wmaraci reklam

Mobil Uygulama Nedir? 8 Adımda Mobil Uygulama Geliştirme

Mobil Uygulama Nedir?  8 Adımda Mobil Uygulama Geliştirme

Mobil Uygulama, masaüstü veya dizüstü bilgisayarlar yerine akıllı telefonlar ve tabletler gibi küçük ve kablosuz bilgi işlem cihazlarında kullanılmak üzere özel olarak geliştirilmiş bir yazılım uygulamasıdır.

Mobil uygulamalar, cihazların talepleri ve kısıtlamaları göz önünde bulundurularak ve sahip oldukları herhangi bir özel yetenekten yararlanılarak tasarlanmıştır. Örneğin bir oyun uygulaması iPhone'un ivmeölçerinden yararlanabilir.

Mobil uygulamalar, belirli bir platform için özel olarak oluşturulmuş web tabanlı veya yerel uygulamalara göre bazen kategorilere ayrılır. Üçüncü bir kategori olan karma uygulamalar, hem yerel hem de Web uygulamalarının öğelerini birleştirir. Teknoloji geliştikçe, mobil uygulama geliştirme çabalarının, tarayıcı tabanlı, cihaz tanımlı Web uygulamalarının oluşturulmasına odaklanması bekleniyor.

UI Nedir? UI Anlamı ve UI Tasarımı
İlginizi Çekebilir!

UI Nedir? UI Anlamı ve UI Tasarımı

UI (User Interface), bir yazılım veya donanım üzerinde kullanıcı tarafından görünen ve erişilebilen her şeyin bütünüdür. Örneğin kullandığımız işletim sistemlerinde görmüş olduğumuz hemen her şey, kullanıcı arayüzünün ...

8 Adımda Mobil Uygulama Geliştirme Süreci

1.Keşif ve Market Araştırması

İşletmeniz için hali hazırda birkaç iyi mobil uygulama fikrinizin olması başlangıç için güzel bir adımdır. Ancak, tasarım ve geliştirme aşamasına geçmeden önce, ilk adımınız, kendi işinizin ve hedef kitlenizin yanı sıra yapacağınız iş fikrinin derin bir analizi yapılmalıdır. Örnek olarak aşağıdaki soruları cevaplamaya ihtiyacınız olacak :)

  • Mobil uygulamanızın neyi başarmasını istiyorsunuz? Mobil pazarlama planlarınızda nerelere uygun?
  • Hedef kitleniz kimdir?
  • Müşterilerinizin uygulamanızı nasıl kullanmasını istiyorsunuz?
  • Hangi platformu (veya platformları) kullanacaksınız?
  • Rakipleriniz ne yapıyor? Uygulamaları var mı? Eğer öyleyse, hangi özellikleri sunuyorlar?
  • Genel uygulama geliştirme bütçeniz nedir?
  • Geliştirme için zaman çizelgeniz nedir? Uygulamanızı ne zaman başlatacaksınız?
  • Uygulamanızı nasıl pazarlar ve tanıtacaksınız?

Henüz yapmadıysanız, uygulama geliştirme ekibinizi ilgili departmanlardan (yönetici liderlik, pazarlama ve / veya satış, ürün geliştirme, BT vb.) Üyelerle bir araya gelerek araştırma ve keşif sırasında topladığınız bilgileri bir araya getirerek karşılaştırın. Tabi bu durum ekip büyüklüğüne göre ölçeneklenebilir. Bu erken aşamalarda bilgilendirilmiş geribildirim, daha yumuşak bir gelişim sürecinin yolunu açacaktır.

2.Mobil Uygulama Hedefleri Oluşturma

Bu, mobil uygulamanızın planlama aşamasında çok önemli bir adımdır. Bir uygulama belirlendikten sonra, mobil pazarlama planınızdaki önemli hedefleri ilerletir, uygulamanızın sizi oraya nasıl götüreceğini bulmanız gerekir.

  • Uygulamanız müşterileriniz için hangi sorunu (veya sorunları) çözecek?
  • Hangi özellikleri içerecek?
  • Uygulamanızın çekirdeği nedir?

