MAC Adresi (Media Access Control Address), bir ağ üzerindeki aygıtların ağ donanımlarını tanımlamaya yardımcı olan benzersiz bir adrestir. İnternete bir ağ donanımı yardımıyla bağlanan istisnasız tüm cihazların kendine özgü, benzersiz ve değiştirilemez birer MAC adresi bulunur. MAC adresi aynı zamanda “Fiziksel adres” veya “Donanım adresi” olarak da adlandırılır.
Her aygıtın kendine özgü ve benzersiz, değiştirilemeyen bir MAC adresi vardır. MAC adresleri 48 bit’lik adreslerden oluştuğundan dolayı, tüm dünyadaki cihazlara 281,474,976,710,656 farklı tanımlama yapılabilir. Bu, tüm MAC adreslerinin rahatlıkla benzersiz bir değere sahip olabileceği anlamına gelir. MAC adresleri donanım şirketi veya üreticisi tarafından belirlenir ve henüz üretim aşamasındayken donanımlarınıza tanımlanır.
IP adresini bir otomobilin plakası olarak düşünebilecekken, MAC adreslerini de bir şase numarası olarak düşünebilirsiniz. IP adresi değiştirilebilirdir ve otomobilinizi gören herkes IP adresinizi görebilir. Oysa MAC adresi IP’nin aksine değiştirilemez bir fiziksel adres numarasıdır. MAC adresleri genel değil sadece yerel haberleşme ağında kullanılır ve bu MAC’i özel kılar. MAC adresini kullanarak aynı ağ üzerindeki aygıtların birbirini bulması ve Router gibi aygıtların cihazlarınızı karıştırmadan tanıması sağlanır. Haliyle MAC adresiniz aynı ağı paylaştığınız kişi ve cihazlar haricinde görülemez. Bunun dışında yalnızca bazı istisnai durumlarda İnternet Servis Sağlayıcı’nız (ISP) güvenlik nedenlerinden dolayı MAC adresinizi takip etme ihtiyacı duyabilir.
MAC adreslerinin tanımalaması 6 oktetten meydana gelir. Adresin başında kullanılan 3 oktet donanım üreticisi firmayı temsil ederken, sondaki 3 oktet ise donanımın modelini işaret etmektedir. Bu numaraların takibini yapan biri baştaki 3 oktet ile donanımın hangi firmaya ait olduğunu ve son 3 oktete barak donanımın modeli, üretim yeri, yılı vb. hakkında çıkarımda bulunarak aygıtı tanımlayabilir. MAC adresinin yaygın olarak kullanıldığı protokoller; Ethernet, Token ring, Wi-fi, Bluetooth, FDDI ve SCSI gibi popüler protokollerdir.
MAC Adresi Bulma
Meraklı bir kullanıcı olarak “MAC adresi nasıl bulunur?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Tüm cihazlarda MAC adresinize ulaşmanın en hızlı ve kolay yolu bağlantı ayarlarınızla ilgili bölüme girip, aktif bağlantı durumunuzu kontrol etmekten geçer. Bu bölümde bağlantınızla ilgili ayrıntıların arasında IP adresinizle birlikte fiziksel adresinizi (MAC adresinizi) görebilirsiniz. Windows, Mac, Linux, Android ve iOS gibi tüm popüler işletim sistemlerinde arayüz üzerinden birkaç basit adımda MAC adresinize ulaşabilirsiniz.
Biz bu bölümde popüler işletim sistemleri olan Windows 7, 8, 8.1 ve 10 için MAC adresi bulmanıza yardımcı olacak adımlara değineceğiz.
Android Nedir? Android Programlama ve Android Market
Günümüz mobil cihazlarında yüksek bir kullancı portföyüne sahip olan Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından geliştirilmiş bir mobil işletim sistemidir. Açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olan ve herkesin uygulama geliş...
Windows 10 için MAC Adresi Bulma
- Ayarlar uygulamasını açın. Ağ ve İnternet’ e gidin.
- Kullandığınız Wi-Fi yada Ethernet bağdaştırıcısını seçin.
- Özelliklerini görmek için ağ adına tıklayın.
- Bir sonraki sayfada Fiziksel adres (MAC) satırını bulacaksınız .
- “Fiziksel Adres” olarak belirtilen bu MAC adresi bağdaştırıcınız ve donanımınıza ait MAC adresi değeridir.
Windows 8.1, Windows 8 Ve Windows 7 için Mac Adresi Bulma
- Bilgisayarınızın Denetim Masası üzerinden veya başlangıç uygulamaları üzerinden “Ağ ve Paylaşım Merkezi”ne ulaşın.
