wmaraci reklam

Flutter Nedir? Özellikler ve Flutter Dersleri

Flutter Nedir? Özellikler ve Flutter Dersleri

Flutter, içinde framework, widget ve diğer araçları barındıran, geliştiricilere Android ve iOS platformu için uygulama geliştirmeler imkanı sunan bir mobil uygulama SDK’sıdır. Google tarafından geliştirilen Flutter, açık kaynak kodlu olup, tüm geliştirici ve tasarımcılar tarafından ücretsiz olarak kullanılabilirdir.

Flutter’ı kullanarak geliştiriciler, her iki platformu da hedefleyen uygulamalar geliştirip, çapraz platformlu mobil uygulamalar sunmanın maliyet ve zamanından tasarruf edebilirler. Arayüz tasarımcıları ise Flutter’ı kullanarak Android ve iOS dünyasına uyum sağlayan, daha başarılı uygulama tasarımları geliştirebilirler.

Flutter ile mobil uygulama geliştirmek için mobil uygulama geliştirme alanında tecrübenizin olmasına gerek yoktur. Dart programlama dilini kullanan Flutter’ı öğrenerek çok az kodlama bilgisi veya hiç kodlama bilginiz olmadan da uygulama prototipleri ve mobil uygulamalar geliştirebilirsiniz. Android ve iOS platformunda 2D mobil uygulamalar geliştirme merkezli Flutter ile marka kimliğini yansıtan uygulamalar tasarlanabilir. Yine Native platformlarda olduğu gibi Flutter’ı kullanarak kamera, konum verisi, internet, depolama ve diğer 3. Parti SDK’lara ihtiyaç duyan mobil uygulamaları geliştirmek mümkündür.

Flutter’ı WebView veya OEM widget’i ile sunulan mobil uygulama geliştirme araçlarıyla karıştırmamalıyız. Zira, Flutter tek başına kendi yüksek performans sunan render motoruna sahiptir. Ek olarak Flutter hafif katmanlı C/C+ + ile hazırlanmış kod yapısına sahip olup, nesne yönelimli Dart programlama dilini kullanılır. Dart yardımıyla geliştiriciler uygulama hazırlarken kodları kolayca okuyabilir, değiştirebilir, düzenleyebilir veya silebilirler. Ardında JavaScript’in rakibi kabul edilen Dart’ın yer alması, Flutter’ı daha güçlü ve esnek bir yapı haline getiriyor.

Flutter Özellikleri

Flutter, profesyonel bir SDK’dır ve Windows, Linux ya da Mac ortamında çalıştırılabilir. Mobile-first 2D render motoru, modern react-style framework’ü, Android ve iOS ortamında kullanılan widget desteğiyle, zengin bir paket içeriğine sahiptir. Birimler ve entegrasyon testleri için API’ye sahip olmasının dışında, 3.parti SDK’ların API’leri ile bağlanma konusunda uyumlu bir arabirim sunmaktadır.

Her platformda kolayca kullanılabilen Flutter, geliştiricilerin mobil uygulamalarını hemen geliştirmeye başlamaları için kapsamlı bir framework içerir. Geliştiriciler uygulamalarını geliştirirken Flutter’ın Framework’ünün istedikleri parçalarını kullanabilecekleri gibi diğer Framework’lerin de parçalarından faydalanabilirler. Bünyesindeki Material Design ve Cupertino (iOS tarzı) widget’ler, temalar yardımıyla her iki platform için de kusursuz mobil uygulamalar geliştirmeye olanak tanır. İsterseniz bu widget ve layout tasarımlarını kendi istediğiniz şekilde özelleştirebilir, varolmayan yeni ve eşsiz tasarımlar ortaya çıkarabilirsiniz.

Flutter birçok geliştirme ortamının mahrum olduğu Hot reload adında şık bir gerçek zamanlı düzenleme özelliğine sahiptir. Hot Reload ile geliştiriciler uygulamalarını hazırlar veya düzenlerken, gerçek zamanlı olarak yaptıkları değişikliklerin uygulama üzerindeki yansımalarını görebilirler. Böylece uygulama geliştirme aşamasında geliştiricilerin zamanını sünger gibi emen test süreçleri Flutter ile daha sancısız hale getirilir.

Flutter ile şimdilik Android Jelly Bean v16 üzerinde 4.1.x ve daha yeni işletim sistemleri için mobil uygulamalar geliştirilebilirken, iOS tarafındaysa iOS 8 ve üstü işletim sistemi sürümleri için uygulamalar geliştirilebiliyor. Donanım tarafında Android’in ARM işlemcilerini destekleyen SDK, iOS tarafında ise 64-bit işlemci mimarisini destekleyen iPhone 5s ve sonraki cihazlara uygun mobil uygulamalar geliştirebiliyor.

DA Nedir? Domain Authority Yükseltme ve Domain Authority Sorgulama
İlginizi Çekebilir!

DA Nedir? Domain Authority Yükseltme ve Domain Authority Sorgulama

DA (Domain Authority), dünyaca ünlü SEO şirketi Moz tarafından geliştirilen ve internet sitelerinin SERP sayfasında birbirine karşı muhtemel üstünlüklerini tahmin etmeye yardımcı olan SEO skorudur. 0 ile 100 arasında derecelendirmeyle ...

Flutter Dersleri

Flutter beta süreci sonunda 2018 yılında kullanıma sunulmuştur. Yeni bir SDK olması nedeniyle henüz Türkçe dilinde Google tarafından hazırlanan bir doküman yok. Bağımsız kaynaklar tarafındaysa sunulan Flutter dersleri ve eğitim kaynakları maalesef İngilizcenin dışına çıkmıyor. Buna rağmen Flutter’ın kendi eğitim akademisinde sunulan 0’dan uygulama geliştirmenize yardımcı olacak kapsamlı bir eğitim programı var. Görsel materyallerle desteklenmiş eğitim programını takip ederek SDK kurulumundan, ilk uygulamanızı geliştirmeye kadar devam edecek sürece kendinizi kolayca adapte edebilirsiniz.

Flutter kendi ders platformunda; A’dan Z’ye Flutter ile nasıl mobil uygulamalar geliştirebileceğinize, API kullanımına, geliştirme araçlarına ve daha birçok teknik detaya yer veriyor. Flutter’ın eğitim akademisi ve derslerine erişmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 VGA
    Azim Üzerinde eski tip vga çıkışı olan Nexstar uydu alicisini Lg monitore bağlamak istiyorum.Alicinin erk... VGA
  • 2 OSD
    muhammed Merhaba ben Casper excalibur M.E238FIF-D 23.8 inç monitörü kullanıyorum ancak freesync kapalı ve ben... OSD
  • 3 RAT
    Atilla Rati pc güvelik uyarisi vermeden acabilir miyiz... RAT
  • 4 HTS Kaydı
    halime Hts kayıtlarında WhatsApp konuşmaları fotoğraf lar çıkar mı birdeayni sim kartı kullanıp da telefon ... HTS Kaydı
  • 5 Fatal Error
    yusuf gültekin Call of duty black ops 1 indirdim steamden 1500 tl verdim fakat nedense bir türlü fatal eror sorunun... Fatal Error
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al