lostyazilim
tr.link

VMware Nedir? VMware Ne İşe Yarar ve VMware Nasıl Kullanılır?

VMware Nedir? VMware Ne İşe Yarar ve VMware Nasıl Kullanılır?

VMware, 1998 yılında beş farklı BT uzmanı tarafından kurulmuştur. VMware, sanallaştırma teknolojisi üzerine yazılımlar ve uygulamalar geliştiren bir yazılım şirketidir. VMware şirketi geliştirdiği yazılımlarla sanallaştırma endüstrisinde lider hale gelmiş olup, en çok tercih edilen şirketlerden biridir. Ürettiği sanallaştırma yazılımları bilgisayarlarımızda kullandığımız masaüstü sürümler ve sunucu tarafında kullanılanlar olmak üzere iki farklı kategoriye ayrılmaktadır.

VMware ilk olarak piyasaya sürdüğü VMware Workstation ile tanınmış ardından VMware GSX Server sürümlü lider yazılımını 2001 yılında piyasaya sunmuştur. 2001 Yılından sonra da VMware şirketi birçok farklı ve geliştirilmiş sanallaştırma yazılımıyla endüstrideki kullanıcılara hitap etmeyi başarmıştır.

VMware’in başarsının ardında yatan en önemli kriterlerden biri de şirketin sunmuş olduğu yazılımların tüm mayor işletim sistemleriyle uyumlu olarak çalışmasıdır. VMware’in yazılımları Linux, Windows ve Mac OS X olmak üzere üç popüler ana platform tarafından da desteklenmektedir.

VMware Ne İşe Yarar?

VMware, kişisel bilgisayar kullanıcıları ve sunucu yöneticilerinin bir çok şeyi simüle etmesine yardımcı olan sanallaştırma yazılımları üretmektedir. Ürettiği bu sanallaştırma yazılımları sayesinde kullanıcılar birçok ihtiyacını yazılım üzerinden giderebilir ve sanallaştırma teknolojisi pratik şekilde kullanabilirler.

Daha önceden de söylediğimiz gibi VMware, yazılımlarını desktop ve server olmak üzere iki farklı platform için hazırlıyor. Hangi platformda VMware’in hangi amaç için kullanıldığını maddeler halinde açıklamamız daha iyi olacaktır.

Desktop (Masaüstü) Bilgisayarda VMware;

  • Bilgisayarınıza birden daha fazla işletim sistemi kurmanıza olanak sağlar. Böylece dual boot yöntemini kullanmanıza gerek kalmadan da bilgisayarınızda dilediğiniz kadar işletim sistemini kullanabilirsiniz.
  • Bilgisayarınızın işletim sistemi üzerinde denemenin riskli olacağını düşündüğünüz her türlü işlemi VMware ile oluşturduğunuz sanal bir bilgisayar üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
  • Linux işletim sistemi kullanırken, Linux’da desteklenmeyen yazılımları çalıştırmak için kullanabilirsiniz.
  • Özel işlemleriniz için farklı işletim sistemlerini yüklemeden deneyebilirsiniz.
  • Otomatik olarak boot özelliğiyle çalışan yazılımları deneyebilirsiniz.

Server (Sunucu) ile VMware;

  • Tek bir sunucu ortamı üzerinde birden fazla işletim sistemi oluşturabilir veya sistemi bölümlere ayırarak ayrı sunucu birimler oluşturabilirsiniz.
  • Kolayca oluşturulan sunucuları yönetebilir veya bu sunucuları başkalarının kontrolüne verebilirsiniz.
  • Uzaktan erişim ve yakından erişim sayesinde sunucuyu kolayca kontrol edebilir, sunucu üzerinde hakimiyet kurabilirsiniz.
  • Fiziksel sunucuya erişim kısıtlaması getirerek başka kullanıcıların giriş yapmasını engelleyebilirsiniz.
  • Oluşturulan sanal sunucuları kolayca askıya alabilirsiniz.
  • Oluşturulan sanal sunuculara kolayca ve istediğiniz kadar IP adresi ataması yapabilirsiniz.

Bunların dışında da VMware’i kullanarak daha birçok şey yapabileceğinizi unutmayın. Listede verdiklerimiz sadece VMware’i kullanan kullanıcıların genel kullanım amaçlarını içermektedir.

Microsoft Nedir? Microsoft Anlamı ve Microsoft Hesabı
İlginizi Çekebilir!

