wmaraci reklam

Dash Nedir? Dash Coin Madenciliği ve Nasıl Alınır?

Dash Nedir? Dash Coin Madenciliği ve Nasıl Alınır?

Dash, 18 Ocak 2014 tarihinde Evan Duffield tarafından geliştirilen, Proof of Work ve blok zinciri teknolojisini kullanarak çalışan bir kriptopara platformudur. İlk defa piyasaya XCoin (XCO) adıyla çıkış yapan alt koin, 2014 Şubat’ında Darkcoin olarak yenilenmiş ve 25 Mart 2015’de “Dash” adıyla tekrardan markalaştırılmıştır.

Dash’ın mucidi Evan Duffield 2010 yılında Bitcoin ile tanıştığında Bitcoin’in teknolojisinden etkilenen bir geliştiricidir. Duffield, Bitcoin teknolojisinden etkilenmiş ancak sistemi kullanmaya başladıktan sonra yeteri kadar hızlı olamadığını ve gizlilik sunamadığını keşfetmiştir. Bitcoin’i daha hızlı ve güvenli hale getirebileceğine inanan geliştirici, 2014 yılında Bitcoin’in çekirdek kodunu kullanarak kendi kriptopara platformunu geliştirmiştir. Kısacası Evan, Bitcoin’in kaynak kodunu kullanarak daha güvenli ve hızlı bir alternatif olması için Dash’i geliştirmiştir.

Dash’in bugünkü ekibinin arkasında CEO olarak Ryan Taylor, CTO olarak Andy Free yer alıyor. Dash’in resmi internet sitesini ziyaret ederek, Dash kriptopara ekibinin ardındaki diğer isimleri de öğrenebilirsiniz.

Bugün en değerli kriptopara birimlerinden biri olarak kabul gören Dash Coin, toplam 18 milyon birim stoğa sahip olacak şekilde geliştirilmiştir. 2017 yılı itibariyle sirkülasyonda olan Dash Coin miktarının 7.4 milyon civarında olduğu biliniyor. Tüm Dash Coin stoğunun sirkülasyona dahil olmasının ise ancak 2300 yılında tamamlanması bekleniyor.

Diğer tüm kriptopara birimleri gibi Dash de Proof of Work (Halk arasındaki adıyla minning) sayesinde çalışmaktadır. Dash, değişkenli ödül oranlarına sahiptir ve bu oran her yıl %7.1 oranında düşürülecek şekilde tasarlanmıştır. Dash’in ortalama madencilik süresinin 2.5 dakikaya denk gelmesi Dash’i Bitcoin’den 4 kat daha hızlı kılıyor.

Dash’ın Piyasa Değeri

Dash’in 2018 yılının Ocak ayı itibariyle ortalama toplam piyasa değeri 7.4 milyon dolara denk geliyor. Aynı dilim içinde bir birimlik Dash’in piyasa değeri yaklaşık olarak 800 dolar civarından işlem görüyor. Kriptopara dünyasının en değerli 10 alt coin’inden biri olan Dash’in piyasa toplam piyasa değerinin 1.5 milyar dolara erişmesi bekleniyor.

CPU-Z Nedir?
İlginizi Çekebilir!

CPU-Z Nedir?

CPU-Z, CPUID tarafından geliştirilen ücretsiz bir donanım özelliği bilgilendirme yazılımdır. Bu yazılımı kullanarak bilgisayarınızın işlemcisi, ana kartı, RAM bellekleri ve grafik kartı hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz....

Dash’de Kullanılan Teknolojiler Nelerdir?

Tüm kriptoparalar gibi Dash’i de sektördeki tüm coin’lerden farklılaştıran en önemli özelliği altyapısında kullanılan teknolojilerde saklı. Dash’in sektörün en değerli sanal para birimlerinden biri olmasını sağlayan teknolojileri şöyle özetleyebiliriz;

