wmaraci reklam

Ev Sunucusu Nedir? Neden Kullanılır ve Nasıl Kurulur?

Ev Sunucusu Nedir? Neden Kullanılır ve Nasıl Kurulur?

Ev Sunucusu (Home Server), istemci sunuculu ağlarda çalışmak üzere tasarlanan, kısıtlı düzeyde amaçlara hizmet etmek için kullanılan internet veya sunucusudur. Ev sunucuları gerçek özelliklere sahip bir sunucu (server) olurken, sıradan bir kişisel bilgisayar da ev sunucusuna dönüştürülebilir. Ev sunucusuna birçok ihtiyaç için gerek duyulurken, genellikle ağ ve sunucular hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler tarafından kullanılmaktadır.

Ev sunucuları, evlerimizde kullandığımız sıradan bilgisayarlara benzemelerine rağmen çeşitli görevleri yerine getirmesi amacıyla yapılandırılır. Bir ev sunucusunu kullanarak medyalarınızı depolayabilir, dosyalarınızı birden çok ev bilgisayarı arasında paylaştırabilir, müzik yayını sunabilir (music streaming), video veya fotoğraf yayını yapabilir, ağa bağlı diğer cihazları yönetebilir ve otomatik olarak dosyalarınızın sunucuya yedeklenmesini sağlayabilirsiniz.

Ev Sunucusu Neden Kullanılır?

Bir ev sunucusuna ihtiyaç duymanızın farklı nedenleri olabilir. Örnek bir senaryoyla açıklamak gerekirse; evinizde birden fazla bilgisayar olduğunu düşünün. Bunlar; eşiniz, ailenizin diğer fertleri ve çocuklarınıza ait bilgisayar olabilir. Tüm bu bilgisayarlarda kullanılmak üzere geniş bir müzik veya fotoğraf arşiviniz olduğunu düşünün. Eğer tüm bu dosyalara tek bir bilgisayardan ulaşılırsa bilgisayarın sabit diskinin bozulması veya çocukların yanlışlıkla tüm koleksiyonu silmesi gibi olası felaket senaryosu ihtimalleri söz konusudur.

Oysa bir ev sunucusu kurup, tüm bu medyalara ev sunucusu üzerinden erişim sağlamak zahmetsiz ve risksizdir. Gelişmiş yetki ayarı avantajı dışında, ev sunucunuz üzerinden medyalarınızı tüm cihazlarınıza aktarmak daha kolaydır ve streaming kapasitesileri yüksektir. Yedekleme özellikleri sayesindeyse arşivinizin bakımını yapmak ve yeni dosyalar eklemek zahmetsizdir. Tüm bunlar gibi birçok neden dolayı kullanıcılar bir ev sunucusuna ihtiyaç duyabilirler.

Ev sunucusuna ihtiyaç duyulmasının en yaygın nedenleri ise şunlardır:

  • Eğitim ve Kişisel Gelişim: Webmasterlar, ağ teknisyenleri ve bilgisayar meraklıları için sunucular daima ilgi ve merak odağı olmuştur. Bu kişiler sıfır maliyetle kendi ev sunucularını kurarak, sunucuların işleme mantığını anlayabilir, öğrendiklerini kendi sunucunda uygulayabilir ve kişisel gelişimlerini sürdürebilirler.
  • Otomatik Yedekleme ve Geri Yükleme: Ev sunucunuzda kullanacağınız çeşitli bileşenler yardımıyla 10 bilgisayara kadar tüm bilgisayarlarınız her gece ev sunucunuza yedekleyebilirsiniz. Aynı şekilde tek bir geri yükleme dosyasını kullanarak bilgisayarlarınızın kaybettiği dosyaları kurtarabilirsiniz.
  • Güvenli Aktarım: Bilgisayarlarınız arasında verileri paylaştırırken bir USB flash bellek kullanmanız gerekebilir. Oysa ev sunucusuna sahipseniz sunucunuz üzerinden güvenli şekilde dosyalarınızı aktarabilirsiniz.
  • Sağlık Sorunları: Windows Home Server gibi bir sunucu işletim sistemi kullandığınızda, sunucunuz üzerinden diğer bilgisayarlarınızın sağlık durumlarını kontrol edebilirsiniz. Anti-virüs ve güvenlik duvarından daima haberdar olabilir, sorunları önceden farkederek duruma müdahale edebilirsiniz.
  • Dosya Paylaşımı: Sunucunuzdaki “paylaşılan dosyalar” klasörü, o sunucunun tüm kullanıcıları ile merkezi bir depo olarak kullanılabilir. Bu klasörü kullanarak doküman, müzik, ve fotoğraf gibi birçok dosyayı aktarabilirsiniz. Yetki ayarları sayesinde bu klasöre ulaşan diğer kullanıcıların dosya ekleme, değiştirme ve silme gibi yetkilerini ayarlayabilir, fonksiyonel bir paylaşım merkezi kurabilirsiniz.
  • Yazıcı Paylaşımı: Ev veya ofisinizde bir yazıcınız varsa sunucunuz üzerinden ağdaki tüm bilgisayarların bu yazıcıyı kullanarak çıktı almasına izin verebilirsiniz.
  • Uzaktan Sunucu: Ev sunucunuzu yalnızca size özel ağ üzerinden kullanabileceğiniz gibi onu internetten ve sunucunuzdan binlerce kilometre uzaktayken de kullanabilirsiniz. NextCloud gibi yazılımlar yardımıyla sunucunuzu bulut sunucu işlevselliğinde kullanabilirsiniz.
  • Medya Akışı: Sunucunuzdaki müzik, video ve fotoğrafları medya akışı (streaming) olarak eviniz veya ofisinizdeki tüm cihazlara aktarabilirsiniz. Buna dijital medya alıcıları, medya merkezleri, internet özelliğine sahip TV ve akıllı televizyonlar, dijital fotoğraf kareleri dahildir.
  • İhtiyaca Yönelik Çözümler: Bunların dışında ihtiyaçlarınıza bağlı olarak sunucunuzu kendinize göre düzenleyebilirsiniz. Örneğin, basit bir kişisel internet sitesini barındırabilir ya da e-mail sunucusu olarak kullanabilirsiniz.

