wmaraci reklam

MailChimp Nedir? Nasıl Kullanılır ve Ücretli mi?

MailChimp Nedir? Nasıl Kullanılır ve Ücretli mi?

MailChimp, kendi elektronik posta tasarımlarınızı oluşturarak, e-posta bültenleri hazırlayabileceğiniz ve binlerce kullanıcıya e-posta pazarlaması yapabileceğiniz, bir e-mail marketing yazılımıdır. 2001 yılında sektöre dahil olan MailChimp, toplamda 20 milyonun üzerinde kullanıcıya hizmet sunarak, her ay 4 milyardan fazla e-postanın kullanıcılara ulaştırılmasındaki elektronik postacı rolünü üstleniyor. Bugüne kadar 246 milyarı aşkın e-postanın gönderilmesini sağlayan MailChimp, sektörün önde gelen e-mail marketing servislerinden biri konumundadır.

MailChimp 2001 yılında ChimpMail adıyla ücretli bir servis olarak hayatına başladı. Sonraları sektörün market payının yükselmesiyle, tüm kullanıcıların ücretsiz denemesi adına aylık 2 bin kullanıcı ve toplamda 12 bin mail gönderimine kadar hiçbir ücret talep etmeden, kullanıcıların MailChimp’in güçlü özelliklerini test etmeye davet ettiği bir model üzerine yapılandırıldı. MailChimp’i kullanarak çeşitli tipte e-posta bültenleri oluşturabilir, ürün veya hizmetlerinizden haberdar olmak isteyen kişilere düzenli e-posta bültenleriyle ulaşabilirsiniz. Sistem üzerinden oluşturacağınız kişiselleştirilmiş şablonlar vasıtasıyla, tekrar tekrar aynı mailleri yazmak yerine benzersiz mailler oluşturup, tek seferde tüm takipçilerinize gönderebilirsiniz.

MailChimp’e e-posta pazarlamasının birçok kolunda ihtiyaç duyuluyor. En yaygın kullanım alanıysa bir internet sitesi veya blog sahibinin takipçilerine sunmak istediği e-posta bülteni aboneliğidir. MailChimp’den oluşturacağınız e-posta aboneliği sistemi ve API desteğiyle, takipçilerinize internet sitenizde olup bitenler hakkında güncel postalar gönderebilir, önemli fırsatları öne çıkarabilir ve takipçilerinizle bağınızı elektronik posta yolu üzerinden sürdürebilirsiniz.

MailChimp Özellikleri

MailChimp yazılımını kullanarak e-posta listeleri, e-posta bülteneleri, otomatikleştirilmiş e-posta kampanyaları ve çok daha fazlasını hazırlayabilirsiniz. Sektördeki diğer e-mail pazarlaması araçlarının aksine MailChimp kullanıcısını tam kontrole sahip olduğu güçlü özelliklerle donatılmış bir aracın sürücü koltuğuna oturtup, aracı istediği şekilde kullanmasını imkan tanır. MailChimp’i kullanmak için sürücü koltuğuna oturduğunuza karşınıza çıkacak bazı öne çıkan MailChimp özellikleri şunlardır:

Spam Nedir? Spam Anlamı ve Spam Kutusu Nedir?
İlginizi Çekebilir!

Spam Nedir? Spam Anlamı ve Spam Kutusu Nedir?

Spam, bir mesajın çok fazla sayıda kopyasının, internet üzerinden bu mesajı almayı beklemeyen ve istemeyen farklı kullanıcılara gönderilmesine denir. İki tür spam vardır. İlki, doğrudan gelen kutumuza düşen reklam mesajlarıdır. B...

01. Kolay kullanım ve sade arayüz kolaylığı

MailChimp ile çalışmaya başlamak çok kolay. Bir liste oluşturduktan sonra, ilk kampanyanızı hemen başlatabilirsiniz. Ardından MailChimp sizin için tüm e-posta pazarlaması sürecini otomatikleştirilmiş olarak yönetebilir. Kodlama bilginiz olmasa da MailChimp’i kullanabilirsiniz. Güzel tasarlanmış bir e-posta oluşturmak için HTML bilmeniz veya kodlama bilgisine sahip olmanıza gerekmez.