  • Anonim Gönderim: Dash, transferlerinizi farklı işlemlerle karıştırarak gönderiyor. Kullanılan bu sistem, ödemenin tam olarak hangi hesaptan çıktığı veya hangi hesaba gönderildiğini anlamayı neredeyse imkansız hale getiriyor. Dash bu teknoloji için coin karıştırma servisi (coin mix) olarak CoinJoin’i kullanıyor. Anonim transfer işlemi sadece anonim olarak gönderim yapmak isteyen kullanıcılar tarafından kullanılabiliyor. Dash’in anonim gönderme sisteminden faydalanarak tek seferde maksimum 1.000 dash gönderimi sağlanabiliyor. Yani 2.000 dash göndermek isterseniz iki farklı transfer işlemi oluşturmanız gerekiyor.
  • Anında Transfer: Dash, ödemelerinizi anında göndermenizi ve almanızı sağlıyor. Dash transferleri yaklaşık olarak 1.5 saniye içinde gerçekleştiriliyor.
  • Merkez Bağımsız ve Otomatikleştirilmiş Organizasyon: Birçok kriptopara biriminde olduğu gibi Dash’ın geliştirilmesi bir ekip tarafından sağlansa bile merkezi yoktur. Transfer işlemleri doğrudan blockchain teknolojisi üzerinden yapılmaktadır.
  • Düşük Transfer Ücreti: Bitcoin’in aksine Dash, kullanıcılarına daha makul transfer ücretleri sunar.
  • Açık kaynaklıdır: Dash de popüler ve değerli tüm coin’ler gibi açık kaynaklı bir projedir. Dash kaynak kod çekirdeği olarak Bitcoin’in kodunu kullanmasına rağmen farklılaştırılmış bir platformdur ve geliştiriciler sistemin gelişmesine katkıda bulunabilirler.

Dash Coin Madenciliği

Dash’in blok zinciri teknolojisi ve Proof of Work adı verilen sistemle çalıştığını söylemiştik. Proof of Work, halk arasında “Mining” veya diğer adıyla “Madencilik” adını verdiğimiz sistemdir. Mining sırasında kullanılan bilgisayarlar bir takım özel ve oldukça zorlayıcı matematiksel sorunlara çözüm üretmeye çalışırlar. Her matematiksel sorun çözüldüğünde blok zincirine yeni bir blok eklenir ve sistem sorunun başarıyla çözüldüğünü doğruladığında madenciye ödül olarak Dash Coin adı verilen kriptopara biriminden sunar.

Dash Coin madenciliği üç şekilde yapılabilir. Bunun ilki ve en çok kullanılanı ASIC Miner Hardware, yani Dash madenciliği yapmak için kullanılan özel donanımlardır. Şu an Dash madenciliği yapmak için;

  • ASIC Pinidea X11 Miner DR-1
  • ASIC Pinidea X11 USB DU-1
  • ASIC iBeLink DM384M X11
  • ASIC X11 Baikal Mini Miner
  • ASIC Baikal A900 X11

Donanımları kullanılıyor. Bu donanımlardan biriyle Dash madenciliği yapmak isterseniz ürünleri temin etmeniz ve kullanım kılavuzları yardımıyla donanımları madencilik için hazır hale getirmeniz gerekiyor. Bu adımda donanımları etkin kullanmak adına İngilizce bilginizin olması son derece faydalı olacaktır.

Elbette özel donanımların haricinde de sıradan bir bilgisayar kullanılarak da Dash madenciliği yapılabilir. Dash madenciliği için hem CPU hem GPU kullanılabiliyor ancak Dash’in geliştiricileri CPU veya GPU gücünü kullanarak madencilik yapmayı artık efektif bulmuyor ve önermiyor. CPU ve GPU’lar bu iş için özel olarak üretilen donanımlardan geride kalıyor ve kâr oranının düşük olmasına veya hiç olmamasına neden olabiliyor. Yine de Dash madenciliğine bir göz atmak isterseniz aşağıdaki alt başlıklarımız başlangıç noktasında size yardımcı olacaktır.

Windows ve CPU ile Dash Madenciliği Nasıl Yapılır?

Dash madenciliğine girişmeden önce madencilikten elde edeceğiniz coin’leri saklayabileceğiniz bir Dash cüzdanına sahip olmanız gerekiyor. Dash cüzdanı nasıl oluşturabileceğinize ilişkin detaya “Dash Coin Nasıl Alınır?” bölümünün “Dash Coin Cüzdanı Nasıl Açılır?” alt başlığında değindik.