Çoğu durumda, uygulamanızın özelliklerini ve avantajlarını belirlemek, genel uygulama geliştirme bütçenizle şirket içi yetenekleriniz arasındaki dengeleme eylemidir. Ancak, işlevsellik önceliği söz konusu olduğunda, araştırmalar uygulama tasarımının özel hizmetler üzerinden müşteri katılımını vurgulaması gerektiğini göstermektedir.

3. Araçlar ile Demo Oluşturun

Bu aşamada, uygulamanızın neye benzeyeceği ve hangi özellikleri dahil etmek istediğiniz hakkında oldukça iyi bir fikre sahip olmalısınız. 

Uygulamanızın ilerde nasıl çalışacağını göstermek adına kullanacağınız internette kolayca bulabileceğiniz araçlar var. Bunlardan biri Wireframe aracıdır.Bu noktada amacınız, fikirlerin ve önerilen özelliklerin birlikte nasıl işlevsel bir uygulamaya dönüşeceğine dair net bir resim geliştirmektir. Ayrıca, her ekran arasındaki bağlantıları ve kullanıcıların uygulama boyunca nasıl gezineceğini göstermek için bir film şeridi veya yol haritası oluşturmanız gerekir. Çizerken bu işaretçileri aklınızda bulundurun:

  • Markanızı birleştirmek için fırsatlara bakın.
  • Kullanıcı deneyimine odaklanın.
  • Kullanıcıların mobil bir web sitesini mobil bir web sitesiyle kullanma şeklindeki farklılıkları göz önünde bulundurun.

4. Mobil Uygulamanızın Arka Planını Tanımlamayın

Şemalar ve görsel hikaye taslakları, uygulamanızı desteklemek için ihtiyaç duyacağınız arka plan yapıları için bir kılavuz görevi görecek; API'ları, veri şemalarını, sunucuları, veri entegrasyonunu ve bildirim servislerini düşünün. 

5. Şemayı Kesinleştirin ve Protatipinizi Test Edin

Bu noktada, arka plan planlama sürecinde belirlenen şemanızdaki değişiklikleri azaltmalısınız. Ekibiniz şema ve görsel hikaye taslağıbu kabul ettikten sonra, etkileşimli bir prototip oluşturma zamanı geldi.

Prototipleme, uygulama geliştirme sürecinde önemli bir adımdır, çünkü tasarım konseptlerini gerçekten değerlendirmek, geri bildirim toplamak ve mobil uygulamanızın akış ve kullanılabilirliğindeki ölü bağlantıları ve kusurları tanımlamak için size bir fırsat sunar. İşlemi basitleştirmek için çevrimiçi olarak mevcut birkaç iyi prototipleme aracı vardır.

Prototipinizi test etmek ve değerlendirmek için mobil uygulama ekibinizin bir parçası olmayan kişileri getirmek iyi bir fikirdir. Uygulama ile etkileşime girdiklerinden ve uygulamanın genel işlevselliği ve kullanım kolaylığı hakkında dürüst geri bildirim istendiğinden bunları gözlemleyin. 

Amacınız uygulama tasarım konseptinizi sonuçlandırmak ve gerçek uygulama geliştirme sürecinde size yol gösterecek yüksek bir prototip oluşturmaktır.

5. Geliştirme Süreci

Uygulama aslında gelişmekte olan birkaç adımı ve süreci içermektedir. Bir uygulama geliştirme platformu veya Mobil BaaS sağlayıcısı kullanmıyorsanız, geliştiricinizin uygulamanızın BackEnd tarafına ilişkin gerçek depolama çözümlerini, veritabanlarını, API'lerini ve sunucularını kurması gerekir.

Uygulamanızı dağıtmak için kullanmayı planladığınız uygulama mağazaları için geliştirici hesapları oluşturmayı unutmayın. Bu adımın tamamlanması birkaç gün sürebilir ve gözden kaçırmak kolaydır. Ayrıca, uygulama mağazası yönergeleri aracılığıyla uygulamanızın gözden geçirilmesi sırasında uygulamanızın reddedilmemesi de iyi bir fikirdir.