Bağlantı Nedir?
İlginizi Çekebilir!

Bağlantı Nedir?

Bağlantı, herhangi bir şeyin iki veya ikiden fazla olmak üzere birbiriyle ilişki bulunmasına denir. Bağlantının günümüzdeki çeşitleri sayamayacağımız kadar çoktur. En basit örnekle internet bağlantısı dahi kendi başına oldukç...

Ev Sunucusu Nasıl Kurulur?

Teknik yeteneklerinizi göz önünde bulundurmak şartıyla, hazır çözüm olarak bir ev sunucusu satın alabilir veya kendi ev sunucunuzu kendiniz inşa edebilirsiniz. Alternatif olarak bir sunucu alacak bütçeniz ve evde kendi başınıza sunucuya dönüştüreceğiniz bir bilgisayarınız yoksa VPS veya VDS kiralama yöntemiyle uzaktaki bir sunucuyu kişisel sunucu olarak kullanmayı tercih edebilirsiniz.

  • Bilgisayardan ev sunucusu yapmak: Bir PC kullanarak ev sunucusu yapmak istiyorsanız, bu bilgisayarın yeteri performansı sunacak donanım özelliklerine, bellek kapasitesine ve depolama alanına sahip olması gerekir. Eğer sunucunuz internete açılacaksa aynı zamanda bilgisayarın kaldırabileceği bağlantı yükü de önemli bir kriterdir. İstediğiniz performansı sunacak ölçekte bir bilgisayarı topladıktan sonra tek yapmanız gereken bir sunucu işletim sistemi kurarak ev sunucunuzu kullanıma hazır hale getirmektir. Bilgisayarınızı bir ev sunucusuna dönüştürmek için Linux tabanlı Ubuntu gibi sunucu çözümleri sunan işletim sistemleri kullanabileceğiniz gibi Microsoft’un sunduğu Windows Home Server’ı da kullanabilirsiniz.
  • Hazır sunucu satın almak: Hazır sunucu almak artık global ölçekte kabul görmüş kapsamlı bir sektör. HP ve Apple gibi birçok markanın ev sunucusu olarak kullanmak üzere tasarlanmış sunucu çözümlerinden birini satın alarak, ön kurulumu tamamlamanızın hemen ardından sunucusu kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.
  • VPS ve VDS gibi seçenekler: Eğer sunucunuzu yalnızca eğitim ve kişisel gelişim için ve bunun dışında birkaç ufak ihtiyaç için kullanmak istiyorsanız, bir sunucu satın alacak veya inşa edecek bütçeniz yoksa, o halde VPS ve VDS gibi seçeneklere yönelebilirsiniz. Bu sunuculara fiziksel manada erişiminiz olmasa bile uzaktan erişiminiz olacaktır. Bu sayede kendinizi geliştirebilir ve sunucu istediğiniz şekilde optimize edebilirsiniz.
Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 HTS Kaydı
    Abdullah İnstagram konuşmaları hts Ye yansırmı... HTS Kaydı
  • 2 Xing
    Zeynep Almanya'da hemşire olarak çalışmak için ilan vermek istiyorum... Xing
  • 3 YS Belgesi
    Mehmet Sami Merhaba, Kendi sunucum yok bir hosting firması bünyesinde barınmakta olan bir blog sitem var bunun i... YS Belgesi
  • 4 Home Ofis
    shahram montazeri dear sir, information was so clear and to the point thank you for that. opening the company is... Home Ofis
  • 5 Home Ofis
    HASAN Ben bir emekli teknik elemanım mesleğimi devam ettirmek için evimde faaliyatimi sürdürmek istiyorum.... Home Ofis
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al