Microsoft Nedir? Microsoft Anlamı ve Microsoft Hesabı

Microsoft, resmi olarak 4 Nisan 1975 tarihinde kurulmuştur. İlk başta sadece bir bilgisayar firması olarak yayın hayatına başlayan Microsoft kısa süre içerisinde büyük bir bilişim firmasına dönüşmüş ve dünyanın en değerli şirke...

VMware Nasıl Kullanılır?

VMware’in en çok tercih edilen sanallaştırma yazılımlarından biri olmasının en önemli nedeni, çapraz platform desteği sayesinde tüm işletim sistemi sürümlerinde kullanılabiliyor olmasıdır. Dilerseniz öncelikle hangi VMware ürününün hangi tip kullanıcılar için geliştirildiğine bir göz atalım;

  • VMware Workstation: Bu uygulama bir bilgisayar üzerine aynı işletim sisteminden veya farklı işletim sistemi kopyalarını kurmak için tercih edilmektedir. Örneğin, bir bilgisayar üzerinde Windows kullanırken aynı zamanda Linux da kullanmak için VMware Workstation’u tercih edebilirsiniz.
  • VMware Fusion: VMware Fusion, Mac işletim sistemine sahip bilgisayarları kullanan kullanıcılar için geliştirilmiş VMware sürümüdür. Bu yazılım paketi için VMware’in Mac için desteklenen sürümü de diyebiliriz.
  • VMware Player: VMware’i bilgisayarlarında ücretsiz olarak kullanmak isteyen kullanıcılar için geliştirilmiş olan VMware sürümüdür. Bu sürüm sadece kişisel kullanımlar için idealdir.

Bu sürümlerin tümü, VMware’i Desktop bilgisayarlarında kullanacak kullanıcılar için geliştirilmiş olan sürümlerdir. Bu sürümleri kullanmak için ekstradan bir kaynaktan bilgi almanıza gerek kalmayacaktır. Sadece hangi sürümün ihtiyaçlarınızı karşıladığını bilmeniz yeterli. Ardından size uygun olan VMware sürümü indirip, basit bir kurulum sonrasında sanal bilgisayarlarınızı oluşturmaya başlayabilirsiniz.

VMware’in geliştirdiği ürünlerin sadece masaüstü taraflı olmadığını ve aynı zamanda sunucu taraflı yazılımlarının da olduğunu söylemiştik. VMware’in tercih edebileceğiniz sunucu sürümleride aşağıda yer almaktadır. Masaüstü sürümlerinin ve bazı sanallaştırma yazılımlarının aksine VMware’i sunuculara kurmak için birincil bir işletim sisteminin kurulu olmasına gerek yoktur.

  • VMware ESX Server: Profesyonel seviyesinde sanallaştırma çözümü olarak kullanılan VMware yazılımıdır. Geliştirilmiş yapısıyla VMware ESX Server sürümü, ücretsiz sürümlerde elde edilmeyecek bazı avantajlara sahiptir ve daha yüksek performansla sanallaştırma deneyimi sunar.
  • VMware ESXi Server: ESX Server sürümüne benzer bir sürüm olarak bu VMware yazılımında servis konsolu BusyBox ile değiştirilmiştir. Bu özelliğiyle VMware çok daha kolay kulanılmakta ve minimal disk alanına ihtiyaç duymaktadır.
  • VMware Server: Linux ve Microsoft Windows gibi birincil bir işletim sistemi aracılığıyla kullanılabilen ve ücretsiz olarak dağıtılan VMware sürümüdür.

VMware’in masaüstü sürümleri kadar sunucu sürümlerini de kullanmak kolaydır ancak sunucu yönetimi konusuna hakim olmayan kullanıcıların VMware’in sunucu çözümlerini kullanması sanıldığı kadar kolay değildir. Bu durumda bir sistem yöneticisinden yardım almanız veya VMware’in kullanım kılavuzunda yazan detaylı bilgileri incelemeniz gerekecektir.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 IT
    Nasip Meraba.Teknolijiyi ve getirilerini severim bilgisayar oynamayi severim ama nasil yapildigi gelistiri... IT
  • 2 DRM
    ihsan drm li kitabı nasıl kindle den okuyabilirim... DRM
  • 3 BDSM
    Muhammed Askeri Yılmaz Bdsm de erkek ler Şub olabilir mi... BDSM
  • 4 HTTPS
    isa Https ile bazi sitelere ersim sagliyamiyorum ünlem isareti cikiyor ve https yazan kisim karalanmis c... HTTPS
  • 5 ASCII
    Serpil Çetin Yön işaretlerinin Ascıı kodu nedir?... ASCII
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al