Artık programlama ve kodlama aşamasına geçmeye hazırsınız. Uygulamanızı geliştirmek için dışarıdan bir geliştirici kiraladıysanız, imzalı bir gizlilik anlaşması imzaladığınızdan ve teslim edilebilir öğeler için bir zaman çizelgesi oluşturduğunuzdan emin olun. 

Bu aşamada, tasarımcınız uygulamayı temanızı veya mobil uygulamanızda kullanılan gerçek ekranları oluşturacaktır. Şemaların bu yüksek çözünürlüklü görüntüleri, kullanıcılarınızın uygulamanızla etkileşimde bulunmak için kullanacağı arayüzü temsil eder, bu nedenle tasarımlarınızın, önceki test aşamasında toplanan tüm fikirleri ve geri bildirimleri birleştirdiğinden emin olun. Sonuçta, müşterilerinizin ve hedef kitlenizin gerçekten keyif almasını istediğiniz bir uygulama oluşturuyorsunuz. Böylece UI / UX ayrıntıları önemlidir.

6. Sürekli Test Edin

Bu aşama, uygulama geliştirme döngüsünde heyecan verici bir dönemdir. Sonunda heyecan verici grafikler ve mükemmel yerleştirilmiş metinlerle eksiksiz bir uygulama konseptine sahip olursunuz. Artık uygulamanızı teknik kusurları düzeltmek ve düzeltmek için çeşitli gerçek dünyadaki senaryolarda dikkatli bir şekilde test etmeniz gerekir.

Özgün tasarımınıza geri dönün ve belgeleri planlayın ve her özelliği gözden geçirin; Nihai konseptte, geliştirme aşamasında çalıştığı için bir şeyler yapmayacağını düşünmeyin.

Yine, uygulamayı test ederken diğer kullanıcıları da gözlemlemek iyi bir fikirdir. En eski günlerden bu yana uygulama geliştirme sürecine dahil olduğunuz için size açık olmayan sorular ve görüşler olabilir. Size gerçek zamanlı geri bildirim ve analiz sağlayan çevrimiçi mobil UX test araçlarından birini kullanmak isteyebilirsiniz; Şirketler için uygun maliyetli bir freemium model üzerinde birkaç çalışma bunlardan biridir. Görüntülerin, grafiklerin ve kullanıcı deneyiminin çoklu platform uyumluluğunu test ettiğinizden emin olun.

7. Lansmana Hazırlık Aşaması

Uygulamanızın yayınlanmasına hazırlanmak için atmanız gereken adımlar nihai başarısı üzerinde en büyük etkiye sahip olabilir ve pazarlama departmanınızın süreçte erken aşamada yer alması en önemli konulardan biridir. Pazarlama, her ikisi de keşfedilebilirliğin anahtarı olan SEO ve uygulama mağazası optimizasyonu (ASO) için gerekli olan anahtar kelime araştırması konusunda size yardımcı olacaktır.

Pazarlamanızı ve anahtar kelime araştırmanızı, mobil uygulamanızı dağıtım için çeşitli pazar yerlerine göndermeye hazırlanırken uygulama başlıklarına ve açıklamalarına yönelik tercihlerinizi yönlendirir. Ayrıca, uygulamanızın yüksek kaliteli ekran görüntülerini ve hatta bu noktada bir tanıtım videosu ve / veya demosu bile almak istersiniz.