Yapmanız gereken tek şey, önceden oluşturulmuş şablonlar arasından seçim yapmak ve kullanımı kolay WYSIWYG oluşturucuyu kullanarak içeriği özelleştirmek. MailChimp’in kendi şablonları dışında özel tasarlanmış bir şablona ihtiyacınız varsa, kendi şablonunuzu da oluşturabilirsiniz. MailChimp ile hazırladığınız şablon e-postaları hemen gönderebilir veya daha sonra kullanmak üzere saklayabilirsiniz.

02. Otomatikleştirilmiş e-posta kampanyaları

MailChimp’in en büyük avantajı e-posta kampanyalarınızı otomatik hale getirme olanağı sunmasıdır. Bu, bir listeye üye olduktan sonra bir aboneye otomatik olarak gönderilen bir posta olabileceği gibi basit bir teşekkür, ya da sadece listeye kaydolarak elde edilebilen içeriklere sahip olmak olabilir.

Otomatik kampanyalar, markanızın çabalarını kişiselleştirmenize, siz ve aboneleriniz arasındaki değerli bir etkileşim geliştirmenize yardımcı olur. Sonuçta, aboneleriniz potansiyel birer müşteridir. Müşteriyi karşılamanın ötesinde, otomatik e-postalar satın alma verilerini kullanıma sokabilir, belirli bir kampanyadan türetilen web sitesi etkinliğini takip etmenize, abonelerinizden daha fazla geri dönüş almanıza ve mail kampanyalarında tam kontrolü elinize almanıza yardımcı olur. MailChimp; WordPress, Facebook, PayPal, majör CMS sistemleri ve birçok servisle bütünleşik çalışabilir.

Otomatik e-postalar; sadece yeni e-posta aboneleri için değil, aynı zamanda abonelere satın almayla ilgili ürün önerileri, teşekkür, bir doğum gününü kutlama postası gibi özelleştirilmiş postaları otomatik olarak göndermek için de mükemmeldir. Bu tetikleyicilerin tümü, abonelerinizle/müşterilerinizle etkileşim yakalamanıza yardımcı olabilecek kilit noktalardır.

03. Gelen kutusu önizleme ve test etme

Başarılı bir e-posta pazarlama kampanyası söz konusu olduğunda, postanızı göndermeden önce gelen kutusunda nasıl görüneceğini simüle etmek son derece önemlidir. MailChimp size mail’i göndermeden önce önizleme ve tam fonksiyonel test seçeneği sunar. Bu özellik, size kampanyanız hakkında değerli bilgiler sağlayabilir ve potansiyel olarak ciddi olabilecek hatalardan kaçınmanıza yardımcı olur.

MailChimp’in e-posta önizleme servisi, e-postalarınızın 40'ın üzerinde farklı istemcide nasıl görüneceğini test etmenizi sağlar. Test aracı, postalarınızın alındığı yerden bağımsız olarak en iyi şekilde görüntülenmesini sağlar. Böylece kampanyanızda meydana gelebilecek bir hata ya da basit bir aksiliği önceden fark edebilirsiniz.

04. Kampanyanızı coğrafi hedefleme (geotargeting)

Oluşturacağınız e-postalarda abonelerinizin yalnızca belirli bir grubunu coğrafi olarak hedeflemek mi istiyorsunuz? MailChimp’in bunun için de gelişmiş bir çözümü var. Belirli bir şehir, eyalet ya da başka bir coğrafi bölge için bir e-posta tanıtımı yapmak istediğinizde, coğrafi hedefleme yardımcısını kullanabilirsiniz.

Listenizdeki bir kişiye e-posta gönderdiğinizde, MailChimp size abonelerinizin e-konumu gibi önemli verileri sunar. Bu veriler sonradan coğrafi hedefleme bazlı e-posta kampanyaları düzenlemek için kullanılabilir. Bu özellik, yalnızca belirli alanlarına ulaşmak isteyen pazarlamacılara çok fazla esneklik sağlayan güçlü bir özelliktir. Tam olarak istediğiniz coğrafi bölgeleri hedefleyebilmeniz sayesinde kampanyanızın potansiyelini en üst düzeye çıkartabilirsiniz.

