Microsoft Azure, Amazon Web Services (AWS) ve Google Cloud Platform'a benzer şekilde çalışan bir bulut platform ve bilgi işlem hizmetidir. Alışıla gelmiş bulut servislerinin ve geleneksel tanımının aksine Microsoft Azure bulut platformuna ihtiyaç duyan şirketler, organizasyonlar ve hatta bulut platformun avantajlarından faydalanmak isteyen kişisel kullanıcılar için tasarlanmıştır. Azure Bulut platform servisinin adı ilk önce “Windows Azure” olarak belirlenmiş ancak sonradan “Microsoft Azure” olarak değiştirilmiştir. Azure’un isim değişikliğinin nedeni Windows’un dışında birçok işlev için kullanılabilmesinden kaynaklanıyor. Örneğin Azure platformuna kurduğunuz bir sanal sunucuyu Windows işletim sistemiyle güçlendirebileceğiniz gibi Linux veya farklı bir OS ile güçlendirebilirsiniz.
Geleneksel olarak işletmeler ve kuruluşlar kendi altyapılarına sahip olma ihtiyacı duyarlar. Bir işletme, kendi donanımlarını satın alarak kendi web sunucusuna (veya e-posta sunucusuna, ya da farklı bir ihtiyaç için sunucuya) sahip olabilir. İşlemler için daha fazla güç gerekiyorsa, işletmenin yüksek performans için daha fazla sunucu donanımı satın alması gerekir. Tabii donanımlara sahip olmak tek başına bir anlam ifade etmiyor. Kendi sunucu altyapılarını kuran işletmeler bu donanımı yönetmek için birine ödeme yapmak zorunda kalacak ve müşterilerine hizmet sunabilmeleri için yüksek kapasiteli internet bağlantısına sahip olmak zorunda kalacak. Bazı işletmeler sorunlarını kendi altyapılarına sahip olarak çözerken bazıları ise kendi donanımları için Datacenter üzerinden kiralama yaparak masraflarını düşürmeye çalışır. Microsoft’un bulut platformu ise bu işleyişten biraz farklı çalışıyor.
Şirket veya işletmeler kendi sunucularına sahip olup ödeme yapmak yerine Microsoft Azure ile zaten hazırda olan ve bir veri merkezinde barınan sunucuyu kullanmak için ödeme yapıyor. Üstelik geleneksel giderlerin aksine Microsoft Azure gibi bulut platform kullanıcılarının daha yüksek donanımlar ve donanımların bakımı için ödeme yapmak zorunda kalmıyor. Yalnızca ihtiyacı olan bulut platformu özellikleri için ödeme yaparak kendine altyapısına sahip olmuş gibi performans ve verim alıyor. Kendine ait bir altyapı oluşturmak yerine Microsoft Azure veya benzeri bulut platformu tercih eden işletmeler donanım yatırımı yapmak zorunda kalmıyor, altyapı sorunları ve donanım satın alımlarıyla uğraşmıyor. Sunucularıyla ilgilenmesi için ekstradan birine ödeme yapmak zorunda kalmıyor veya sorumlu işe alma zorunluluğundan kurtuluyor.
Microsoft Azure Ne İşe Yarar?
Microsoft Azure’dan edinmiş olduğunuz bulut platformunu kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Bulut platformu size web sunucularını barındırma, e-mail sunucusu oluşturma, veritabanı sunucusu, dosya depolama sunucusu, sanal makineler, kullanıcı dizinleri, web uygulamaları, mobil uygulamalar veya istediğiniz herhangi farklı servisler olarak hizmet edebilirler. Satın aldığınız bulut platformu yalnızca kendi amaçlarınız için gizli olarak Private Cloud şeklinde kullanabileceğiniz gibi tüm kullanıcıların erişimine açık olarak kullanabilirsiniz.
Microsoft Azure’un en büyük avantajı düşük ücretler karşılığında kapsamlı bulut bilgisayarlara sahip olmaktır. Bulut platformunu kullanırken binlerce liranızı harcayarak kendinize özel altyapı kurmaktan ve kurduğunuz altyapının bakım giderlerini karşılamaktan kurtulmuş olursunuz. İşler çığırından çıktığında, daha çok kaynağa ihtiyacınız olursa kullandığınız paketi özelleştirerek ihtiyaçlarınıza yanıt veren daha iyi bir paketi tercih edebilirsiniz. Microsoft Azure’u kullanırken sadece kullandığınız kaynaklar için ödeme yaparsınız. Daha çokuna ihtiyacınız olduğunda daha fazla, daha azına ihtiyacınız olduğundaysa daha az ödeme yapabilirsiniz.
Amazon Nedir? Amazon Sitesi ve Amazon Web Services
Amazon, 1994 yılında kurulan ve market değeri 150 milyar doların üzerinde olan dünyanın en popüler ve bilinen perakende alışveriş sitelerinden biridir. Amzon’un içerisinde kitap, bilgisayar yazılımları ve donanımları, filmler, müz...
Microsoft Azure Nasıl Kullanılır?
Microsoft Azure’un sunduğu bulut platform servisini yüzlerce farklı servis için kullanabilirsiniz. Tam işlevsel sanal makineler, veritabanları, depolama, yedekleme, internet siteleri, web uygulamaları veya mobil uygulamalar için Microsoft Azure’dan faydalanabilirsiniz. Yukarıda yer verdiğimiz link üzerinden Azure’un sunduğu servis alanlarına göz atınca pratikte Microsoft Azure servisiyle dilediğiniz hemen her şeyi gerçeğe dönüştürebileceğinizi göreceksiniz. Kendi ihtiyaçlarınıza göre düzenleyebileceğiniz Azure bulut platformunun kolay bir seçenek olmadığını itiraf etmek gerekiyor. Mesela bir internet sitesini barındırmak için sunucuya ihtiyacınız varsa Azure’u kullanmaya başladıktan sonra Windows veya Linux sunucunuzu kurarak sistemi hazır hale getirmeniz gerekecektir. Farklı bir amaç için kullanmak istiyorsanız yine amacınıza uygun şekilde optimize etmeniz gerekebilir.
Microsoft Azure’u kullanmaya başlamak için önce Azure’un internet sitesini ziyaret etmeli ve yeni bir kullanıcı hesabı oluşturmalısınız. Azure üzerinde oluşturduğunuz her hesap ilk aşamada 30 gün boyunca kullanabileceğiniz 200 dolarlık ücretsiz bakiyeyle aktive edilmektedir. Bu 200 dolarlık krediyi kullanarak Azure’un işleyişini öğrenebilir ve Microsoft Azure’un beklentilerinizi karşılama konusunda yeterli olup olmayacağını test edebilirsiniz. Ayrıca Azure kullanıcıları üyeliklerinin ilk yılı boyunca faydalanabilecekleri ücretsiz servislere sahiptir. Bunlara Linux sanal makineleri, Windows sanla makineleri, depolama servisleri, veritabanları ve bant genişliğini dahil edebiliriz.
Microsoft Azure servisinin şimdilik piyasadaki en büyük iki rakibi arasında Amazon Web Services ve Google Cloud var. Microsoft Azure platformu, bir bulut bilişim altyapısına ihtiyaç duyan ancak bakım ve altyapı yatırımı yapmak istemeyen tüm organizasyonlar için harika bir çözüm ortaklığı diyebiliriz. Eğer sadece sıradan bir kullanıcıysanız Microsoft Azure’a ihtiyaç duymayacaksınızdır. Bir geliştirici ve webmaster olarak, uygulamalarınızı barındırmak için Azure’un nimetlerinden faydalanmak isteyebilirsiniz.