A/B Testi, dijital pazarlamada bir ürün veya özelliğin farklı versiyonlarını kullanarak, kullanıcılar veya müşterilerin hangisini daha çok tercih etmeye eğilimli olduklarının saptandığı test yöntemidir. A/B testine bir optimizasyon süreci olarak bakabileceğimiz gibi onu kârlılık için uygulanan dijital pazarlama taktiği olarak da kabul edebiliriz. A/B testleri sayesinde internet sitesi, e-mail kampanyası veya reklamlar gibi online ürünlerde anlaşılabilir veriler toplayarak, hangi şartların sağlanması halinde daha çok etkileşim yakalayabileceğinizi hesaplayabilirsiniz.
A/B testinin bilinen bir diğer adı da “Split Testing” ve “Bucket Testing” idir. Dijital pazarlamada tahmin işini ortadan kaldıran bu testler, verilere dayalı olarak performansın arttırılmasını hedefler. A/B testini 2000’li yıllarda Google, arama sorgusu sonuç sayfasında kaç adet sonuç listelemesi gerektiğine karar verirken kullanmıştır. Google, A/B testinin en önemli örneği ancak hepsi Google’dan ibaret değil. Facebook A/B testi üzerine zaman zaman eğiliyor ve hatta reklamlarında A/B testini uygulaması konusunda reklam verenlerini de teşvik ediyor.
A/B testleri dijital pazarlama dünyasının genişlemesine paralel olarak değer kazandı. Geleneksel pazarlama yöntemlerinde bir dergi reklamı veya billboard’a A/B testi uygulamak ciddi maliyet sorunlarını beraberinde getiriyordu. Dijital pazarlamayla reklam maliyetleri düştü ve A/B testleriyle etkileşimin sayısı iyileştirildi.
A/B testi bir şirketin veya webmasterların yapacağı değişikliklerin kesin bir kitle üzerinde ne şekilde geri döneceğini test etmenin en basit yoludur. Basit bir örnekle açıklayalım. Bir internet sitesi kazara e-posta bülteni aracının rengini kırmızıdan yeşile dönüştürdü. Değişiklikten sonra e-posta bültenine olan ilgi muhteşem şekilde arttı. Şimdi bu şirket, bir takım A/B testleri uygulayarak farklı renklerin ne şekilde performans verdiğini ölçümleyebilir. Her testten sonra şirket daha iyi performans gösterdiği düşünülen rengi kullanılır ve testlerin sonucunda en iyi performans gösteren renk A/B testinin başarılı elemanı olmuş olur.
Biz bu şirketin kazara renk değişikliğine vardığından bahsettik. Oysa başta e-ticaret siteleri olmak üzere hemen tüm dijital pazarlama kollarında A/B testi uygulanabilir en basit adımdır. Bir internet sitenizin sadece Google AdSense gelirleriyle ayakta durduğunu düşünün. Bu internet sitesine uygulayacağınız A/B testi ile en iyi reklam yerleşimini yakalayarak, ziyaretçilerin ilgisini çekebilir ve reklam gelirlerinizi inanılmaz ölçüde arttırabilirsiniz.
A/B Testi Nasıl Yapılır?
A/B testi, küçük değişikliklerin bir pazarlama kampanyasında ziyaretçi ve müşterileri nasıl etkileyeceğini gözlemlemek ve en iyi performans vereni seçmek yoluyla yapılır. Kullanıcıların verdiği tepkilere göre bu değişiklik bir e-posta bülteni butonunun rengini değiştirmek, internet sitesindeki çarpıcı metni düzenlemek, internet sitesinin tasarım yapısını değiştirmek veya yeni bir CTA butonu eklemek olabilir. A/B testinin ardındaki asıl fikir; iki farklı sürümü kullanıcılara sunduğunuzda açık şekilde kullanıcıların hangisini daha makul kabul ettiği ve sizin için başarılı olacağıdır. A/B testinizin performansını arttırmak için bu testi bazen bir kere bazen ise birden fazla defa, en başarılı olduğuna inandığınız formu yakalayana kadar sürdürmelisiniz.
Bir A/B testi kampanyası düzenlemeden önce sitenize dair tüm istatistik verilerine sahip olmalı ve hangi değişikliğin testinizin başarı kriteri olacağına karar vermelisiniz. Bunlar satış rakamları olabileceği gibi tıklama oranı, kayıt sayısı, indirme sayısı veya izleme sayısını arttırma hedefi olabilir. Ardından elinizdeki verileri kullanarak A/B testiniz için iki farklı versiyonu (Sürüm A ve Sürüm B) oluşturmanız gerekir. A/B testi sırasında yapacağınız değişikliği sadece tek bir adetle sınırlayın. Çeşitli değişiklikler yapıp, bunu A/B düzleminde denemeye çalışırsanız, neyin tam olarak daha iyi performans gösterdiğini asla anlayamayabilirsiniz.