05. RSS ile e-posta gönderimi

RSS ile e-posta gönderimi, RSS özet akışlarınızı bir e-posta biçiminde paylaşmanızı sağlar. Bu özellik, sıkça yayınlanan ve içeriklerinin farklı biçimlerde paylaşıldığı servislerde oldukça kullanışlıdır. İçeriğe dahil e-posta bülteni hazırlamayı otomatik hale getiren MailChimp, bir kampanyayı manuel olarak hazırmanız için gereken süreden tasarruf etmenize yardımcı olur. RSS e-posta aracı; günlük, haftalık ya da aylık fark etmeksizin istediğiniz sıklıkta posta gönderimi yapabilir.

06. Kapsamlı notch analizi

Bir e-posta kampanyasının en heyecan verici tarafı, kampanyanın nasıl performans gösterdiğini izlemektir. E-postanızı kaç tane abone başarıyla aldı? Gönderdiğini postayı kaç aboneniz açtı? Postanızdaki bağlantılar kaç tık aldı?Hangi linkler daha fazla tık aldı?

Bu gibi bilgiler, kampanya yöneticisine değerli geri bildirimler vererek, neyin işe yaradığını ve nelerin işe yaramadığını görmelerine yardımcı olabilir. Raporlar ve ayrıntılı analizler, belirli bir abone tabanının tipik davranış biçimini belirtebilir ve gelecekte yapılacak postalamalarda etkileşimi arttırma şansı verir.

Aboneleriniz basit metin bağlantılarının aksine resim bağlantıları daha mı çok seviyor? E-posta içeriğinin üstündeki mi yoksa altındaki bağlantılar mı daha çok tık alıyor? gibi MailChimp ayrıntılı detayları inceler ve size notch analitiğini sağlar.

MailChamp'ın sağladığı başka bir raporlama şekli, A/B testi olarak bilinir. Bu, bir kampanya yöneticisinin farklı posta sürümlerini farklı zamanlarda göndermesine ve hangi kampanyanın daha iyi performans gösterdiğini ve neden yapıldığını öğrenmesine olanak tanır. Her bir kampanyadaki değişken, farklı bir konu satırı kadar basit olabilir. Postaların içeriğinin farklı bir tasarımı/yerleşimi, postaların zamanlaması ve ne zaman gönderildiği etkileşimi ciddi oranda etkileyebilir.

Abonelerinizin davranışlarını ve eğilimlerini öğrenmek, başarılı e-posta pazarlama kampanyalarına imza atmak adına önemlidir. MailChimp, gelişmiş raporlama ve entegre analitik ile fazlasını değil, ihtiyacınız olanı belirler.

07. Eklemeye hazır şablonlar

Hali hazırda bir posta üyeliği listesine sahip olabilirsiniz, ancak listenizi daha fazla büyütmenin kimseye zararı olmayacaktır. MailChimp, kullanıcı dostu olan dinamik formlarla, listelerinizi oluşturmanıza ve büyütmenize yardımcı olur. Bu formlar, markanızla eşleşecek şekilde özelleştirilebilir ve kişisel/iş web sitenize bağlanabilir veya bir web sitesine yerleştirilebilir. Formlarınızda özel alanlar kullanabilmeniz, abonelerinizin işletmenizle veya uygulamanızla, ihtiyaçlarınızla ilişkin bilgileri yakalama imkanı tanır.

MailChimp Nasıl Kullanılır?

E-posta pazarlaması, internet yatırımlarının geri dönüşü en yüksek olan koludur. E-posta pazarlamacılığı için MailChimp’i kullanmak; sosyal medyadan ve hatta ücretli reklamlardan daha etkili olabilir. Peki, MailChimp nasıl kullanılır?

İlk adım olarak, ücretsiz bir MailChimp hesabı edinmeniz gerekecek. Bunun için sadece MailChimp web sitesine gitmeniz ve sağ üst köşedeki “Sign Up Free” butonuna tıklamanız yeterlidir. Hesabınız için bir e-posta adresi, kullanıcı adı ve şifre girdikten sonra “Get Started!” butonuna tıklayın.

Kayıttan sonra MailChimp, gerçek kişi olduğunuzu doğrulamak amacıyla bir onay e-postası gönderecektir. Onay e-postanızdaki bağlantıyı tıkladıktan sonra, bazı kişisel bilgileri girmeniz gerekecek (kredi kartı bilgisi gerekli değildir). Bu bilgileri sağladığınızda, otomatik olarak ana menüye geçersiniz.