Windows bilgisayarların CPU gücünden faydalanarak Dash Coin madenciliği yapabilirsiniz. CPU güç olarak GPU’lar ve ASIC’nin gerisinde kalması nedeniyle mining işlemleri için pek sık tercih edilmiyor. Uzun vadede GPU ve ASIC kullanılarak yapılan madencilikler daha iyi kar bırakabiliyor. Yine de “Neden olmasın?” diyerek denemek isteyenlerdenseniz Windows işletim sistemine sahip bilgisayarınızı kullanarak Dash madenciliğine başlayabilirsiniz.

Windows’da CPU gücünüzü kullanarak Dash mining yapmak için Darkcoin CPU Miner isimli yazılımı kullanabilirsiniz. Bu program ile madencilik yapmak için CPU’nuzun AES-NI ve AVX’e sahip olması lazım. CPU-Z tarzı bir yazılım kullanarak işlemcinizin AES-NI ve AVX uyumluluğuna göz atabilirsiniz.

Eğer işlemciniz AES-NI veya AVX desteklemiyorsa daha genelleştirilmiş ve özel ihtiyaçlara gerek duymayan yazılımları kullanmanız gerekir. Bunlar için de sıklıkla;

Araçları tercih ediliyor.

Kaynak olarak belirttiğimiz tüm yazılımların Github sayfalarında araçları nasıl ayarlayarak kullanmaya başlayabileceğiniz hakkında detaylar belirtiliyor. Bu adımları takip etmek Mining’e başlamak için yeterli olacaktır fakat bir de Mining havuzlarına ihtiyaç duyacağınızı unutmayın. Dash Coin havuzlarına buraya tıklayarakMining Pools” başlığı altından erişebilirsiniz.

Windows ve AMD GPU ile Nasıl Dash Madenciliği Yapılır?

CPU’lar X11 adı verilen algoritmayı çözme konusunda GPU’lar kadar başarılı değillerdir. Bu nedenle CPU kullanmak yerine GPU kullanmak daha fazla güç ve daha çok madencilik anlamına gelir. Dash madenciliğini şu an sadece AMD ekran kartları kullanarak yapabilirsiniz. Intel ve Nvidia ekran kartlarıyla Windows üzerinden Dash madenciliği yapmanız mümkün değildir.

Dash madenciliğine başlamadan önce bir Dash cüzdanına ihtiyacınız olacak. Eğer henüz Dash cüzdanınız yoksa Dash Nasıl Alınır? Başlığının altından “Dash Cüzdanı Nasıl Açılır?” başlığına göz atabilirsiniz.

Dash Mining yapabileceğiniz ekran kartı modelleri:

  • Cape Verde: 7730/7750/7770
  • Pitcairn: 7850/7870/R9 270/R9 270X
  • Tahiti: 7870XT/7950/7970/R9 280/R9 280X
  • Hawaii: R9 290/R9 290X/R9 295X2

şeklindedir. Bu listede yer almayan AMD GPU’ları kullanarak madencilik yapamazsınız.

İkinci adımda, Mining yapmak için SGMINER adı verilen yazılımı indirmemiz gerekiyor. Buraya tıklayın ve ardından açılan pencereden “windows-amd64.zip” son ekli dosyayıyı indirin. Son sürümü indirdiğinizden emin olun.

  • İndirdiğiniz dosyayı kolayca ulaşabileceğiniz bir klasöre yerleştirin ve arşivden çıkartın.
  • Klasörün içindeki “sgminer.exe” dosyasını çalıştırın. Program “seminer.conf” adında bir dosya oluşturacaktır. Bu dosyayı kaydededin.
  • Oluşturduğumuz “seminer.conf” dosyası Sgminer’ı mining için optimize etmemize yardımcı olacaktır.

