lostyazilim
tr.link

Programlama Dili Nedir? Programlama Dili Öğrenme ve En Çok Kullanılan Programlama Dilleri

Programlama Dili Nedir? Programlama Dili Öğrenme ve En Çok Kullanılan Programlama Dilleri

Programlama dili, belli bir standart formunda komutlar ve yazılımlar geliştirme imkanı sunan bilgisayar dilidir. Programlama dilleri sayesinde bir bilgisayarın hangi durumda ne çeşit çıktı verebileceği kontrol edilebilir. Kısacası programlama dilleri sayesinde bilgisayarlar ve insanlar verimli bir iletişim sağlayabilirler.

Programlama dilleri bilgisayarların temel çekirdeklerindendir. Kullandığımız işletim sistemleri ve bilgisayarın tüm donanımları yazılımların yardımıyla çalışıp istediğimiz işlemleri gerçekleştirirler. Bir program oluşturmak istiyorsak önce makinelerle anlaşabilmeli ve ona hangi durumda neleri yapması gerektiğini söylemeliyiz. Programlama dilleri ve algoritmalar bu iletişimi sürdürebilmemizin en sağlıklı yoludur.

En eski programlama dilleri olarak kabul gören COBOL ve FORTRAN gibi dillerden sonra bilgisayarların gelişim süresi boyunca yüzlerce program dili geliştirilmiştir. Günümüz itibariyle dünya üzerindeki tüm programlama dillerinin toplam sayısının 750’nin üstünde olduğu tahmin edilmektedir.

Programlama Dili Öğrenme

Bir program geliştirebilmeniz için önce makinelerle iletişim kurmanız gerekir. Programlama dilleri bu iletişimi sağlamamıza yardımcı olurlar. Nasıl ki bir gündelik yaşantımızda konuştuğumuz dili öğrenmek bir süreç ise programlama dillerini de öğrenmek süreç gerektirir. Adım adım heceleyerek programlama dilinin mantığını, makinelerin bu dilde oluşturulan satırlara verdiği tepkileri öğrenmeniz gerekir. Bunlar için normal bir dilde olduğu gibi önce programlama dilinin temellerini ve cümle yapısını (syntax) öğrenmeniz gerekir.

Programlama dili öğrenmek için tercih edebileceğiniz onlarca yol var ancak önce hangi programlama dillerine ihtiyacınızın olduğunu belirlemeniz gerekir. Bir programlama dili öğrenerek tüm sistem ve platformlarda çalıştırılabilecek programlar üretemezseniz. Bazı programlama dilleri birden fazla platform üzerinde çalışırken bazıları yalnızca tek bir platforma özel olabilir. Örneğin Apple’ın iOS ve Mac’leri için yazılım ve uygulamalar geliştirmek istiyorsanız Swift dilini öğrenmeniz gerekirken, Android için uygulama geliştirmek istediğinizde Java veya Kotlin’i bilmeniz gerekir. Programlama dillerini öğrenmek için kendinize bir yol haritası çıkarmadan önce hangi alanda program veya uygulamalar geliştirmek istediğinize karar vermeniz gerekiyor.

Bazen bir platform için yazılım geliştirirken birden fazla programlama dili betik dili ve işaretleme dili bilmeniz gerekebilir. Web uygulamaları geliştirmek istediğinizi varsayarsak temel bir yazılım geliştirmek için HTML, CSS, PHP, JavaScript ve MySQL bilmeniz gerekebilir. Popüler örneklerden yola çıkacak olursak;

  • Mac, iPhone ve diğer Apple ürünlerine yazılım geliştirmek için: Swift, HTML ve CSS.
  • Android uygulamaları geliştirmek için: Java veya Kotlin
  • WordPress tabanlı web yazılımları geliştirmek için: HTML, CSS, JavaScript ve PHP.
  • Web uygulamaları geliştirmek için: Ruby (Ruby on Rails)
  • Büyük ve veri işleyen web projeleri üretmek için: SQL biçimlerinden birini MySQL, PostgreSQL veya Microsoft SQL.
  • Oyun, ses veya video programları geliştirmek için: C++
  • Windows için programlar geliştirmek istiyorsanız: C#
  • Alternatif web yazılımları için: Python

Dillerini öğrenmeniz gerekir. Örneklerin daha az popüler olan programlama dilleriyle çoğaltılabileceğini unutmayın. Mesela ASP.NET ile de web yazılımları geliştirebilirsiniz.

PostgreSQL Nedir? Özellikleri ve Avantajları
İlginizi Çekebilir!

PostgreSQL Nedir? Özellikleri ve Avantajları

PostgreSQL, güçlü özellikler ve avantajlara sahip, açık kaynaklı ve tamamen ücretsiz nesne ilişkisel veri tabanı sistemidir. SQL dilinin güvenlik, depolanabilirlik ve ölçeklendirilebilme özelliklerinden faydalanan PostgreSQL, birçok al...

Yazılım Kursuna veya Üniversiteye Gidin

Programlama dillerini öğrenmenin en kestirme yolu yazılım kursları veya üniversite gibi eğitim kurumlarından geçiyor. Yazılım kurslarında size işi temelden anlatarak ileri seviyeye ulaşmanıza yardımcı olacak eğitmenler vardır.