01. Dashboard’u tanıyın

MailChimp kontrol paneli MailChimp hesabınızın kalbi ve ruhudur.

  • Create and Send Campaign (Kampanya Oluşturma ve Gönderme): Burası kampanyalarınızı oluşturacağınız ve düzenleyeceğiniz bölümdür.
  • Create a List (Bir Liste Oluşturun): Bu bölüm, liste abonelerinizin saklandığı yerdir.
  • Start Building Your Audience (Kitlenizi Oluşturmaya Başlayın): Bu alan, potansiyel abonelerinizin e-posta listesine abone olacağı formlar oluşturacağınız bölümdür. Örneğin bir web sayfasına ekleyeceğiniz form için bu alandan ilerleyebilirsiniz.

02. İlk e-mail listenizi oluşturun

MailChimp’i kullanmamızın asıl amacının e-posta listeleri oluşturmak olduğunu biliyoruz. Peki, bir e-posta listesini nasıl oluşturuz?

Önce “Create A List” butonuna tıklayın. Ardından gerekli bilgileri girin:

  • List Name: Liste adına mantıklı bir şey yazın. Bu, aboneleriniz tarafından da görüntülenecektir. Bu yüzden kişisel bir isim yerine “siteadi.com Bülteni” veya benzer bir liste adı girin.
  • “From” Email: Buraya girilen adres, alıcıların gelen kutusunda postanın göndereni olarak görünür. Gmail hesabı yerine, “info@websiteniz.com” gibi resmi bir posta adresi kullanmak isteyebilirsiniz.
  • “From” Name: Yine, bu da gelen kutusunda görünecek gönderen kişi adıdır. Gerçek isminiz veya “siteadi.com Bülten” gibi bir şey girebilirsiniz.
  • Reminder How They Got on Your List: İnsanlar unutkandır. Sizi spam olarak bildirmeden önce, hizmetinize neden kayıt olduklarını bildiren ufak bir hatırlatma mesajı yazarak, onlara neden bu postaları aldıklarını hatırlatabilirsiniz.
  • Your Information: Bilgileriniz her bir e-postanın sonunda görünecektir. Bu bilgiler normal bir posta ve spam'ı ayırt etmek, e-postanızı meşrulaştırmak için kullanılacağından, bilgilerinizin doğru olduğundan emin olun.
  • Notifications: Buradan MailChimp'in listenizin aktivitesi hakkında sizi nasıl haberdar edeceğini belirleyebilirsiniz. Tamamen kişisel seçim yapabilirsiniz.

Formumuzu kaydettiğimizde artık boş ancak işlevsel bir e-posta listemiz var demektir. Eğer başka bir hizmette zaten bir abone listesiniz varsa, bu kullanıcıları MailChimp'e aktarabilirsiniz. Alttaki “Add subscribers > Import subscribers” adımına tıklayın. Bu panel, mevcut kişileri yeni oluşturduğunuz listenize eklemenin birkaç pratik yolunu sizinle paylaşacaktır.

03. Bir Kayıt Formu Oluşturun

Kayıt formları, web sitenizde görünür ve kullanıcıların bülteninize abone olmalarını sağlar. Listeler bölümündeki açılır menüyü tıklayarak “Signup forms” alanını seçerek kayıt formu oluşturabilirsiniz.

Menüye ulaştığınızda, birkaç farklı kayıt formu öğesiyle karşılaşacaksınızdır:

  • General forms (Genel formlar)
  • Embedded forms (Gömülü formlar)
  • Subscriber popup (Pop-up formlar)
  • Form integrations (Form entegrasyonları)

Bu bölümden ihtiyacınız olan form tipini seçerek devam edebilirsiniz.

Not: MailChimp, bir kayıt formu oluşturmanıza izin vermeden önce “Gönderen” e-posta adresinizi onaylamanızı isteyebilir. Bu durumda, otomatik olarak ayarlara yönlendirilirsiniz. Alan adını doğrula (Verify domain link) bağlantısını tıklayın, doğrulama e-postasını gönderin ve mail adresinize gelen bağlantıya tıklayarak veya doğrulama kodunu kopyalayıp yapıştırarak doğrulayın.

