wmaraci reklam
tr.link

WHM Nedir? WHM Kurulumu ve WHM Kullanımı

WHM Nedir? WHM Kurulumu ve WHM Kullanımı

WHM (Web Host Manager), son kullanıcıların hosting ve sunucu hizmetlerini daha geniş ve kapsamlı bir şekilde kontrol etmelerine yardımcı olan, web kullanıcı arayüzlü bir web yazılımıdır. Bir hosting sahibi olduğumuzda bu barındırma paketine nasıl ki SQL kurulumu, ekstradan sub-domain ekleme gibi birçok işlemi Cpanel üzerinden gerçekleştiriyorsak bir hosting paketinin açılması ve yüksek seviyede yönetilmesi için de WHM'ye ihtiyaç duyarız.

Birçok internet kullanıcısının kullandığı Reseller ve VPS gibi servisler WHM hizmetiyle birlikte sunulur. Böylece bu servis sayesinde kullanıcı kolaylıkla Cpanel kullanan yeni hosting paketleri oluşturabilir veya hesabıyla ilgili gerçekleştirmek istediği üst düzey değişikliklerin bir kısmını gerçekleştirebilir. En basit tanımıyla son bir kere daha özetlemek amacıyla açıklamak gerekirse WHM Panel, Cpanel'leri oluşturduğumuz ve Hosting'i kontrol ettiğimiz bir üst seviye daha çok yetkili panel yazılımıdır.

WHM Kurulumu

WHM Panel de tıpkı Cpanel'de olduğu gibi belli bir lisans karşılığında satılan yazılımlardır. Siz ana sunucuyu veya Reseller hesabını satın aldığınız anda size oluşturulan paketle birlikte sizlerin de bu paneli kullanmak için gerekli lisanslama işlemleriniz ana sunucu üzerinden gerçekleştirilir. Bu nedenle hosting firmalarından satın aldığınız sunucu veya Reseller için haliyle ekstradan belirtenin dışında WHM panel veya Cpanel için ücret ödemeniz gerekmez.

Bunların dışında sunucunuza özel olarak WHM Panel kurma işlemi gerçekleştirmek istiyorsanız Linux işletim sistemine sahip olan sunucularda aşağıdaki komutu çalıştırarak WHM'nin son sürümünün indirilerek kurulum aşamasına geçmesini sağlayabilirsiniz;

cd /home && curl -o latest -L https://securedownloads.cpanel.net/latest && sh latest

Komutun çalışması sona erdikten sonra sunucu kendisini reboot edecektir. Reboot işlemi sona erdikten hemen sonra htttp://ipadresi:2086 şeklinde giriş yaparak WHM Panelin kurulum Client'ına ulaşabilirsiniz. Bu aşamadan sonra kendi bilgilerinizi ve sunucunuza dair bilgilerinizi girerek WHM Panel yazılımının sunucunuz üzerine kurulmasını sağlayabilirsiniz.

Reboot Nedir?
İlginizi Çekebilir!

Reboot Nedir?

Reboot, bir bilgisayarın veya sistemin kendini baştan başlatması için kullanılan bir terimdir. Reboot 'u Windows kullanıcıları “Bilgisayarı Yeniden Başlat” seçeneğiyle kullanmaktadır. Reboot'a ihtiyaç duyulmasının çoğu zaman fa...

WHM Kullanımı

WHM Panel kullanımının son kullanıcılara katmış olduğu en büyük iki avantajdan söz edebiliriz. Bunlardan ilki üst düzey bir yetki sağlamasıdır. WHM panel aracılığıyla son kullanıcılar Linux komutlarını bilmelerine gerek kalmadan sade ve basit bir arayüz üzerinden istedikleri işlemleri gerçekleştirebilirler. WHM Panel kullanma avantajına sahip olan kullanıcılar;

  • Yeni Hosting paketi açabilirler, Hosting paketi için sınır belirleyebilirler, Hosting paketinin bilgilerini güncelleyebilirler, Hosting paketini askıya alabilirler ve Hosting paketini tamamen sunucu üzerinden kaldırabilirler.
  • DNS Alan adları oluşturabilirler, bu sayede ana bir DNS yerine farklı DNS'lerin kullanımı gibi farklı işlemleri kolaylıkla gerçekleştirebilirler.
  • WHM Panel üzerinden satın almış olduğunuz herhangi bir SSL sertifikasını belli bir hesaba atayabilir ve o site için SSL sertifikasının hemen hazır hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

Bir diğer ikinci avantaj ise WHM Panel sayesinde sitelerin tümünü tek bir Cpanel yerine ayrı ayrı Cpanel'ler yani kontrol merkezleri üzerinden kontrol edebilirsiniz. Böylece biriyle ilgili bir sorun yaşadığınızda (Örneğin güvenlik zafiyeti) bu sorun sadece o web sitesinde kalacak, diğer web siteleri sorunsuz şekilde yayın hayatına devam edecektir.

Peki WHM Panelleri hangi ürünlere sahip olan kullanıcılar kullanılır?

1.Reseller Kullanıcıları: Reseller paketi sahip olan tüm kullanıcılar yukarıda kısaca değinmiş olduğumuz özellikleri kullanabilecekleri bir panelle karşılaşırlar. Bir barındırma hizmetinin WHM Panel'i görüntüleyebilmesi için en azından Reseller hesabı olması gereklidir. Yani, Hosting hesapları WHM panele sahip olamazlar. Hosting hesapları yalnızca Cpanel ve benzeri kontrol yazılımlarını kullanabilirler.

2. VPS Kullanıcıları (rWHM): Reseller hesabından farklı olarak VPS kullanıcılarının sahip olduğu WHM panel root yani kök dizin yetkisine sahiptir. VPS, Reseller'a göre bir üst kademede yer aldığı için VPS kullanıcıları panel üzerinden çok daha fazla değişiklik işlemi gerçekleştirebilirler. 

3.Dedicated – Kiralık Sunucu Kullanıcıları: Dedicated sunucu kullanıcıları için sunulan WHM panel de VPS kullanıcılarının paneline benzerlik gösterir. Fakat aralarındaki tek fark Dedicated VPS'in de bir üstünde yer aldığı için bu paneli kullanan kullanıcıların bölümden farklı olarak donanım üzerinde değişiklik yetkisine de sahiptir.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 Yandex
    Edab Yandex kelime işlemci programı mı... Yandex
  • 2 Kelime İşlemci
    yağmur kelime işlemci programı hangi amaçla kullanırlır... Kelime İşlemci
  • 3 SIM Kilidi
    Azerbaycan Merhaba iphone 12 pro max markalı telefonum hiçbir simkartı desteklemiyor ve operatöre kilitli uyarı... SIM Kilidi
  • 4 Plaintext
    ömer aria yapay zeka bana bir html yazıyor. bunu nasıl görsel olarak görebilirim? teşekkürler... Plaintext
  • 5 Zenmate
    Adnan Özkayak zenmate kullanılırken bilgisayar veya cep telefonu devlet tarafından tesbit edilebilir mi?.Edilebili... Zenmate
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al