PUBG (PlayerUnknown’s Battlegrounds), 100 oyuncunun tek bir harita üzerinde birbirini yoketmeye çalıştığı; bireysel, iki kişi veya grup halinde oynanabilen, aksiyon tabanlı ve çok oyunculu bir multiplayer oyunudur. 20 Aralık 2017’de PUBG Corporation tarafından Steam üzerinden satışa sunulan oyunun ayrıca Xbox One için farklı bir sürümü daha vardır. Henüz çıkış yapmadı fakat PUBG’nin duyurduğu üzere, oyunun mobil versiyonlarının da 2018 yılının sonuna kadar Android ve iOS mağazalarındaki yerini alması bekleniyor.
PUBG’nin tam olarak kendine özgü tarzıyla öne çıktığını söyleyemeyiz. Zira “Battle Royale” tarzındaki PUBG gibi oyunlar zaten yıllardır FPS oyunu severlerinin etrafında vardı. PUBG’nin sunduğu ekstralarıysa bu oyunun diğerleri arasından öne çıkmasına ve popüler hale gelmesine neden oldu. PUBG’nin YouTube ve Twitch gibi platformlar üzerinen yayın yapan Streamer ve Gamer kitlesi tarafından kabul görmüş olmasının da bunda payı büyük. PUBG’nin tasarımcısı Brendan Greene, oyunu tasarlarken “Battle Royale” isimli Japon yapımı filmden esinlendiğini, oyunun “The Hunger Games” filminden bazı özellikler taşıdığını ve “H1Z1: King of the Kill” ile “DayZ” oyunlarından esinlenildiği için benzer yanlarının olduğunu belirtmektedir.
Battle Royale tarzında onlarca oyun ve yapımcılarının ilham aldıkları onlarca yapıma rağmen PUBG, hikayesi ve birçok özelliğiyle, kitlesine başarılı bir oyun deneyimi sunmaktadır. Bu da dev başarıyı PUBG ekibi için kaçınılmaz hale getirmektedir.
PUBG Nasıl Oynanır?
PUBG’de basit başlangıç tercihlerinizi yaptıktan sonra 100 kişinin dahil olduğu bir harita üzerinde kendinizce belirlemiş olduğunuz noktaya iniş yapmanız gerekir. PUBG oyuncularının iniş yaptığı 8 x 8 kilometre genişliğindeki bu haritada amacınız, olabildiğince hayatta kalmanıza yardımcı olabilecek kaynakları toplamak ve diğer oyuncuları avlamak. Oyunun haritası üzerinde çeşitli lokasyonlarında silahlar, mermiler ve araçlar yer alıyor. Bu ganimetleri toplayarak düşmanlarınızdan gelecek saldırılara karşı kendinizi hazırlamalı ve oyunda ölmemek için elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız.
Oyun başladıktan sonra tüm oyuncuların içinde olması gerektiğini gösteren bir alan çizgisi oyuna dahil oluyor. Bir geri sayımla birlikte gelen bu alan çizgisi, herkesin içinde kalması gereken oyun sınırlarını belirliyor. Çemberin dışında kalmanız halinde, sağlık puanınız yavaş yavaş azalıyor ve en sonunda karakteriniz ölmesi kaçınılmaz hale geliyor. Oyundaki oyuncu sayısına göre bu çember çizgisinin genişliğinin tekrardan daralabileceğini unutmamalısınız. Bu oyun çizgisi sayesinde dev harita üstünde konumlanan tüm oyuncuların birbirine yakın olmaları ve çatışmaya girmeleri sağlanıyor. Aksi olsaydı, iki oyuncunun birbirini 8 x 8 kilometre çapındaki bir savaş arenasında bulması gerçekten zorlayıcı olabilirdi. Özellikle bir diğer oyuncunun savaşmak yerine saklanmayı tercih edeceği düşünürse…
PUBG’de önemli olan hayatta kalmak fakat bunu yaparken de diğer oyuncuları saf dışı bırakmak için harekete geçmeniz gerekiyor. Öldürdüğünüz oyuncuların hepsinden bir sandık düşecek ve bu sandık aracılığıyla oyuncuların o zamana kadar toplamış olduğu ganimetler sizin olacaktır. İstediğiniz ganimetleri alarak elinizi daha güçlü kılabilir ve daha falza oyuncuyu saf dışı bırakmak için harekete geçebilirsiniz. Oyunda illa birlerini haklamak zorunda değilsiniz. Yine de oyun sona erdiğinde altınlar ve ganimetler kazanmak için oyun içi sıralamanızı olabildiğince yüksek tutmayı başarmalısınız. Bunun yolu ise daha çok düşmanı öldürmek ve aynı zamanda hayatta kalmayı başarmaktan geçiyor. Eğer yeterince kurnazsanız ve saklanma yeteneğinize güveniyorsanız, hiçbir rakibinizi öldürmeden de Top 10 oyuncu içinde kalmayı başarabilirsiniz.