Bu aşamadan sonra istediğiniz herhangi bir formu özelleştirebilir, formda yer alması gerektiğini düşündüğünüz ekstra alanlar ekleyebilir ve formunuzun görsel özelliklerini ayarlayabilirsiniz. Ayrıca MailChimp’in “Translate” özelliği sayesinde forumunuzu Türkçeleştirerek, özelleştirebilirsiniz.

Oluşturduğunuz kayıt formunu web sitenize birkaç farklı şekilde ekleyebilirsiniz:

  • Eklenti ile: Formunuzu sitenize eklemenin en kolay yoldur. MailChimp for WordPress eklentisini yükleyin, MailChimp API anahtarını girin ve kolay adım adım kılavuzu izleyin.
  • El ile manuel: MailChimp kontrol paneliniz üzerinden Signup Forms > Embedded forms adımını takip ederek manuel olarak formu web sitenizde herhangi bir yere yapıştırmak için HTML oluşturabilirsiniz.
  • Diğer: Özel bir yazılım kullanıyorsanız yazılımlınızla irtibata geçerek veya HTML kodu oluşturarak sitenizde formun görünmesini istediğiniz sayfalara yerleştirebilirsiniz.

MailChimp Ücretli Mi?

MailChimp'i kullanmaya başlamak ücretsizdir. Kişisel veya ticari kullanım fark etmeksizin, ücretsiz kullanım limitine ulaşıncaya kadar MailChimp’in tüm özelliklerinden faydalanabilirsiniz. Peki, Mailchimp neden ücretsiz? Çünkü MailChimp ekibi bir kere kullandığınızda, e-posta pazarlamacılığına sıkı sıkıya bağlanacağınızı biliyor. Ücretsiz kullanımınız boyunca otomasyon da dahil olmak üzere neredeyse her özelliği kullanabilirsiniz.

Ücretsiz planlardan faydalanmanın tek şartı, gönderdiğiniz her e-posta için, MailChimp’in hizmetlerini tanıtan küçük bir MailChimp logosu mailin alt kısmında yer almasıdır. Bunu hemen dezavantaj olarak düşünmeyin. Çünkü abonelerinizden biri e-postanızdaki logoya tıklayarak MailChimp'e kaydolduğunda, MonkeyRewards olarak adlandırılan ortaklık programından 30 dolarlık MailChimp bakiyesi kazanabilirsiniz.

MonkeyRewards logosuna postalarınızda yer vermeyi düşünmüyorsanız, ayda yalnızca 2.000 aboneye veya 12.000 e-postaya ulaşana dek ücretsiz olarak MailChimp hizmetinden faydalanabilirsiniz. Bu sınırı aşmanız halinde aylık 20 dolardan başlayan fiyatlarla faturalandırılırsınız. Her ay, ödeyeceğiniz tutar, abone oranınıza göre belirlenir. Bu süreçte yeni abonelere ulaşırsanız faturanızda ödemeniz gereken tutar da artacaktır.

Bunların dışında MailChimp, aylık 199 dolardan satışa sunulan çok değişkenli bir PRO paketi sunuyor. Fakat çok büyük ölçekli (en az birkaç yüz bin) e-posta listeleriniz olmaması halinde MailChimp için böylesine büyük yatırımlar yapmanıza gerek yoktur.

Serbest faturalandırmaya bir örnek verecek olursak; aylık 40.000 aboneye yaklaşık 240 dolar ödeme tutarı talep edilmektedir. 40 bin kişilik e-posta bülteninin bunu fazlasıyla amorti edeceğini düşünürsek, 240 doların gayet uygun bir ödeme tutarı olduğunu (rakiplerine kıyasla) söyleyebiliriz.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 HTS Kaydı
    Abdullah İnstagram konuşmaları hts Ye yansırmı... HTS Kaydı
  • 2 Xing
    Zeynep Almanya'da hemşire olarak çalışmak için ilan vermek istiyorum... Xing
  • 3 YS Belgesi
    Mehmet Sami Merhaba, Kendi sunucum yok bir hosting firması bünyesinde barınmakta olan bir blog sitem var bunun i... YS Belgesi
  • 4 Home Ofis
    shahram montazeri dear sir, information was so clear and to the point thank you for that. opening the company is... Home Ofis
  • 5 Home Ofis
    HASAN Ben bir emekli teknik elemanım mesleğimi devam ettirmek için evimde faaliyatimi sürdürmek istiyorum.... Home Ofis
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al