A/B testimiz hazır. Şimdi bunu bir internet sitesi için uyguladığımızı düşünecek olursak trafiği eşit şekilde iki gruba ayırmalıyız. Ziyaretçilerimizin bir kısmı Sürüm A ile karşılarken diğerleri Sürüm B ile karşılaşmalıdır. Bir mail kampanyası için A/B testi yapacaksanız, teste hemen girişmeden önce test gruplarını kullanarak her şeyin doğru olduğundan emin olun. Aynı zamanda mail pazarlamalarında kitleniz çok önemlidir. A/B testi için gönderilen maillerin eşit özelliklere sahip kişilere (yaş, cinsiyet vb.) gönderildiğinden emin olun.
Testinizi yayına almadan önce bu testi ne kadar süreyle uygulayacağınızı karara bağlamalısınız. Daha önce farklı A/B testi analizleri yaptıysanız bu verilerinizden faydalanmayı deneyebilirsiniz. A/B testinizi uzun süre uygulamanın faydasını görmeyeceğiniz gibi gereğinden kısa tutmanız da etkili sonuçlara ulaşmanızı engelleyecektir. Elinizde daha önceki A/B testlerine dair sonuç verileri yoksa kayda değer performans değişiminin görüldüğü ana kadar testi sürdürmeyi denemelisiniz.
Dijital Nedir?
Dijital, iki farklı sayıyı ifade eder. Biraz daha derine inecek olursak eğer dijital 1 ve 0 arasındaki veri ve işlemler topluluğudur. Bilgisayarlar ve akıllı cihazlar gibi dijital makinelerin ana yapısını oluşturan şey sadece ikili bir ...
A/B Testi Örnekleri
A/B testi örnekleri size ufak değişikliklerin nasıl harika sonuçlara dönüşebileceğini kanıtlar. Bazen sayfaların, e-postaların veya bir kayıt formunun gölgede kalan kısmını gün yüzüne çıkarmak, insanların onu daha rahat görmesi ve kullanmasına yardımcı olur. Bu sayfadaki A/B testi örnekleri, söz konusu dijital pazarlama olduğunda ufak detayların büyük resmin bütününü oluşturmasının kanıtı niteliğinde duruyor:
1- Groove’un yeniden tasarlanan landing page’i
Groove, güzel bir A/B testi örneğiyle açılış sayfası tasarımını ve metin içeriğini değiştirdi. Kapsamlı bir test örneği sergileyen Groove, kaydolan kullanıcılarına telefonla ulaşarak hangi kelimleri kullandıklarını saptadı ve bu sözcükleri kullanarak giriş metnini düzenledi.
Groove’un A/B testi sonrasında Landing Page’i üzerinden elde ettiği satış verimi yüzde 2.3’ten yüzde 4.3’e yükseldi.
2- Highrise’ın başlık ve altbaşlık A/B testi
Highrise internet sitesi, başlıklarını optimize ederek daha fazla kayıt alıp alamayacaklarını merak ederek bir A/B testi gerçekleştirdiler. Testleri sırasında Google Analytics’den faydalanan internet sitesi, yeni başlık revizyonuyla tıklama oranını %30 arttırmış görünüyor.
3- Humana’nın Banner Testi
Reklam banner’larının A/B testi sonucunda harika sonuçlar elde edebileceğinin en önemli kanıtı Humana’nın yaptığı Banner testinde görülüyor. Humana’nın ilk banner’ı (Control) ayrıntılı bir açıklama paragrafına sahip ve CTA butonu yeterince belirgin değil. İkinci görselde ise (Treatment) farklı bir öne çıkan görsel üzerine daha sade ve butona dikkat çeken bir tasarım hakim.
Bu A/B testi sonucunda şirketin verilerine göre daha sade olan Treatment versiyonu ilk banner’a kıyasla yüzde 433 daha fazla tıklama almış. Hepsi bu kadar da değil. Şirket bir sonraki banner tasarımlarında “Get stated now/Şimdi başlayın” butonunu “Shop Medicare Plans/Bakım paketi satın alın” şeklinde değiştirerek yüzde 192 daha fazla tıklama almayı başarmışlar.
4- Olympic Store’un satın alma sayfası
Olympic Store isimli internet sitesi, bir A/B testi yaparak ziyaretçilerinin sisteme kayıt olmalarına gerek kalmadan alışveriş yapabilecekleri sayfalarını test etmişler. Sayfanın test sürümü kullanıcılar tarafından daha çok kabul görmüş ve kullanıcıların önünde set görevi gören üyelik işlemi atlandığında satışların arttığı gerçeğiyle yüzleşilmiş.
A/B testi sonucunda satın alma sayfasında kullanıcılarına üye olmasını diretmeyen Olympic Store, bu testi sonucunda satışlarını yüzde 21.8 oranında arttırmayı başarmış.