Ayrıca, uygulamanızı desteklemek ve tanıtmak için bir web sitesine veya en azından bir açılış sayfasına da ihtiyacınız olacaktır. Bu markalama ve farkındalık için ve ayrıca arama ve keşfedilebilirlik için önemlidir; Google’ın Uygulama Dizine Ekleme API'sı, uygulamanızdaki ve uygulamanızın web sayfasındaki içeriği arama sonuçları algoritmasında kullanır. Uygulamanızın açılış sayfasının veya web sitesinin temel bileşenleri şunları içermelidir:

  • Uygulamanızın adı ve simgesi
  • Uygulamanızın indirilebileceği mağazaların rozetleri ve adları
  • Ekran görüntüleri ve tanıtım videonuz
  • Bir posta listesi / abonelik formu (lansman öncesi) ve indirme bağlantıları (lansman sonrası)
  • İletişim ve destek bilgileri
  • Sosyal medya hesaplarınıza bağlantılar
  • Bir basın kiti
  • Referanslar ve kullanıcı yorumları (lansman sonrası)

Uygulamanızı işletme web sitenizde ve sosyal medya hesaplarınızda tanıtmayı unutmayın. Bir şirket blogunuz varsa, ilgi ve beklenti oluşturmak için geliştirme süreci boyunca güncellemeleri yayınlayın. Ayrıca bir e-posta kampanyası başlatmak iyi bir fikirdir. Market nişinize ve oluşturduğunuz uygulama türüne bağlı olarak, uygulamanızı tanıtmaya yardımcı olmak için uzmanların ve sosyal etkileyicilerin yardımını da listelemek isteyebilirsiniz.

Uygulama tanıtım kontrol listenizden geçerken, uygulamanızı optimize etmenize ve hedef kitlenize hitap etmesini artırmanıza yardımcı olacak uygulama analizlerini eklemeyi unutmayın. Google Analytics başlamak için iyi bir yerdir.

Ayrıca, uygulamanızı dağıtmak için Apple’ın App Store ve Google Play’i dışında alternatif uygulama pazarlarını düşünmek isterseniz Amazon veya Blackberry gibi mağazalarda sunabilirsiniz. Lansman öncesi aşamada göz önünde bulundurulması gereken bir diğer seçenek, uygulamanızı PreApps'a, geliştiricilerin erken uygulayıcılarla bağlantı kurduğu bir uygulama pazarına, bazı yayın öncesi geri bildirimler için göndermektir.

8. Lansman Aşaması

Resmi yayınlanma tarihiniz, uygulama pazarlama çabalarınızın doruğunu bu noktaya kadar temsil etmelidir. Etkili blog yazarları ve gazetecilerin yazdığı yazılar ve makaleler içeren bazı haberler oluşturma ve lansmandan önce uygulamanıza ilgi gösteren herkese bir açıklama yapma zamanı geldi. Yayınınızı bir e-posta patlamasıyla tanıtın ve tüm sosyal medya profillerinizde (bağlantılarla) bahsedin. Fikir indirme ve derecelendirme oluşturmak ve biraz momentum oluşturmaktır.

Son olarak, geri bildirimler için net bir kanalınız olmalı ve kullanıcılarınızın yorum ve endişelerine yanıt verin; zamanında güncelleme veya düzeltme, müşterilerinizi korumak için harikalar yaratabilir. Analitiğinize dikkat edin ve pazarlama hedefleriniz için başarıyı tanımlayan KPI'ları izleyin.

Mobil uygulama geliştirme yaşam döngüsündeki önemli süreçleri ve adımları anladıktan sonra, ihtiyaç duyduğunuz işlev ve özelliklerle, rahatlıkla yönetebileceğiniz bir bütçe ve zaman çizelgesiyle bir uygulama geliştirmeye daha hazırlıklı olursunuz.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 HTS Kaydı
    Abdullah İnstagram konuşmaları hts Ye yansırmı... HTS Kaydı
  • 2 Xing
    Zeynep Almanya'da hemşire olarak çalışmak için ilan vermek istiyorum... Xing
  • 3 YS Belgesi
    Mehmet Sami Merhaba, Kendi sunucum yok bir hosting firması bünyesinde barınmakta olan bir blog sitem var bunun i... YS Belgesi
  • 4 Home Ofis
    shahram montazeri dear sir, information was so clear and to the point thank you for that. opening the company is... Home Ofis
  • 5 Home Ofis
    HASAN Ben bir emekli teknik elemanım mesleğimi devam ettirmek için evimde faaliyatimi sürdürmek istiyorum.... Home Ofis
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al