Hackintosh, Apple’ın üretimi olan Macintosh bilgisayarları içerisinde kullandığı Mac OS işletim sistemini Apple markası tarafından üretilmeyen bir bilgisayara kurmanız için geliştirilmiş işletim sistemidir. Hackintosh sayesinde kullanıcılar kendi bilgisayarlarına Mac OS işletim sistemini kazandırarak çok daha düşük bütçelere Apple’ın sunmuş olduğu fonksiyonel ve basit işletim sistemini kullanabilirler.
Hackintosh, Apple tarafından desteklenen ve Apple kanadıyla dağıtımı yapılan bir işletim sistemi değildir. Hackintosh, teknoloji meraklı gruplar tarafından Apple’ın işletim sistemi üzerindeki kısıtlamaları kaldırarak işletim sistemini diğer bilgisayarlara da kurmaya olanak sağlanmasıdır. Bu nedenle Hackintosh standart bir Windows sürümü, Linux dağıtımı veya BSD kadar kolay kurulamamaktadır. Hackintosh’un kurulumunun sıkıntılı bir süreç olmasının yanı sıra oldukça sorunlu olduğunun da altını çizmek gerekir. Nitekim, Mac OS işletim sistemi Apple tarafından donanım özellikleri belirlenen bilgisayarlar düşünülerek geliştirilmiştir. Bu nedenle Hackintosh uygulaması yapacak olan kişilerin Hackintosh uyumlu modellere yönelmesi işlemin zorluk aşamasını da düşürecektir.
Hackintosh Laptop
Birçok bilgisayar kullanıcısı çok daha ekonomik fiyatlara bir Mac sahibi olmak ister fakat Apple’ın ürünlerinin pahalı olması ve üzerine eklenen vergiler nedeniyle Mac satın almak birçok kullanıcıya oldukça uzaktır. Hackintosh bu aşamada ekonomik olarak Mac OS işletim sistemini denemek isteyen kullanıcıların en büyük kurtarıcısı denebilir. Fakat Hackintosh işletim sisteminde de en büyük sorun yaşanan uyum problemleridir.
Mac OS işletim sistemleri, donanım özellikleri belli olan bilgisayarlar için üretilir. Bizim kullandığımız bilgisayarların donanımlarıysa genellikle Mac OS işletim sistemi tarafından desteklenmeyen donanımlar olabilir. Bu durumda bazen Hackintosh kurumları imkansız hale gelirken bazen başarılı gerçekleştirilen kurulumlarda da işletim sistemi önemli fonksiyonlarını kaybedebiliyor. Örneğin; bilgisayarın güçlü olan grafik kartı kullanılamayabiliyor veya bluetooth yada WiFi özelliği çalışmayabiliyor.
Tüm bu sıkıntıları hiç yaşamamak veya en az seviyede yaşamak için Hackintosh Laptop denilen, donanımları Hackintosh kurulumuna en uygun olan bilgisayarlar tercih edilir. Dolayısıyla Mac OS işletim sistemini çok daha az sorunla veya tamamen sorunsuz kullanmak isteyen kullanıcılar Hackintosh laptop modellerine yönelir.
BSD Nedir? BSD İşletim Sistemi ve BSD İndir
BSD açılımıyla; Berkeley Software Distribution, Unix türevi bir işletim sistemidir. İlk defa 1977 yılında duyurulan işletim sisteminin asıl çıkış adı 1BSD olarak biliniyordu ve Computer System Research Group (CSRG) imzasını taşıyo...
Hackintosh Kurulumu
Hackintosh için yapacağınız kurulum işlemleri istediğiniz Hackintosh sürümü, bilgisayarınızın donanımları ve BIOS menünüze göre tamamen farklılık gösteren hem zorlu bir süreçtir hem de çok fazla araştırma yapmaya ihtiyaç duyar. Hackintosh kurulumu yapmaya kesinlikle kararlıysanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz;
- Hackintosh’un tam olarak ne olup ne olmadığını bildiğinizden emin olun.
- Bilgisayarınıza kurmak istediğiniz sürümün Hackintosh sürümü olup olmadığını kontrol edin.
- İstediğiniz Hackintosh sürümüyle donanımlarınızın ne kadar uyumlu olduğunu kontrol edin.
- Kurmak istediğiniz Hackintosh sürümü ve sizin cihazınıza uygun anlatım rehberleri varsa bunların araştırmasını yapın ve rehberler üzerinden kurulum adımlarını takip edin.
Dip not; Hackintosh kurulumu amatör veya orta seviye bilgisayar kullanıcılarının üstünden gelebileceği bir işlem değildir.