- Ekranın aktif ağlarınızı görüntüle bölümünde, ilgi bağlantına karşılık gelen mavi bağlantıyı tıklayın. Alternatif olarak, "Bağdaştırıcı ayarlarını değiştir" sol bağlantısını tıklayabilirsiniz.
- Ardından bağlantıya karşılık gelen simgeye sağ tıklayın. Her iki durumda da, aktif bağlantınız için “Temel Durumu” gösteren bir açılır pencere görüntülenecektir.
- “Ayrıntılar” düğmesini tıkladığınızda Fiziksel adres, IP adresleri ve diğer parametreleri listeleyen bir Ağ Bağlantısı Ayrıntısı Penceresi görüntülenir.
- “Fiziksel Adres” olarak belirtilen adres, bağdaştırıcınız ve donanımınıza ait MAC adresidir.
Komut İstemi Üzerinden MAC Adresi Nasıl Bulunur?
Eğer ileri seviye ve ne yaptığını bilen bir bilgisayar kullanıcısıysanız, MAC adresinizi bulmak için arayüz üzerinden onlarca tıklama yapmak yerine komut satırını kullanabilirsiniz. Komut satırı üzerinden ”Ipconfig” komutunu kullanarak tüm etkin ağ adaptörleri için adres bilgilerini (MAC dahil) görebilirsiniz.
Komut satırını kullanarak MAC adresinizi bulmak için komut satırını açabilir veya çalıştır’a; ipconfig /all komutunu yazarak çalıştırabilirsiniz.
MAC Adresi Ne İşe Yarar?
MAC adresi bağlantının güvenli ve sorunsuz şekilde çalışması için ihtiyaç duyulan bir bağlantı adresidir. Ağ üzerinden bir veri paketi gönderilmek istediğinde MAC adresiyle birlikte gönderilir ve veri paketleri yine MAC adresiyle birlikte toplanarak işlenir. Bir ağ adaptörü veri paketi aldığında veya gönderdiğinde IP adresiniz haricinde MAC adresinizi de karşılaştırır. Eğer MAC adresiniz giden veya gelen veri paketiyle uyumluysa paket işleme alınır. Gönderilen ve alınan veri paketlerindeki MAC adresleri farklıysa paket reddedilir. Bu çalışma mantığı, internet veya bir ağa bağlanan her aygıtın neden benzersiz bir MAC adresine sahip olması gerektiğini açıklamaktadır.
Açıklama gözünüze biraz karmaşık gelmiş olabilir. Bunu basit bir örnek üzerinden anlatarak MAC adresinin ne işe yaradığı ve nasıl çalıştığını açıklamamız daha iyi olacaktır. Bir Router üzerinde iki bilgisayarımızın olduğunu düşünelim. Bunlardan biri bilgisayar1 diğer ise bilgisayar2 olsun.
Bilgisayar1, ağ üzerinden bir IP adresine veri paketi gönderdiğinde bu veri paketinin geri dönmesi gerekir. Veri paketi geri döndüğünde IP adresi üzerinde 2 bilgisayar olduğu için Router bu veri paketinin bilgisayar1’in mi yoksa bilgisayar2’nin mi olduğunu çözemez. IP adresleri aynı olduğundan IP adresleriyle birlikte MAC adresini göz önünde bulundurur. Her cihazın MAC adresi benzersiz olduğu için paketler doğru aygıta gönderilecek ve doğru aygıttan alınacaktır. MAC adresi sayesinde bağlantının çakışması önlenmiş olur.
Peki, bu benzersiz MAC adresimize ağ üzerindeki diğer kullanıcılar veya internet korsanlarının erişmesinin ne gibi etkileri olabilir? MAC adreslerinin sadece yerel ağ üzerinde etkin olduklarını söylemiştik. Sizin ağınıza dahil olmayan birinin MAC adresinizi bilmesi hiçbir işe yaramaz. MAC adresinizi bildiğinizde ise Router yardımıyla sizin bağlantınızı (ağ veya internet) kesebilir veya sadece belli erişim hakları tanımlayarak sizi sınırlayabilir.
Bir MAC adresi internet korsanlarıyla sadece aynı ağ üzerinizde bulunduğunuzda potansiyel tehlike oluşturur. Profesyonel bir korsan, kendi bilgisayarının MAC adresini sizin MAC adresinizle değiştirerek (normalde değiştirilemez ama korsanlar bunu yapabilir) internet bağlantınızdaki veri paketlerini toplayabilir, bağlantınızı taklit edebilir ve bazı verilerinizi ayıklamak üzere toplayabilir. Bu risk seviyesi elbette deniz aşrı bir örnektir ancak imkansız olmadığını unutmamak gerekiyor.