Steam, Valve şirketi tarafından geliştirilmiş bir dijital dağıtım ve market platformudur. Steam sayesinde oyun ve dijital yazılım yayıncıları hazırlamış oldukları oyunları ve bu oyunların güncellemelerini Steam üzerinden satışa sunabilme imkanına sahip oluyor. Kullanıcılar da fiziksel olarak bir ürüne para vermek veya bu ürüne ulaşmak için çaba sarf etmek yerine Steam üzerinden istedikleri oyunları anında çok daha uygun fiyatlar karşılığında satın alabilme şansına sahip oluyor.
Bu dijital dağıtım platformu sayesinde firmalar ürünlerini hem DRM koruması altında sunuyor hem de hazırlamış oldukları oyunların dağıtım maliyetini düşürerek oyunculara daha uygun fiyatlara daha çok oyun satışı yapabiliyor. Steam oyun satışının yanı sıra aynı zamanda oyuncular için bir multiplayer (çoklu oyuncu) platformu ve bir nevi sosyal ağ konumundadır. Steam üzerinden kullanıcılar kendi arkadaş topluluklarını kurabiliyor ve sohbet edebilme şansına sahip oluyor. Hatta oyun esnasında doğrudan sesli iletişim dahi kurulabiliyor.
Kurulan oyunların otomatik olarak güncellenmesi ve bulut teknolojiyle çalışma sayesinde Steam, oyuncuların veri kaybını sıfıra indirdiği gibi daima satın almış oldukları oyunların en güncel sürümlerini oynamalarına imkan sunuyor.
Steam oyuncular ve kullanıcılara sunmuş olduğu avantajlara gibi bir çok avantajı geliştiriciler için de sunarak geliştiricilerin iş yükünü azaltıyor. Yazılımcılara sunulan ücretsiz API desteği sayesinde geliştiriciler oyunlarını doğrudan Steam'e bağlayabiliyor ve oyun için satın alma gibi durumlarda farklı bir platforma yönelmelerine gerek kalmadan kullanıcılarına direk Steam üzerinden alışveriş imkanı sunabiliyor.
İlk defa Microsoft Windows için geliştirilen Steam, daha sonra OS X için ve son olarak da Linux için yayınlanmıştır. Steam ek olarak oyunculara özel bir platform sunabilme amacıyla Linux temelli bir işletim sistemi olan Steam OS'i de geliştirmiştir. Bu işletim sistemi sayesinde Steam tüm kullanıcıları ortak bir işletim sisteminde toplayacak ve oyunlarda yaşanan sıkıntıların tamamını ortadan kaldırmış olacak.
2015'in Eylül ayı içerisinde yayınlanan rapora göre şuanda Steam içerisinde 6,400'ün üzerinde dijital oyun yer alıyor. Bu oyunlardan 2,300'ü Steam OS tarafından desteklenirken 1,500 tanesi de Linux işletim sistemleri tarafından destekleniyor. Steam içerisindeyse 125 milyon aktif kullanıcı yer alıyor.
Steam Market
Bilgisayar oyunlarının yanı sıra online oyunlar içerisinde kullanılan eşya ve ekipmanlar (item) da rekabetin kızıştırılması ve oyun üzerinde daha kolay hakimiyet kurabilmek için önemli bir paydaya sahip. Steam Market üzerinden kullanıcılar oyunda ele geçirmiş oldukları değerli eşyaları satabilme veya doğrudan yayıncılar tarafından satılan eşyaları satın alabilme şansına sahip oluyor.
Yani bir yerde Steam Market, oyunda daha iyi eşyalara para karşılığı kolayca sahip olmak ve oyunda fazladan vakit kaybetmek istemeyenler için biçilmiş kaftan. Üstelik bu sayede oyuncular oynadıkları oyunda elde ettikleri değerli eşyaları satarak kendi bütçelerine de katkıda bulunabiliyor.
Online Nedir?
Online (Çevrimiçi), bir cihazın herhangi bir ağa veya internete olan bağlantısının aktif olması durumudur. Ayrıca günümüzde sıklıkla kullanılan bir terim haline gelen Online terimi insanlar için de kullanılmaktadır. Örneğin Faceb...
Steam Kaydol
Steam'e kayıt olmak tamamen ücretsizdir. Buradaki linke tıklayarak doğrudan Steam'a ulaşarak basit bir formu doldurarak kayıt işlemini tamamlayabilirsiniz.