WebOS, Linux tabanlı olarak geliştirilen mobil bir işletim sistemi sürümüdür. WebOS ile günümüzde sıklıkla Palm Pre, Palm Pixi telefonlar, HP Veer ve LG’nin yeni nesil akıllı televizyon sistemlerinde karşılaşıyoruz. 2010 Yılında HP tarafından satın alınan ve aslen Palm tarafından üretilerek “webOS” olarak adlandırılan işletim sisteminin gelişimine Ağustos 2011 tarihinde son verilmiştir. Güncelleme ihtiyacının sürekli devamlılığı nedeniyle HP desteği donanım kısmında desteği kesmesine rağmen üreticilerin kendi sürümlerini geliştirmesine imkan tanımaktadır. Bu da, WebOS bir akıllı TV aldığınızda sistemin ana güncelleme kaynağı yenilme güncellemesi vermese bile güncellemelerin üreticiniz tarafından sunulabileceği anlamına geliyor.
WebOS yapısına uygun şekilde ve bir mobil işletim sistemi olarak çalışıyor. Dokunmatik ekranlarla kullanılabilen ve çeşitli kontrol seçenekleri sunan WebOS, Web 2.0 ürünlerini (Gmail, Facebook, Microsoft Exchange ve LinkedIn gibi) sunmasıyla ön plana çıkıyor. Örneğin akıllı televizyona sahip olduğunuzda internet bağlantınızı kullanarak televizyonunuzun Web 2.0 özelliklerinden faydalanarak, onu bir mobil internet tarayıcısı gibi kullanabilirsiniz.
WebOS’in tam anlamıyla bir mobil işletim sistemi olduğunu söylemiştik. Bu özelliği sayesinde multitasking desteğine sahiptir. WebOS kullanan bir cihazda bir taraftan oyun oynarken diğer taraftan gelen bir bildirime göz atabilir, bir mesaj yazabilir ve tekrar geri oyuna dönebilirsiniz. Eğer cihazınız WebOS 3.0 sürümüne sahipse ekranı ikiye bölerek her iki ekran üzerinde farklı kanalları görüntüleyebilir veya farklı içerik kaynaklarını görüntüleyebilirsiniz.
WebOS Uygulama Geliştirme
Bu yazıyı bir kullanıcı değil, geliştirici olarak okuyor olma ihtimalinizi göz önüne alarak bir de WebOS’de uygulamaların nasıl geliştirildiğine değinmemiz gerekebilir. WebOS ortamı için uygulamalar iki şekilde geliştirilebiliyor:
- JavaScript, HTML ve CSS Kullanarak - Bu yöntemde WebOS uygulamaları geliştirmeniz için “Development Kit” adı verilen geliştirme ortamını kullanmalısınız. Geliştirme ortamı aracını Windows, Linux ve MacOS X işletim sistemlerinde kullanarak uygulama geliştirebilirsiniz.
- C veya C++ Kullanarak - C veya C++ kullanarak WebOS uygulamaları geliştirmek istediğinizde platformun ihtiyaç duyduğu ve sadece Windows ile Mac platformları üzerinde kullanılabilir olan “Development Kit” geliştirme kitini kullanmanız gerekir.
Peki, WebOS uygulamalarını geliştirmek için gerekli Development Kit’lerini edinip uygulamalarımızı geliştirmeye başladıktan sonra onları nasıl test edebiliriz? WebOS Developer’lar bunun için Oracle tarafından üretilen Virtualbox isimli sanallaştırma yazılımını kullanılıyor. Virtualbox yardımıyla bilgisayarınızda platform bağımsız olarak bir WebOS işletim sistemini kurarak ön testlerinizi yapabilirsiniz.
Microsoft Nedir? Microsoft Anlamı ve Microsoft Hesabı
Microsoft, resmi olarak 4 Nisan 1975 tarihinde kurulmuştur. İlk başta sadece bir bilgisayar firması olarak yayın hayatına başlayan Microsoft kısa süre içerisinde büyük bir bilişim firmasına dönüşmüş ve dünyanın en değerli şirke...
WebOS 2.0 ve 3.0 Farkları
WebOS 2.0 sürümü WebOS’in yaygın olarak kullanılmaya başlandığı ilk gelişmiş işletim sistemi sürümüdür. Basit özellikler sunan bu sürümden sonra WebOS’i bir avantaj haline getiren WebOS 3.0 sürümü 2016 yılında görücüye çıkmış ve son olarak LG tarafından WebOS 3.5 sürümü 2017 yılında en yeni akıllı televizyonlarla birlikte kullanıma sunulmuştur. WebOS 2.0’dan farklı olarak WebOS 3.0 platformu şu öne çıkan özelliklere sahiptir:
- Full HD ve 4K çözünürlük desteği
- Daha hızlı işlemci mimarisi desteği
- Ekranı ikiye bölerek aynı adan iki kanalı veya içeriği takip etmeye yardımcı olan Split Screen özelliği
- UHD ve HD Yayın akışı (Streaming) uygulamaları
- Akıllı cihazların ekranını yansıtmaya imkan sunan aktarım modu özelliği
- Görüntü kalitesini bozmadan ve pikselleşme olmadan görüntüyü yakınlaştırma özelliği sunan Magic Zoom özelliği
Bir de WebOS’in 2017 yılının Mayıs ayında WebOS 3.5 sürümünün LG bandından çıktığından bahsetmiştik. Yenilenen WebOS 3.5 sürümüyle cihazların kazandığı özellikler ise şöyle:
- Favori içeriklere hızlı erişim imkanı
- Kullanım alışkanlığınıza göre kişisel olarak programlayabileceğiniz tuşlar
- Live Zoom; canlı yayında TV programlarında zoom yapma özelliği
- 360 derece destekli VR içerik özelliği
- Güçlendirilmiş güvenlik ve siber güvenlik sertifikaları