wmaraci reklam

Webinar Nedir? Webinar Nasıl Yapılır ve Webinar Programları

Webinar Nedir? Webinar Nasıl Yapılır ve Webinar Programları

Webinar (İnternet Semineri), internet üzerinden gerçekleştirilen ve katılımcıların mekan yada zaman bağımsız olarak katılım gösterebildikleri online toplantı veya seminerlerdir. Webinar kelimesi ağ anlamına gelen ‘Web’ ile seminer anlamına gelen ‘Seminar’ kelimelerinin birleşiminden elde edilmiştir. Webinar katılımcılarının seminere katılmaları için aralarındaki mesafenin hiçbir önemi yoktur. Eğer gerçekleştirilecek olan seminer tek taraflı değilse ve kullanıcıların da katılımı gerekli olacaksa Webinar toplantıları iki taraflı ses teknolojisi kullanılarak da gerçekleştirilebilmektedir.

Webinar’ların yapılmasının birçok farklı nedeni olabilir. Webinar seminerleri yaygın olarak toplantılar yapmak, uzaktan eğitim vermek veya workshop çalışmaları için kullanılır. Webinar’ın sağlayıcısı isterse semineri tümüyle kayıt altına alarak daha sonradan da izlemek üzere bir webcast dağıtımı haline getirebilir. Bir Webinar’ın kayıt altına alıp daha sonradan dağıtılması halinde Webinar aktif bir seminer olmaktan çıkacak ve tek taraflı sunuma dönüşecektir.

Webinar’lar gerçekleştirilirken çoğunlukla internet teknolojilerinden ve TCP/IP bağlantılarından faydalanır. Katılımcıların bilgisayarlarına ekstradan bir yazılım indirmesine gerek kalmaksızın basit bir internet tarayıcısı yardımıyla Webinar’a katılım gösterebilmeleri mümkündür. Bazı istisnai Webinar’lar özel yazılımlar üzerinden gerçekleştirilebilir. Örneğin Skype üzerinden gerçekleştirilen bir Webinar’a kullanıcının katılım göstermesi için bilgisayarına Skype yüklemesi gerekebilir.

Webinar seminerlerinin bazıları iki taraflı katılımlarla gerçekleştirilebilir. Bu tür Webinar seminerlerinde kullanıcılar yazı veya ses yardımıyla seminerde yer alabilir, sorularını yöneltebilir ve ekran görüntüleri paylaşabilir.

Ülkemizde de giderek yaygın bir çevrimiçi görüşme trendi haline gelmeye başlayan Webinar’ın öncüsüyse Yüksek Öğretim Kurulu’dur. Açık Öğretim Fakültesi veya örgün öğretimlerde çok fazla kullanıcının katılımının gerçekleşeceği dersler Webinar olarak gerçekleştirilmekte, bu sayede hem zamandan hem de mekandan dolayı sayısız avantaj elde edilmektedir.

Webinar Nasıl Yapılır?

Webinar yapmak için öncelikle bir amacınız olması gerekir. Bu amacı öyle çok abartmamıza gerek yok. Bazı insanlar özel ders veya seminer vermek için profesyonel bir Webinar yapmak isterken diğer bir kısım basit bir arkadaş topluluğu için de pekala bir Webinar düzenlemek isteyebilir. Öncelikle ne için Webinar yapmak istediğinize karar verin.

Webinar’ınızın amacını belirlediğinize göre şimdi bu amaca en iyi şekilde hizmet edecek olan platformu seçebilirsiniz. Tek taraflı bir Webinar gerçekleştirecekseniz farklı servislerden faydalanırken, çift kanallı Webinar’lar için daha farklı platformlardan faydalanmanız gerekebilir. Bir sonraki adımda Webinar yaparken kullanabileceğiniz program ve web sitelerine değineceğiz.

Webinar’ın özelliklerini belirledikten sonra artık Webinar için kendinizce bir plan yapabilirsiniz. Webinar’ın içeriği neler olacak, nasıl işleyecek gibi soruları kendinizce hazırlayarak ilk Webinar’ınız için ihtiyaçlarınızı karşılayacak platformu veya programı seçemeye başlayabilirsiniz.

Outlook Nedir? Outlook Kurulumu ve Outlook Hesap Açma
İlginizi Çekebilir!

Outlook Nedir? Outlook Kurulumu ve Outlook Hesap Açma

Outlook, Microsoft tabanlı olarak çalışan bir kiÅŸisel bilgi yöneticisidir. Birçok kiÅŸinin sandığının aksine Outlook hesabı sadece bir mail hesabı deÄŸildir. Outlook hesabınızı ayrıca Microsoft hesabı olarak da kullanabilir, mail dÄ...

