wmaraci reklam
tr.link

Raspberry Pi Nedir?

Raspberry Pi Nedir?

Raspberry Pi, Raspberry Pi kuruluşu tarafından İngiltere'de geliştirilen ve 2012 Yılı itibariyle satışa sunulan kredi kartı büyüklüğünde bir mini-bilgisayardır. Kuruluşun kendi adını üzerinde taşıyan cihaz, küçük ve ucuz bir bilgisayar alternatifi olması için üretilmiştir.

Raspberry Pi'nin bu bilgisayarı üretmesinin ardında yer alan temel fikir  okullarda çocuklara bilimsel çalışmaların yaptırılabilmesine ucuz ve kolay olanaklar sağlamaktır. Her ne kadar ürünün üretilmesinin ardındaki temel fikir eğitim olsa da Raspberry Pi'nin çoğunlukla kişisel kullanıcılara ve minyatür bilgisayar meraklılarına da hitap ettiği bir gerçek. Öyle ki cihazın ilk defa satışa sunulmasından bu yana açıklanan rakamlarla göre Raspberry Pi  dört milyonun adetin üzerinde satmış.

Raspberry Pi'nin Donanım Özellikleri.

Bu mini bilgisayarlar 700 Mhz ARM işlemci ve 256 MB yada 512 MB RAM ile birlikte kullanıcılarına ulaşıyor. Farklı modeller altında sunulan mini bilgisayarlar USB 2.0 port desteğine sahip ve MicroSD yardımıyla depolama kapasitesi 4 GB'a kadar çıkartılabiliyor. Cihazın üzerinde görüntü ve ses aktarımı için kullanılabilecek bir de HDMI çıkışı yer alıyor. Ethernet girişi ve USB yardımıyla kazandırılan Wi-Fi desteğiyle de Raspberry Pi'lerin internet ihtiyacı karşılanabiliyor.

Raspberry Pi Hangi İşletim Sistemiyle Kullanılır?

Cihazın kullandığı işlemcisi mimarisi nedeniyle güncel Windows sürümlerini kullanmak ne yazık ki şu anki modeller için mümkün değil. Bu nedenle çoğunlukla Raspberry Pi üzerinde Linux varyantlı işletim sistemleri kullanıyor. Raspberry Pi ile şuan için sorunsuz şekilde kullanılabilen başlıca işletim sistemleri Archlinux, Fedora, Puppy Linux, Slackware, FreeBSD, NetBSD, openSUSE, ve RISC OS'dir. Ayrıca Raspberry Pi için geliştirilmiş Raspbmc işletim sistemi de bulunuyor.

Raspberry Pi Ne İçin Kullanılır?

Bu mini-bilgisayarlar ile yapılabileceklerin neredeyse bir sınırı yok diyebiliriz. Bir bilgisayar üzerinde gerçekleştirdiğiniz işlevlerin tümünü yine Raspberry Pi'nin donanım özellikleri el verdiği müddetçe  gerçekleştirebilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse; bazı kullanıcılar Raspberry Pi'yi web sunucusu olarak kullanıyor ve üzerinde demolarının yada kişisel sitelerinin olduğu bir veri merkezi haline dönüştürebiliyor. Bazı kullanıcılar ise Upload ve Download işlemlerini tüm gün boyunca durmaksızın gerçekleştirebiliyor. Bir diğer kesim ise yazılım programlamaları için uygun bir ortam olması nedeniyle bu mini bilgisayarı tercih edebiliyor. Yani Raspberry Pi ile yapacaklarınızın tümü sizin istedikleriniz ve cihazların sunduğu donanım özellikleriyle, birazcıkda hayal gücünüzle sınırlı denilebilir.

Raspberry Pi'nin Fiyatı Nedir?

Raspberry Pi'nin A ve B modeli olmak üzere farklı özelliklere sahip olan (yalnızca RAM açısından) farklı modelleri bulunuyor. Her iksi de son derece ekonomik olmasına karşın bu modellerden ekonomik model dediğimiz A modeli 25 Dolar, B modeliyse 35 Dolar fiyat etiketiyle satılıyor. Cihaz ülkemiz içerisindeki tedarikçiler yardımıyla satın alındığı gibi AliExpress gibi Uluslar arası e-ticaret siteleri yardımıyla da satın alınabiliyor.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 WebGL
    UtKu Merhaba. Your browser does not support graphics API "WebGL 2" which is required for this content... WebGL
  • 2 Versiyon
    Sedat önel Zirrat mobilden versiyon güncelleme nasıl yapılır... Versiyon
  • 3 Yandex
    Edab Yandex kelime işlemci programı mı... Yandex
  • 4 Kelime İşlemci
    yağmur kelime işlemci programı hangi amaçla kullanırlır... Kelime İşlemci
  • 5 SIM Kilidi
    Azerbaycan Merhaba iphone 12 pro max markalı telefonum hiçbir simkartı desteklemiyor ve operatöre kilitli uyarı... SIM Kilidi
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al