PUBG, “Last man standing” yani, son hayatta kalan veya kalanların kazandığı tarzda bir oyun. Haliyle her oyuncunun yalnızca tek bir yaşama şansı var. Diğer oyuncuların biri tarafından veya bir sakarlık sonucunda kendinizi öldürürseniz oyunun dışında kalıyorsunuz. Oyun sona erdiğinde PUBG mağazasında geçerli olacak oyun parası sahibi olacaksınız. Oyun parasıyla oyun içi sandıklarını satın alabilir ve bu sandıkları açarak özel oyun eşyalarına (skin) sahip olabilirsiniz. Kutuların içinden kıyafet, bere, eldiven, mont, gömlek ve pantolon gibi özel skin’ler çıkıyor. Bu skin’leri kullanarak karakterinizi özelleştirebilir, diğer karakterlerden ayırt edilebilir ve benzersiz hale getirebilirsiniz.
PUBG’nin oyun içi silah envanteri geniş olmamasına karşın başarılı silahlardan oluşuyor. Oyunda taaruz tüfekleri olarak AKM, M16A4, SCAR-L ve M416 yer alırken, el bombası envanteri olarak el bombası, molotof, flash bomba ve sis bombası var. Yakın dövüşler kaçınılmaz olacağı için birçok oyunda karşınıza çıkabilecek; levye, tava, pala ve orak var. Tabanca sınıfınsa ise P18C, P92, P1911 ve R1895 yer alıyor. Silahların hepsi standart gibi görünse bile PUBG’de silahları eşsiz kılan, onlara daha sonradan ekleyebildiğimiz parçalar oluyor. Örneğin elinizde bir AKM olmasına rağmen daha sonradan elde edeceğiniz geniş şarjör ile silahın kapasitesini arttırabilir, kırmızı noktalı nazer nişangah ve aydınlatma feneri gibi ekstraları takabilirsiniz. Tabii önce bunları takmak için oyunda ilgili ganimetleri ele geçirmeniz gerekiyor.
Her şey harika gibi görünüyorsa PUBG oyununun karanlık yüzüne de bir bakış atmak isteyebilirsiniz. CS:GO gibi PUBG’de hileciler ve hackerların uğrak mekanlarından biri. Oyunda speed hack, aim bot ve çok daha fazlasını kullanan hileli oyuncularla baş etmek zorunda kalabilirsiniz. Eğer sizde hileli gruba dahil olmayı düşünüyorsanız, bir kez daha düşünseniz iyi edersiniz. PUBG’nin spammer oyuncuları saf dışı tutmak için geliştirdiği BattlEye adında bir güvenlik sistemi var. Eğer bu sistem bir kullanıcının hile yapmaya çalıştığını anlarsa, henüz oyuncu aim bot veya speed hack’i kullanmadan otomatik olarak banlıyor. PlayerUnkown’s Battlegrounds’da verilen banlar süre sınırlı değil. Oyundan bir kere yasaklanan oyuncular, PUBG macerası tamamen (oyunu satın almış olmarına rağmen) sona eriyor.
Hackerların dışında oyunda bir de gözcüler var. Herkesin oyuna dahil olduğunda birbirini öldürmek için harekete geçtiğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Herkesin izleyebildiği oyunlarda, bazı oyuncular arkadaşlarına verdikleri tüyolarla rakiplerinin nerede ve hangi ekipmanlara sahip olduğunu bildiriyor. Bu da oyuncuların açık hedef haline gelmesine neden oluyor. PUBG’nin doğası Stream olduğu için şimdilik PUBG ekibinin bu girişimi engellemek adına attığı adımlar yok. Fakat bunun ciddi bir sorun olmaya başlaması halinde bir çözüm getirecekleri kesin.
PUBG’nin yönetici kadrosu yaptıkları bir açıklamada; her gün ortalama 6.000 kullanıcıyı banladıkları ve 2017’nin sonunda toplamda 150 bin hileciyi saf dışına bıraktıklarını açıkladı. Kısacası PUBG’yi oynamayı göze alıyorsanız, sevabıyla günahıyla tüm yönlerini bilmeniz lazım.
Spammer Nedir?
Spammer, herhangi bir sistem üzerinde aşırı gönderim veya istek gibi aktivitelerden bulunan yapan kişileri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Örneğin herkesin sohbet etmek için giriş yaptığı bir sohbet odasında arka arkaya 10 k...
PUBG Fiyatı Ne Kadar?
PUBG’nin bu kadar başarılı ve fenomen bir oyun haline gelmesinde hiç kuşkusuz oyunun Pay to Play (Oynamak için satın al) tarzına sahip olmasından geliyor. Yalnızca Steam üzerinden satın alınarak oynanabilen PUBG’nin fiyatı 69 TL’dir. Steam’de Valve’a ait olan CS:GO ve Dota 2 gibi oyunların arasında yer almayı başaran PUBG, şimdiye kadar 5 milyondan fazla kopya satmayı başarmıştır. Oyuna doğrudan Steam üzerinden erişmek için buraya tıklayabilirsiniz.