ad-hoc’un aksine çok sayıda cihazın dahil olması açısından daha verimlidir.
WLAN Bağlantısının Avantajları ve Dezavantajları
WLAN bağlantılarının avantajlı birer bağlantı olduğu inkar edemeyeceğimiz gibi bazı kritik dezavantajlara sahip olduğunu da görmezden gelemeyiz. WLAN’ın bazı önemli avantaj ve dezavantajlarını şöyle sıralayabiliriz:
WLAN Avantajları
- Geniş bir cihaz yelpazesi tarafından desteklenir.
- WLAN ağını kurmak kablolu ağlara kıyasla görece basittir. Deneyimsiz kullanıcılar bile basit bir Router kurulumuyla WLAN ağını kullanmaya hazır hale getirebilirler.
- WLAN ağlarına katılmak kablolu bağlantılara dahil olmaktan daha kolaydır. Kablonun uzunluğu veya erişip erişim gibi sorunlarınız yoktur.
- WLAN ağları oldukça yaygındır. Eviniz veya ofisinizin dışında kamuya açık alanlarda kullanabileceğiniz onlarca Wi-Fi noktasına bağlanabilirsiniz.
WLAN Dezavantajları
- WLAN ağlarının kırılması kolay, bağlantı yönetiminin ve güvenliğinin sağlanması daha zordur. Bu nedenle WLAN ağları için bir şifre kullanmak şarttır.
- Kablosuz bağlantılar, kablolu bağlantılarla kıyaslandığında çoğu zaman daha düşük bağlantı hızı sunar.
- Sinyalin yetersiz kalması halinde ek bir Wi-Fi Sinyal Güçlendirici kullanmak gerekir ki, bu ekstradan maliyet anlamına gelir.