Aşağıdaki kodu kopyalayın ve oluşturduğumuz metin dosyasının içine yapıştırın:

{

"pools" : [

{

"url" : "stratum+tcp://162.243.104.174:7903",

"user" : "XheyzUntHSgmg1Qoo3NdNeoqLTiAAt1zhA",

"pass" : "",

"algorithm": "darkcoin-mod"

}

],

"xintensity" : "64",

"worksize": "64"

Bu kodları, mining yazılımını ayarlamak için kullanacağız. URL bölümüne kullanmak istediğiniz havuz adresini, user bölümüne cüzdan kodunuzu girin. Eğer şifreli bir hesap kullanıyorsanız “pass” bölümüne şifrenizi girebilirsiniz. Şifreniz yoksa boş bırakabilirsiniz. Ayar dosyasını kaydettikten sonra tekrardan “sgminer.exe” isimli dosyayı çalıştırın. Her şey sorunsuz ise bir komut ekranı karşınızda belirecek ve madencilik işlemi başlayacaktır.

Madencilik sırasında ne kadar kazanabileceğinizi hesaplamak için dilerseniz Dash Mining Calculator aracını kullanabilirsiniz. İlgili değerleri mining işleminize göre doldurarak, mevcut donanımızı kullanarak ne kadar kar / zarar edebileceğinizi hesaplayabilirsiniz.

Dash Coin Nasıl Alınır?

Yatırım veya ödemelerinizde kullanmak amacıyla Dash Coin satın almak istiyorsanız, kriptopara borsası sitelerinden birini kullanarak Dash Coin satın alabilirsiniz. Dash Coin satın almadan önce, satın aldığınız Coin’lerinizi saklayabileceğiniz bir cüzdan koduna ihtiyaç duyacaksınızdır. Bu nedenle önce Dash Coin saklayabileceğiniz kaynaklara değinelim.

Dash Coin Cüzdanı Nasıl Açılır?

Dash Coin Cüzdanı, Dash Coin bakiyenizi içinde saklayabileceğiniz sanal cüzdan hesaplardır. Dash Coin, cüzdan sahibi olma açısından farklı alternatifler sunuyor. Mobil cüzdanlar, masaüstü cüzdanlar veya donanım cüzdanları kullanarak kendinize kolayca bir hesap oluşturabilirsiniz. Hesap oluşturduktan sonra elde edeceğiniz cüzdan kodu üzerinden madencilik yapabilir, ödeme alabilir veya ödeme gönderebilirsiniz.

Dash Mobil Cüzdanlar:

Dash Masaüstü Cüzdanlar:

  • Dash Core (Windows, OSX ve Linux)
  • Jaxx (Windows, OSX ve Linux)
  • Exodus (Windows, OSX ve Linux)

Dash Donanım Cüzdanlar:

Artık bir cüzdan kodumuz olduğunu varsayarsak “Dash Coin Nasıl Alınır?” konusuna geri dönebiliriz. Dash Coin satın almak için kriptopara borsası sitelerinden birini kullanarak basit bir alım talebi oluşturmanız gerekir. Dash Coin satın alabileceğiniz kriptopara borsaları şunlardır:

Changelly: En hızlı alım ve satım borsalarından biridir.

Bitfinex – USD para birimi ve mobil uygulama destekli alım satım borsası.

CEX.io: Kredi kartı ve ön ödemeli kartları kullanarak Dash satın alabileceğiniz popüler bir internet sitesi

Kraken: Euro ve USD destekli kriptopara borsası sitesi.

HitBTC: Popüler bir kriptopara borsası sitesi.

Bittrex : En kapsamlı kriptopara borsalarından biri.

Coinapult: USD/EUR/GBP para birimleri ile kriptopara satın alıp satış yapabileceğiniz kriptopara borsası.

LivecoinSWIFT destekli kriptopara alım satım merkezi.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 HTS Kaydı
    Abdullah İnstagram konuşmaları hts Ye yansırmı... HTS Kaydı
  • 2 Xing
    Zeynep Almanya'da hemşire olarak çalışmak için ilan vermek istiyorum... Xing
  • 3 YS Belgesi
    Mehmet Sami Merhaba, Kendi sunucum yok bir hosting firması bünyesinde barınmakta olan bir blog sitem var bunun i... YS Belgesi
  • 4 Home Ofis
    shahram montazeri dear sir, information was so clear and to the point thank you for that. opening the company is... Home Ofis
  • 5 Home Ofis
    HASAN Ben bir emekli teknik elemanım mesleğimi devam ettirmek için evimde faaliyatimi sürdürmek istiyorum.... Home Ofis
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al