Eğitmenler sayesinde temelleri kolayca öğrenip kendinizi programlama alanında geliştirebilirsiniz. Yazılım kursu veya üniversitede programlama dilleri için eğitim almanın size en büyük avantajı takıldığınız yerde size yardım edebilecek ve kafanızdaki soruları yanıtlayabilecek eğitmenlerin olmasıdır.

Çevrimiçi Eğitim Kursları

Ücretli veya ücretsiz fark etmez, internette herhangi bir programlama dilini öğrenmek isteyenler için hazırlanmış milyonlarca farklı kaynak var. Size uyan temel bir kaynak ile kendi kendinizin öğretmeni olarak işe başlayabilirsiniz. Kendi kendinize öğrenme süreci kurs ve üniversitede başlangıç aşamasında daha yavaş olabilir. Belli bir seviyeye ulaştıktan sonra ise takıldığınız yerde yapacağınız araştırmalarla kendinizi geliştirebilirsiniz.

Eğitim Kitapları

Hemen her programlama dili için interaktif eğitimlerin yanı sıra basılı kaynaklar var. Öğrenmek istediğiniz programlama diline ait eğitim kitapları satın alarak bu kitaplar yardımıyla programlama dillerini öğrenmeye başlayabilirsiniz. Eğitim kitapları programlama dillerinin temellerini öğrenmeniz konusunda en büyük yardımcınız olabilirler.

WM Aracı Forumları

Alternatif bir kaynak olarak WM Aracı forumlarını kullanarak hem programlama dillerini öğrenebilir hem de takıldığınız yerde diğer geliştiricilerin yardımına başvurabilirsiniz ❱❱ https://wmaraci.com/forum/#programlama-yazilim

En Çok Kullanılan Programlama Dilleri

Bazı programlama dilleri doğal olarak diğerlerinden daha sık kullanılıyor. Burada devreye ihtiyaçlar dengesi giriyor. Windows kullanıcıları bilgisayarlarını daha etkili kullanmak için yazılımlara ihtiyaç duyduğu gibi Mac kullanıcıları da bilgisayarlarını etkili kullanabilecekleri yazılımlara ihtiyaç duyuyorlar. Windows kullanıcılarının sayısı Mac kullanıcılarının 10 katı kadar olduğu için Windows’da yazılım hazırlamak için kullanılan diller daha çok öne çıkabiliyor. Benzeri ihtiyaç dengeleri yazılım dillerinin popülaritesini belirlemekte en önemli unsur olarak öne çıkar.

Web geliştirme ortamında açık kaynağı tercih edenler PHP ve Python gibi açık kaynaklı dilleri tercih ederken, kurumsal ortamda daha çok ASP.NET tercih edilebilir. Daha önceden söylediğimiz gibi bir programlama dilini öğrenmeden önce hedefinizin ne olduğunu, hangi alanda çalışmak istediğinizi belirlemeniz gerekiyor. 2017 yılı itibariyle karşımıza çıkan en popüler programlama dilleri Stack Overflow’un raporuna göre şu şekilde sıralanıyor;

  1. Python
  2. C
  3. C++
  4. Java
  5. Swift
  6. JavaScript
  7. Go
  8. R
  9. C#
  10. Ruby
  11. Assembly
  12. Arduino
  13. Shell
  14. Scala
  15. Rust
  16. Haskell
  17. Perl
  18. Matlab
  19. Lua
  20. Objective-C
  21. Visual Basic
  22. Cuda
  23. Delphi
  24. SQL
  25. Processing
  26. D
  27. Lisp
  28. Cobol
  29. Clojure
  30. Julia
  31. Fortran
  32. Prolog
  33. Erlang
  34. SAS
  35. Ada
  36. ABAP
  37. VHDL
  38. Verilog
  39. Scheme
  40. Ocaml
  41. LabView
  42. Forth
  43. J
  44. TCL
  45. Actionscript
  46. Ladder Logic

Web Alanında En Popüler Programlama Dilleri

  1. Python
  2. Java
  3. C#
  4. JavaScript
  5. PHP
  6. Go
  7. Ruby
  8. Scala
  9. HTML
  10. Perl
  11. Lua
  12. Rust
  13. Processing
  14. D
  15. Clojure
  16. Ocaml
  17. Actionscript

2017’nin En Hızlı Büyüyen Dilleri

  1. Python
  2. C
  3. C++
  4. Java
  5. Swift
  6. JavaScript
  7. Go
  8. R
  9. C#
  10. Ruby

İş Verenlerin En Çok Aradığı Diller

  1. Java
  2. C
  3. Python
  4. C++
  5. JavaScript
  6. C#
  7. PHP
  8. HTML
  9. Ruby
  10. Swift
Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 Plaintext
    ömer aria yapay zeka bana bir html yazıyor. bunu nasıl görsel olarak görebilirim? teşekkürler... Plaintext
  • 2 Zenmate
    Adnan Özkayak zenmate kullanılırken bilgisayar veya cep telefonu devlet tarafından tesbit edilebilir mi?.Edilebili... Zenmate
  • 3 Warez
    SADULKUR Warez'in insanlara ne gibi faydaları var... Warez
  • 4 IT
    Nasip Meraba.Teknolijiyi ve getirilerini severim bilgisayar oynamayi severim ama nasil yapildigi gelistiri... IT
  • 5 DRM
    ihsan drm li kitabı nasıl kindle den okuyabilirim... DRM
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al