5- Hubspot’un mail bülteni testi
E-posta bülteni hazırladığımızda genellikle bu bültene sitemizin sidebar bölümünde veya ayrıca açılan bir pop-up sayfasında yer veririz. Peki daha etkin bir yere yerleştirseydik geri dönüşüm nasıl olurdu?
Bu sorunun cevabını yalnızca siz değil Hubspot da merak etmiş ve sonucu görmek adına hemen bir A/B testi uygulamasına başlamış. Posta bültenini sidebar’dan kaldırıp, ilgili içeriklerin sonuna yerleştirmiş. Bu test sonucunda sayfa içindeki posta aboneliğinin performansı eskiye oranla yüzde 71 artış göstermiş.
6- RummyCircle’ın mobil Facebook reklamı
Hindistan’da faaliyet gösteren bir çeşit iskambil oyunu RummyCircle, Facebook reklamlarında A/B testini uygulayarak etkileşimini arttırmayı başarılı reklam verenlerden. RummyCircle önce mobil ve masaüstünde sol tarafta yer alan (A) reklamı yayınlıyor. Bilgisayar kullanıcıları bu gönderiye yorumla etkileşime girerken mobil kullanıcılar daha pasif kalıyor.
RummyCircle, ufak bir metin düzenlemesi ile bağlantıya yorum yapmak yerine doğrudan kullanıcıları oyunu indirmeye teşvik ettiği reklamı mobil sürümde yayınladığında daha yüksek performans yakalıyor. Firmanın açıklamasına göre B reklamı yüzde 224.7 daha fazla tık almayı başarmış.
7- Google Plus’ın A/B testi mobil reklamı
Google+ için kullanıcı sayısını arttırmak isteyen Google da A/B testine başvurdu. İlk önce hemen aşağıda gördüğünüz reklamı yayınladı. Interstitial adını verdiğimiz bu tam sayfa reklamlar genelde daha yüksek performans gösterir. Oysa Google’ın reklam çalışmasında öyle olmadı. Interstitial reklam açıldıktan sonra mobil kullanıcıların %69’u internet sitesini derhal terketti ve sadece yüzde 9’u uygulamayı cihazına yükledi.
Google, bu reklam çalışmasının başarısız olacağını farkettikten sonra kullanıcıları daha az rahatsız edecek bir reklam ile karşılarına çıktı ve mobil kullanıcılarını bir gün sonra yüzde 17 oranında arttırmayı başardı.
8- Yuppiechef’in navigasyon menüsü testi
Yuppiechef, web sürümündeki tasarımından navigasyon menüsünü kaldırdığında etkileşimi yüzde 100 oranında arttırdığını farketti. Kullanıcılar navigasyon menüsü nedeniyle asıl hedef sayfaya giriş yaptıklarında ilgilerini kaybediyor ve sitenin diğer sayfalarında gezinmeye başlıyordu.
Başarılı bir A/B testi örneği sergileyen Yuppiechef, sitesinin navigasyon menüsünün olmadığında etkileşim oranının ciddi oranda arttığını farketti ve bu değişikliği asıl sürümüne de uyguladı.
9- Achmea’nın CTA testi
Achmea, bir CTA testi yaparak formlarının asıl aksiyonu alması gereken butonlarının hemen altına ayrı bir link eklendi. Sayfayı LinkedIn üzerinde paylaşmaya yardımcı olan bu link ile asıl CTA butonunun tıklanma oranı yüzde 244.7 arttı.
Normalde ana CTA butonun altına eklenen bir linkin etkileşimi düşürdüğü görülürken, Achmea’nın CTA’sı için yaptığı A/B testi bunun tam tersi sonuçların elde edilmesiyle kârlı şekilde son buldu.
10 - Server Density’in fiyatlandırma modelini değiştirmesi
Server Density, bir web hosting firması. Birçok hosting firmasının aksine Server Density’in orijinal sayfasında kullanıcılar ihtiyaçları orantısında faturalandırıldığı bir fiyatlandırma modeline sahipti. Bir A/B testi ile paket bazlı fiyatlandırma sunulduğunda satışların durumunun ne olacağını merak eden şirket, test sayfalarının satış oranını yüzde 114 arttırdığını gördü.
Aynı zamanda yeni paketlendirilmiş fiyatlar sayesinde ücretsiz deneme sürümüne olan ilgi artmış ve insanlar daha fazla özellik sunan ve kâr oranı yüksek paketleri tercih etmeye başlamış.
A/B testi örneklerinde gördüğünüz gibi bazen yapacağınız ufak bir değişiklik hayal edemeyeceğiniz geri dönüşleri almanıza yardımcı olabilir. Eğer denemezseniz sonuçların ne olacağını asla tahmin edemeyebilirsiniz.