Webinar Programları

Webinar yapmak için amacınızı konunun dışında tutacak olursak öncelikle hangi platformu kullanacağınıza karar vermeniz gerekecek. Ne yazık ki, ücretsiz olarak Webinar’lar gerçekleştirebileceğiniz çok fazla kaynak yok veya bu kaynakların büyük kısmı size istediğiniz özellikleri sunamayabiliyor. Yine de amatör veya profesyonel olarak Webinar’lar düzenleyebileceğiniz yeteri kadar kaynağın olduğunu söyleyebiliriz.

Bu kaynakların her birini başlı başına incelememiz bu yazının içinde ne yazık ki mümkün değil ancak Webinar için kullanabileceğiniz her kaynağın size sunabileceği özellikleri ve avantajları hakkında kısa ipuçları verebiliriz. Aşağıda yer verdiğimiz bazı Webinar araçları program olarak sunulurken bazıları da web tarayıcısı yardımıyla kolayca erişilebilecek platformlardır. Hangisi seçeceğiniz ise tamamen size kalmış. Kriterlerinize ve yapmak istediğiniz Webinar için en ideal şartları sunan platformu tercih edebilirsiniz;

1. Google+ Hangouts

Dünya çapında en çok kullanılan Webinar araçlarından biri olan Google+ Hangouts, Google’ın sosyal platformu olan Google+ ile senkronize olarak çalışıyor. Google+ Hangouts ile gerçekleştirilecek Webinar için kullanıcıların sadece geçerli bir Google+ hesabı sahibi olması yeterlidir.

Standart bir Webinar platformunda ücretli kullanıcı olmadığınızda size fazlasıyla kısıtlı özellikler sunulur. Google+ Hangouts’da ise tüm bu premium özellikler sınırsız ve ücretsiz olarak sunuluyor. Google+ Hangouts’un başlıca özellikleri;

  • 10 Kullanıcıya kadar ulaÅŸabilen Webinar seminerlerini destekler.
  • Webinar’ı canlı olarak YouTube kanalı veya kendi siteniz üzerinden yayınlayabilirsiniz.
  • Otomatik olarak YouTube’da yayınlama özelliÄŸi sayesinde Webinar’ınızı YouTube’da uÄŸraÅŸsız ÅŸekilde yayınlayabilirsiniz.
  • Tüm cihazlar ve platformlar tarafında sorunsuz çalışır.
  • Webinar sırasında fotoÄŸraflar, emoji’ler ve metin mesajlar gönderilebilir.
  • Ekran paylaşımı yapılabilir.

2. Skype

Tüm dünyada en çok kullanılan popüler çağrı ve video konferans yazılımı olan Skype, Webinar gerçekleştirirken de en büyük yardımcınız olabilir. Grup görüşmeleri, eğitim ve Workshop gibi daha birçok etknlikte Skype’dan ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz.

Skype’ın size sunacağı özellikler;

  • Skype kullanıcılarının tümüne çaÄŸrı bırakabilirsiniz.
  • 25 kullanıcıya kadar ulaÅŸan webinar toplantıları düzenleyebilirsiniz.
  • Webinar esnasında dosya paylaşımında bulunabilirsiniz.
  • Ekran paylaşımı yapabilirsiniz.
  • KiÅŸi bilgisi gönderebilirsiniz.

3. Adobe Connect

Ücretli bir alternatif olmasına karşın Adobe Creative Suite’in bir parçası olan Adobe Connect, ödenen lisans fiyatını kuruşuna kadar hak ediyor. Adobe Connect’in size sunabileceği güçlü özellikleriyse şu şekilde;

  • Mobil uyumluluk
  • Zengin multimedya seçenekleri
  • HD ses ve görüntü
  • Gerçek zamanlı sunumlar
  • Analiz ve takip etme özellikleri
  • Microsoft Outlook entegrasyonu
  • ArÅŸivleme
  • ve çok daha fazlası!
Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 IT
    feride Marmara univ.Gazetecilik mezunuyum IT de hangi alanlarda çalışma imkanımız olur acaba?... IT
  • 2 Fiverr
    Mehmet Ege Yetiş Sitede kart onaylaması yapmak istedim ve benden bir miktar para ödeme yapmamı istedi (önce 145 daha ... Fiverr
  • 3 Alfanümerik
    bilal Merhaba Lütfen 8-32 karakter uzunluğunda alfasayısal karakterlerden oluşan bir kombinasyon girin. ... Alfanümerik
  • 4 Onlyfans
    tarık Onlyfanta bedava sayfalara abone olmak için bile olsa kart bilgisi istiyor 10 centlik ödeme almak iç... Onlyfans
  • 5 Warez
    seyhun Warez reklam türleri için liste verebilir misiniz?... Warez
Site Ayarları
  • Tema SeçeneÄŸi
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al